Recordaanwinsten in de JPL: Okereke is lang niet enige tegenvallende investering

Recordaanwinsten in de JPL: Okereke is lang niet enige tegenvallende investering

17-08-2021 11:00 Laatste update: 16:00
3

Club Brugge kwam donderdag met langverwacht transfernieuws op de proppen. David Okereke mag zich op huurbasis gaan bewijzen bij Venezia FC. Een wending die er zat aan te komen, al had Club bij zjin aankoop heel andere ambities gesteld. Toen legde het namelijk een recordsom op tafel. VoetbalPrimeur.be wierp een blik op de topaanwinsten van andere Belgische clubs en zag dat met geld smijten wel eens vies kan tegenvallen.

Toen Club Brugge in de zomer van 2019 de inkomende transfer van Okereke aankondigde, moesten zelfs de meest verknochte fans van Blauw-Zwart even met de ogen knipperen. Had hun favoriete club nu net ruim acht miljoen euro op tafel gelegd voor een speler uit de Serie B? Toegegeven, bij La Spezia had Okereke wel wat potten gebroken, maar toch was het opvallend dat Club voor zo’n profiel haar transferlimiet aan diggelen schoot. En nog geen klein beetje … Voor de vorige recordhouder, José Izquierdo, moest het slechts vijf miljoen euro uit de buidel halen.

Het verging de Colombiaan alvast beter dan zijn opvolger uit Nigeria. Okereke nam nog wel een kanonstart in Brugse loondienst, maar verdween hoe langer hoe meer naar het achterplan. Geleidelijk aan geraakte ook Philippe Clement het vertrouwen kwijt, in die mate zelfs dat hij zijn prijzige aanvaller het afgelopen seizoen nog nauwelijks in de punt uitspeelde, maar eerder op de flank. Daar haalde Okereke helemaal geen rendement meer. Een zomers vertrek stond dan ook in de sterren geschreven. Dat Venezia hem op tijdelijk basis overneemt, lijkt vooral een financiële keuze. Club hoopt ongetwijfeld dat Okereke zich in de Serie A in de kijker kan spelen van enkele potentiële overnemers.

Termen als ‘miskoop’ zijn vaak overdreven kwetsend en hoeven dan ook niet van zolder gehaald te worden, maar het staat vast dat Club Brugge geen acht miljoen meer op tafel zou leggen, mocht het geweten hebben hoe het Okereke zou vergaan. Cru gezegd was de Nigeriaan het dus niet waard om de eretitel ‘recordaanwinst’ te dragen. Eén troost voor Blauw-Zwart: ook bij de Belgische concurrentie durft er al eens een historisch dure transfer door de mand te vallen ...

Wisselend succes bij overige G5-clubs
Beginnen doen we bij de grote rivaal uit Brussel. RSC Anderlecht spendeerde het meeste geld uit haar geschiedenis aan Nicolae Stanciu, die in totaal net geen tien miljoen euro uit het budget hapte. Ook die inspanning leverde niet meteen het verhoopte resultaat op. De Roemeense spelmaker bleef slechts anderhalf jaar in paars-witte loondienst, waarin hij niet verder kwam dan negen treffers. Enkel in de straffe Europa-League-campagne 2016-2017, waarin Anderlecht pas in de kwartfinales gestuit werd door Manchester United, kon Stanciu af en toe schitteren. Dat doet hij momenteel trouwens ook voor Slavia Praag. In de Tsjechische hoofdstad trof hij vorig seizoen liefst zestien keer raak.

Nee, dan hebben KRC Genk en Standard Luik hun centen wijselijker besteed. In de zomer van 2019 zorgden de Limburgers voor een binnenlands record, door zeven miljoen euro over te maken aan Zulte Waregem voor Théo Bongonda. Na een stroeve start groeide de creatieve linkspoot uit tot een derde van de levensgevaarlijke drietand die dezer dagen in de Luminus Arena rondloopt. Bongonda durft nog wel eens terug te vallen, maar fleurt telkens weer op met doelpunten, assists en verschroeiende versnellingen. Ook Standard deed een gouden zaak met de transacties rond Zinho Vanheusden. Die kostte bijna twaalf miljoen euro, maar met de zekerheid dat Internazionale hem voor (minstens) zestien miljoen zou terugkopen was dat een berekend risico. Tussendoor gaf Vanheusden geweldig leiding aan de Luikse achterhoede, al had het sprookje nóg mooier kunnen lopen zonder al dat blessureleed.

