Eiting gaat uitdaging aan: Hier in België wordt veel van een speler gevergd

Eiting gaat uitdaging aan: "Hier in België wordt veel van een speler gevergd"

24-08-2021 11:48 Laatste update: 12:00
3

Het publiek van KRC Genk mocht in de thuiswedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven (4-1) voor het eerst écht kennis maken met Carel Eiting. De Nederlandse zomeraanwinst speelde de pannen van het dak en zou zomaar de nieuwe draaischijf van het elftal kunnen worden. Dat ziet hij zelf helemaal zitten.

Het Belang van Limburg bombardeert Eiting nu al tot de metronoom van de Genkse machine. "Dat is een rol die me ligt. De attractieve manier van voetballen
is uitgebreid ter sprake gekomen tijdens de eerste gesprekken met de club", gaat het jeugdproduct van Ajax die uitdaging niet uit de weg. Hij geeft ook aan dat in gesprekken met zowel John Van den Brom als Dimitri De Condé hetzelfde naar boven is gekomen. "Een hoog baltempo is cruciaal."

Zijn fluwelen linkervoet moet hem daarbij helpen, bijvoorbeeld op stilstaande fases. Die vindt Eiting zelf erg belangrijk. "Ik probeer zo vaak mogelijk te oefenen op mijn trap", verklapt hij. Bij Ajax, waar hij liefst veertien jaar lang door de verschillende categorieën heen opklom, is dat één van de peilers van de opleiding.

Coachen in alle talen
Wat naast zijn voeten opvalt, is dat Eiting voortdurend aan het coachen is, ook al komt hij pas kijken bij Genk. "Het gaat erom dat je mekaar voortdurend moet proberen te helpen. Bij Ajax wordt daar van jongs af heel veel aandacht aan besteed", legt hij uit. Gezien de vele Spaanstaligen in de Genkse selectie komen zijn vijf jaar Spaanse les van pas, lacht Eiting, al verloopt het merendeel van de communicatie in het Engels.

Na enkele weken kan de nieuwkomer een voorlopige balans opmaken van het Belgische voetbal. "Hier in België wordt veel van een speler gevergd. Zeker fysiek, niet alleen in de duels, maar ook op het vlak van de grote afstanden die je vaak moet afleggen. Je moet stevig in je schoenen staan", weet Eiting. Als dat lukt, loert een overgang naar een topcompetitie om de hoek. Ook die factor speelde mee in zijn keuze voor Genk, besluit Eiting.