Franck Berrier: een strijder met inzicht, maar bovenal een icoon in België

Franck Berrier: een strijder met inzicht, maar bovenal een icoon in België

13-08-2021 12:15 Laatste update: 14-08-2021 09:00
8

Franck Berrier is op 37-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. De voormalige profvoetballer was een begrip in de Belgische competitie. Hij speelde meer dan 300 wedstrijden verdeeld over drie clubs.

Het prille begin
Berrier werd geboren op 2 februari 1984 in het pittoreske Argentan in Frankrijk. Hij begon zijn carrière de lokale voetbalclub, tot hij op 13-jarige leeftijd naar het grotere Stade Rennes mocht vertrekken. Daar fungeerde hij door zijn uitstekende spelinzicht als ’10’, maar ook zijn doelpuntenvermogen liet hem niet in de steek, vandaar dat hij ook vaak als spits werd gebruikt.

De oversteek naar een profcarrière 
Op 16-jarige leeftijd vertrok Berrier naar SM Caen. Bij deze Franse club kreeg hij zijn kansen in de eerste ploeg, maar mede door blessures kon hij hier nooit doorbreken. De volgende drie jaar kende hij nog twee Franse clubs waar hij ervaring opdeed als jonge speler. Bij AS Beauvais en AS Cannes speelde hij telkens meer dan 35 wedstrijden, en toonde hij zijn doelgerichtheid met 9 en 12 doelpunten.

Doorbraak in België 
In 2008 kwam de middenvelder aan in België. Hij kende zijn doorbraak bij Zulte-Waregem met 61 wedstrijden in twee seizoenen. Dat wekte interesse van de grotere Belgische clubs. In 2010 trok hij naar Standard, maar wegens een blessure haalde hij nooit het niveau van bij Essevee. Daardoor trok hij anderhalf jaar later terug naar het Regenboogstadion, waar hij terug op dreef kwam. In 2012 kende hij opnieuw een topjaar: Hij werd negende in de gouden schoen en zesde in de verkiezing van profvoetballer van het jaar.

Image from Gyazo

Absolute topjaren aan de kust
In 2013 voelde Berrier dat het tijd was voor iets nieuws, hij probeerde in 2013 al eens een jaartje met KV Oostende en sloot zich in 2014 volledig aan. Hij speelde in totaal 145 wedstrijden voor de kustboys, en was na verloop van tijd dé speler van KV Oostende. In 2017 bereikte hij het absolute hoogtepunt in zijn carrière. Hij speelde dat seizoen 42 wedstrijden, en KV Oostende eindigde op een vierde plaats. 

Image from Gyazo

Fin-de-carrière door hartproblemen
Na zijn periode bij KV Oostende wilde Berrier KV Mechelen nog vervoegen in 1B, maar wegens hartproblemen kwam hij nooit aan spelen toe. Hij maakte dan snel de switch naar de technische staff en ging als scout aan de slag. Uiteindelijk verlengde KV Mechelen zijn contract niet, maar zelf zag hij een carrière als coach of technisch directeur wel zitten. Een jaar later stond hij aan de zijde van Adnan Custovic bij KV Oostende tot de nieuwe eigenaars zijn contract dat afliep in 2020 niet verlengde.

Twee jaar later overlijdt Franck Berrier op 37-jarige leeftijd na een wedstrijd padel. VoetbalPrimeur.be wenst familie, vrienden en iedereen die Franck lief had veel sterkte.