Van Gaal begint aan Oranje-klus: 'Vrienden van de media, het is toch wat'

Van Gaal begint aan Oranje-klus: 'Vrienden van de media, het is toch wat'

17-08-2021 16:44
3

"Ja, het is weer een kennismaking met mijn vrienden van de media", waren de eerste woorden van Louis van Gaal in zijn derde ambtstermijn als bondscoach van Oranje. Hij heeft er zin in, maakt hij duidelijk.

"Het is toch wat, hè, dat ik hier weer zit", begint Van Gaal. "Voor de derde keer: in 2000 vond ik het een eer, in 2012 vond ik het een eer, maar nu vind ik het nog veel meer een eer. Want ik ben uiteindelijk al vijf jaar met pensioen. Maar wie zou het anders moeten doen?"

Oranje staat in de WK-kwalificatiecyclus één punt achter koploper Turkije en speelt begin september drie cruciale interlands. "We hebben straks een voorbereidingstijd van anderhalve dag. Wat kan je dan doen? Wat kan je veranderen? En wat moet je juist niet veranderen? Toen de KNVB bij me kwam, wist ik natuurlijk al waar het over ging."

"Ik heb in die vijf jaar alles bijgehouden, maar wel op de achtergrond", vervolgt Van Gaal. "En ik heb ook weleens kritiek geleverd, alleen wist ik niet wat er intern speelde." De laatste weken belde Van Gaal via FaceTime, Zoom en Teams met alle betrokkenen bij Oranje. "Ik heb dat met verve gedaan", zegt hij.

"Ik heb er heel veel zin in, omdat ik met een staf mag werken (Danny Blind, Henk Fraser en Frans Hoek, red.) die heel veel ervaring met zich meebrengt. Dat is zó belangrijk in deze job. En het feit dat het volk zich achter mij heeft geschaard, doet mij deugd", aldus Van Gaal, om vervolgens zijn openingswoord af te sluiten met de blik gericht op Bas Ticheler. "Dat was hem, perschef."