Nu of nooit: met dit elftal gaat het PSG van Messi op jacht naar de CL

Nu of nooit: met dit elftal gaat het PSG van Messi op jacht naar de CL

12-08-2021 19:30
1

Wie gaat Paris Saint-Germain stoppen in de Champions League? Met Lionel Messi in de ploeg kan trainer Mauricio Pochettino een aanvalslinie opstellen om van te watertanden en ook achterin heeft de Parijse club de zaakjes op orde. VoetbalPrimeur.be legt uit hoe PSG er met Messi uit komt te zien.

Het slot op de deur: een topkeeper en een onvervalste sloper
Wat doe je als je meervoudig Champions League-winnaar Keylor Navas onder de lat hebt staan en in Sergio Rico een betrouwbare tweede doelman hebt? Natuurlijk, dan haal je Gianluigi Donnarumma transfervrij op bij AC Milan. De nog steeds maar 22-jarige doelman bewees zich afgelopen zomer op het EK nog maar eens en verdiende daarmee zijn stap naar de Franse grootmacht. Hij zal de komende jaren de onbetwiste nummer één onder de Parijse lat zijn en kan zomaar uitgroeien tot de beste keeper ter wereld.

Afgelopen seizoen was de defensie het zorgenkindje van PSG. Spelers als Mitchel Bakker en Colin Dagba hadden, met alle respect voor dat tweetal, weinig te zoeken in het basiselftal van de Parijzenaars maar stonden er wel vaak. Dat zal komend seizoen anders zijn, aangezien technisch directeur Leonardo twee keer toesloeg. Sergio Ramos werd transfervrij overgenomen van Real Madrid en rechtsback Achraf Hakimi kwam voor het lieve sommetje van 60 miljoen euro over van Internazionale. Zet daar Presnel Kimpembe en Marquinhos bij en voilá: een topverdediging.

Balans op het middenrif: de Nederlandse inbreng
Daarnaast krijgt het team ook nog Nederlandse inbreng. Georginio Wijnaldum, die de Champions League in 2019 won met Liverpool, heeft afgelopen zomer de deur achter zich dichtgetrokken op Anfield om het in Parijs te gaan proberen. Zal hij in zijn stoutste dromen verwacht hebben dat hij, na Barcelona afgewezen te hebben, toch nog met Messi kwam te spelen? Het lijkt wel te gaan gebeuren en dus is het de taak voor Wijnaldum om balans te houden op het middenveld en het nodige loopwerk te verrichten.

Naast hem staat met Marco Verratti namelijk een speler die de aanvalsgolven moet regisseren. De Italiaan, die 28 jaar oud is en dus in de bloei van zijn voetballoopbaan zou moeten zitten, gaat bedenken hoe de vier voorwaartsen het beste aan te spelen zijn. Dat doet hij samen met Ángel Di María, rechtsbuiten van beroep maar ook in staat om als nummer tien te spelen. Door de komst van landgenoot Messi zal hij dat naar alle waarschijnlijkheid ook moeten gaan doen. Di María is echter zo creatief dat hij absoluut niet uit de toon zal vallen op het middenveld.

Niet te stoppen: het beste aanvalstrio dat er ooit geweest is?
En dan de linie waar heel voetbalminnend Parijs trots op is: de aanval. Het kon al niet op toen er met Neymar en Kylian Mbappé twee absolute topspelers samen kwamen te voetballen, maar het wordt alleen nog maar mooier voor fans van PSG. De genialiteit van Messi, de techniek en passeermoves van Neymar en de brute snelheid en doelgerichtheid van Mbappé vormen samen een cocktail die onmogelijk af te stoppen lijkt. Defensies in de Ligue 1 zullen nu al nachtmerries hebben en ook ploegen in de Champions League lijken niet tegen dit geweld bewapend.

Toch is het de vraag hoe de drie neergezet zullen worden. Neymar als linkeraanvaller staat wel vast, maar gaat Kylian Mbappé in de spits spelen? Komt Messi dan van rechts? Is de Argentijnse superster een valse nummer negen die de snelheid van zijn Franse compagnon vanaf de zijkant kan gebruiken? Of wordt Di María toch aanvallend ingezet en gaat er geschoven worden met posities? Dat zijn vragen waar de technische staf van Paris Saint-Germain de komende weken antwoord op zal moeten gaan geven.

De reservebank: vol met potentiële CL-winnaars
Een trainer kan maar elf spelers opstellen en dat betekent dat Pochettino een aantal grote namen achter de hand houdt. Als reservedoelman kan hij nog steeds beschikken over de ervaren Costa Ricaan Keylor Navas, terwijl Thilo Kehrer en Juan Bernat ervoor zorgen dat de defensie na wissels niet danig wordt verzwakt. Het grootste luxeprobleem heeft PSG op het middenveld. Leandro Paredes, Idrissa Gueye, Rafinha Alcantara, Ander Herrera: allemaal spelers die bij iedere andere Champions League-uitdager in de basis zouden staan.

Zij moeten in het Parc des Princes toch even pas op de plaats maken. Aanvallend gezien hetzelfde 'issue'. Heeft het supertrio zijn dag niet? Geen probleem, dan geven we Mauro Icardi de kans. Moet er aanvoer komen vanaf de vleugels? Dat kan, dan brengen we Pablo Sarabia en Julian Draxler in. Deze spelers kunnen een basisplaats komend seizoen wel vergeten en daarmee is meteen een groot nadeel van zo'n topselectie aangestipt: gaat iedereen akkoord met zijn rol?