Vijf lessen uit speeldag 4: Zeldzaam klavertje vijf dankzij prachtgoals in groep

Vijf lessen uit speeldag 4: Zeldzaam klavertje vijf dankzij prachtgoals in groep

16-08-2021 10:30 Laatste update: 22:00
4

De trein die Jupiler Pro League heet, dendert inmiddels in volle vaart vooruit. Halverwege augustus heeft onze vaderlandse competitie al vier speeldagen achter de kiezen. Naar goede gewoonte viel er weer een heleboel te leren tijdens het afgelopen weekend. VoetbalPrimeur.be trekt de vijf belangrijkste lessen uit speeldag vier.

Tranen om Berrier
Het nieuws sloeg in als een bom in de Belgische voetbalwereld. Op zijn 37e heeft Franck Berrier, onmiskenbaar genie op onze velden, het leven gelaten na hartfalen tijdens een padelwedstrijdje. In alle stadions weerklonk dan ook een daverend applaus ter ere van de veel te jong overleden Fransman. Bij enkele ex-ploeggenoten viel dat (begrijpelijk) bijzonder zwaar. Onder meer Jelle Bataille gaf het aan in zijn post-match-interview, terwijl beste vriend Kevin Vandendriessche er net niet onderdoor ging. Chapeau dat die laatste toch in actie wilde komen voor KV Kortrijk!

Klavertje vijf
Het werd nog eens een weekend uit de oude doos. Alle leden van de traditionele G5 sleepten de volle pot in de wacht, wat je de laatste jaren een bijzonder zeldzame prestatie mag noemen. Zo gebeurde het afgelopen seizoen slechts … één keer! Enkel op speeldag zes haalden RSC Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, KAA Gent én Standard Luik toen samen de drie punten op. Elf maanden later zijn de topclubs op herhaling gegaan. Benieuwd of we deze keer opnieuw zo lang geduld moeten uitoefenen voor een collectieve voltreffer. Op de volgende speeldag zal het er alvast niet van komen, want zowel Antwerp-Genk als Anderlecht-Gent zijn uitgesteld vanwege het Europese parcours van die clubs.

Prachtgoals in groep
Sta ons even toe uit onze immer objectieve rol te vallen en onbeschaamd onze eigen mening op te dringen: de allermooiste doelpunten, dat zijn geen slangendribbels of raketschoten in de winkelhaak, maar uitgekiende, collectieve aanvallen over verschillende stations. Wel, wij hebben ons hartje kunnen ophalen de voorbije dagen! Aan de Gaverbeek liet Club Brugge er enkele bewonderen, met het kersje op de taart van Charles De Ketelaere als summum. De avond voordien was de Luminus Arena getuige van nóg een fraaiere goal. De driedubbele één-twee van Junya Ito was werkelijk om duimen en vingers bij af te likken.

Klasse drijft boven
Eigenlijk is het de logica zelve, maar daarom niet minder opvallend. Het waren de absolute klasbakken die hun elftal bij de hand namen het afgelopen weekend. De mannen van wie je op aanvallend vlak openingen, kansen en doelpunten verwacht, deden het ook. Bij Genk stond de heilige drievuldigheid nog eens aan het kanon, terwijl ook De Ketelaere, Noa Lang, Hans Vanaken én Ruud Vormer hun duit in het zakje deden voor Club. Anderlecht en Standard konden dan weer bouwen op hun diepe spits, respectievelijk Joshua Zirkzee (zijn twee doelpunten betekenden meteen een ontmaagding) en João Klauss. Talent levert op.

Het ene weekend is het andere niet …
In voetbal kan alles snel veranderen, het is één van de aloude clichés uit het wereldje. Die bevatten vaak echter de grootste wijsheid. Michael Frey vormt het ultieme voorbeeld van die voetbalversie van de relativiteitstheorie. Twee zondagen geleden toverde de spits van Antwerp elk balcontact om in goud, goed voor een historische vijfklapper op Sclessin. “Die is even vertrokken als Gouden Stier”, luidde de algemene teneur. Welgeteld vijf dagen later kreeg Frey een flinke opdoffer te verwerken. Tegen Sporting Charleroi viel hij al vroeg geblesseerd uit. Het verdict is toch behoorlijk zwaar: minstens twee maanden afwezigheid. Wedden dat er bij zijn terugkeer geen razende stier meer op zijn rug prijkt?