Vijf lessen uit speeldag 5: Duits aan de top, VAR onder vuur en blitzstarten

Vijf lessen uit speeldag 5: Duits aan de top, VAR onder vuur en blitzstarten

23-08-2021 11:00 Laatste update: 20:03
6

Hoewel RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC, KRC Genk en KAA Gent niet in actie kwamen om hun Europese opdracht in optimale omstandigheden voor te bereiden, viel er op speeldag vijf van de Jupiler Pro League weer een heleboel te beleven. VoetbalPrimeur.be trekt vijf lessen uit het voorbije weekend.

An der Spitze spricht man Deutsch
Wie had voorspeld dat na vijf speeldagen KAS Eupen aan de leiding zou gaan, had hoogstwaarschijnlijk een klap voor het hoofd gekregen, zelfs in de Oostkantons. Maar kijk, eind augustus is de realiteit dat er Duits gesproken wordt aan de kop van het klassement. Voor het eerst in de geschiedenis! Vanzelfsprekend zal het sprookje van Eupen niet blijven duren, des te meer moeten de Panda’s ervan genieten. Stefan Krämer verdient nu al een pluim: net wanneer de geldkraan uit Qatar stilaan dicht gaat, bezorgt de Duitser de club haar beste start ooit.

VAR onder vuur
Heeft de intrede van de VAR het aantal oneerlijke beslissingen in het voetbal teruggedrongen? Absoluut. Is daarmee de kritiek op de arbitrage afgenomen? Absoluut niet. Ook dit weekend was het weer hommeles. KV Oostende lanceerde zelfs een openlijk statement richting het Belgische scheidsrechterskorps, nadat Selim Amallah vanuit schijnbaar buitenspel voor de enige treffer mocht zorgen op Sclessin. Ook na Club Brugge – Beerschot viel er frustratie rond de VAR te noteren. Fede Ricca had een zwaardere straf verdiend voor een stevige ingreep. Sommige zaken veranderen nu eenmaal nooit …

Snel, sneller, snelst
Scherper kan je niet beginnen aan een wedstrijd. Nog voor de Mechelse fans met hun ogen konden knipperen, had Dante Vanzeir de 0-1 al in het mandje gelegd. Twaalf seconden wees het scorebord op dat moment aan. Een razendsnelle openingstreffer dus, weliswaar net niet voldoende om het record van Victor Osimhen in de JPL (tien seconden) af te snoepen. Overigens heeft Vanzeir in Eerste Klasse B wél dat record achter zijn naam staan. Op het veld van MSK Deinze was het na amper zeven seconden al raak. Die prestatie deelt hij er wel met Thibo Baeten van Club NXT. Ook KV Kortrijk en Club Brugge zaten in een zetel na een vroege voorsprong. Goed uitgeslapen!

De klad zit er al in
Hoewel we pas speeldag vijf schrijven, gaan bij enkele clubs al luide alarmbellen af. Onderin het klassement hebben zowel Oud-Heverlee Leuven, Sint-Truiden als Beerschot een reeks van minstens vier opeenvolgende matchen zonder overwinning achter de kiezen. Vooral aanvallend knelt het schoentje bij die clubs. Alle drie konden ze voorlopig slechts vier keer de netten doen trillen. Benieuwd of de huidige situatie leidt tot een laat, verwoed transferoffensief op de zomermercato. Daar is nog een dikke week de tijd voor …

De Ketelaere werkt aan statistieken
Hoewel Eupen voorlopig nog de bovenhand haalt dankzij een beter doelpuntensaldo, heeft Club Brugge haar plek bovenaan de rangschikking weer ingenomen. Dé man van het seizoensbegin is ongetwijfeld Charles De Ketelaere. De verfijnde linkspoot glijdt sierlijk over het terrein, heeft een onnavolgbaar gevoel voor de vrije ruimte én … legt nu ook statistieken op tafel. Tegen Beerschot maakte hij al zijn derde doelpunt van deze prille campagne. Bovendien prijken er ook al twee assists achter zijn naam. De concurrentie is alvast gewaarschuwd.