En hoe zit het bij KAA Gent? Net als in het geval van Genk staat de recordaankoop daar nog steeds onder contract. Dertien maanden geleden investeerden Ivan De Witte en Michel Louwagie liefst zes miljoen euro in Nurio Fortuna, die voordien een geweldige campagne achter de rug had met Sporting Charleroi. Een vette som voor een linksachter, maar het Gentse bestuur was ervan overtuigd dat Nurio de ontbrekende schakel was in het radarwerk van toenmalig trainer Jess Thorup. Vanwege alle chaos die vervolgens in de Ghelamco Arena heerste, slaagde ook de zomeraanwinst er niet in om zijn beste niveau te halen. Onder Hein Vanhaezebrouck blijft Nurio wel een vaste waarde. Afgelopen weekend lukte hij zelfs zijn eerste doelpunt voor Gent.

Voor elke meevaller …
Ook onder de Belgische top kunnen zuurverdiende centjes verstandig belegd worden. Het beste voorbeeld gaf Sporting Charleroi met de steile opmars van Victor Osimhen. Zelf telden de Carolo’s 3,5 miljoen euro neer voor de Nigeriaanse spits, die vervolgens alles kapot speelde en voor een veelvoud naar Lille OSC trok. Inmiddels is Osimhen ook de transferrecordhouder bij SSC Napoli, dat een duizelingwekkende 70 miljoen veil had voor hem. Een deel van dat bedrag vloeide overigens nog eens af naar … Charleroi. SV Zulte Waregem deed gelijkaardige zaakjes met Soualiho Meïté, die inmiddels zelfs bij AC Milan passeerde. Michel-Ange Balikwisha moet nog bewijzen dat hij hetzelfde kunstje kan flikken, maar ondanks de recordsom van vijf miljoen staan de sterren gunstig voor Royal Antwerp FC.

Kwaliteit hoeft niet altijd een fortuin te kosten, laat dat duidelijk zijn. Voor Rob Schoofs, wekelijks van waarde bij KV Mechelen, hoefde slechts één miljoen euro op tafel te komen. Cercle Brugge investeerde wat meer in Vitinho (2,35 miljoen), die evenzeer een vaste pion is op de rechtsachter. Tot slot kunnen ook Mamadou Sylla (KAS Eupen, 2,3 miljoen) en Casper Nielsen (Union Saint-Gilloise, 530.000 euro) onder de noemer ‘verstandige aankopen’ gecatalogeerd worden. Die laatste is momenteel zelfs één van de revelaties bij de verrassend sterke promovendus.

… Bestaat er een tegenvaller.
In evenveel gevallen is het echter geen rozengeur en maneschijn. Het eerder aangehaalde KV Mechelen kan daarover meespreken. Ook voor German Mera, die het niet haalde bij Club Brugge, had Malinwa één miljoen euro over. In tegenstelling tot Schoofs is de mandekker inmiddels alweer door de achterdeur verdwenen. Dat geldt evenzeer voor Jhonny Lucas Flora Barboza (2,3 miljoen euro), die zopas een tijdelijke overstap naar de Braziliaanse tweede klasse maakte. Op die manier hoopt Sint-Truiden toch nog een fractie van haar historisch hoge som te recupereren. Nihad Mujakic (1,1 miljoen) verruilde KV Kortrijk dan weer voor Waasland-Beveren.

Bij de overige clubs staan de recordaanwinsten nog steeds onder lopende verbintenis, maar is er toch een positieve kentering nodig. Siebe Schrijvers (OH Leuven, 1,7 miljoen euro) en het duo Blessing Eleke – Musashi Suzuki (K. Beerschot V.A., allebei 1,5 miljoen) losten de verwachtingen nog niet in. Voorlopig houden hun clubs hen wel nog de hand boven het hoofd. Tot slot is er nog het opmerkelijke verhaal rond Nicolas de Préville. In de zomermercato van 2016 kocht KV Oostende hem voor liefst 4,5 miljoen euro aan van Stade Reims, om hem prompt uit te lenen aan Lille OSC. Les Dogues namen de aanvaller later ook definitief over, zonder ooit één minuut voor KVO gespeeld te hebben.

Bron: alle transfersommen komen van transfermarkt.be