Opvallende trend: Minder Belgen dan niet-Belgen in Jupiler Pro League

Opvallende trend: Minder Belgen dan niet-Belgen in Jupiler Pro League

28-07-2021 22:30
2

Een opvallende trend in de Belgische competitie. Het aantal Belgen in de kernen bedroeg nog 45,6 procent, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Dat bracht Sport/Voetbalmagazine naar buiten.

Het magazine brengt jaarlijks een extra dik Jupiler Pro League-nummer uit. Daarin viel het volgende op: nog maar 45,6 procent Belgen zijn vertegenwoordigd in de Belgische competitie. Slechts drie clubs tellen meer Belgen dan buitenlanders. Dat zijn KV Mechelen, OH Leuven en KV Oostende.

In 1995 was 72 procent van de spelers uit de Belgische competitie Belg. Sindsdien daalt dat procent elk jaar. De nationaliteiten lopen nogal uiteen: ‘De Fransen blijven het best vertegenwoordigd (32), gevolgd door de Ivorianen (12), Nederlanders (12), Ghanezen (9), Japanners (9), Kameroeners (8) en Senegalezen (8)’, staat te lezen in het magazine.

Elke competitie heeft inmiddels strenge regels voor de niet-vaderlandse spelers, maar in België blijven deze erg beperkt. Dat zal wellicht veranderen als de huidige regering de huidige belastingvoordelen zal opheffen.