Huisanalist scout Anderlecht-nieuweling Olsson: Uitstekende visie & pass

Huisanalist scout Anderlecht-nieuweling Olsson: Uitstekende visie & pass

Gepubliceerd: donderdag 22 juli 2021 om 18:30do 22-07-2021 om 18:30

RSC Anderlecht heeft er met Kristoffer Olsson een nieuwe middenvelder bij. Op het afgelopen EK was hij actief met Zweden. Toch kent nog niet iedereen zijn kwaliteiten en werkpunten. VoetbalPrimeur.be vroeg daarom aan huisscout Andy Mulders om Olsson onder de loep te nemen.

Paspoort – Kristoffer Olsson
Leeftijd: 26 jaar (30/06/1995)
Vorige clubs : Norrköping U19, Arsenal (U18), Midtjylland, AIK en Krasnodar
Positie: CM, RCM en DCM
Voorkeursvoet: Rechts

Zoals bij de meeste spelers heeft het spel van Olsson een aantal transformaties ondergaan, zowel op technisch als op positioneel vlak. In zijn jonge jaren toen hij in 2011 werd opgepikt door het Arsenal van Arsène Wenger was hij een 'creatieve spelverdeler'. Als nummer tien moest hij zich bewijzen bij de U18 van de Gunners. Zijn positie beperkte zijn bewegingsvrijheid in het aanvallende deel van het veld en zijn mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het spel als hij niet werd aangespeeld.

Minder diep, maar beter
In de loop van het seizoen 2012-2013 werd zijn rol echter gewijzigd en kwam hij vaker minder diep te staan. Dat is precies waar de bepalende factor van het spel van Olsson in beeld komt. Olsson heeft een zeer goede passing. Tussen de 85% en 90% van zijn ballen komen aan bij een ploeggenoot.

Olsson is een opbouwende speler. Hij hanteert zeer vaak de voorwaartse passing. Daarnaast is de Zweed vrij vinnig op de eerste meters. Hij beschikt over een goede visie en een technische bagage. Deze eigenschappen spelen een belangrijke rol op zijn huidige positie.

Olsson speelde in het seizoen 2013-2014 een paar wedstrijden in de zone achter de spits. Zelfs in die wedstrijden had hij de neiging om diep terug te gaan en betrokken te raken bij de opbouw van het spel. In het merendeel van de wedstrijden was de Zweed de meest vooruitgeschoven van de twee middenvelders in een dubbele spil. Als de bal hoog in het veld was, zag je Olsson vaak aansluiten bij de vleugelspelers en de oprukkende full backs. Dat deed hij met zijn visie en dreigende doorloopballen naar de spitsen.

Man van de combinatie
Als de bal diep op eigen helft is, combineert Olsson met de verdedigende middenvelder en de full backs om de bal geleidelijk naar voren te brengen. Gezien de interessante ontwikkeling die de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden in de functie van de verdedigende middenvelder, kan positie van Olsson op het veld als 'uniek' worden geïdentificeerd. Hij is 'drager'.

Bij het analyseren van statistische gegevens na een wedstrijd is het gemakkelijk om je te laten door de hoge aantallen passes en daardoor de invloed van een speler op een wedstrijd gruwelijk te onderschatten. Achterwaartse of zijwaartse passes van een middenvelder hebben weinig effect op de opbouw van het spel, zoals blijkt uit veel spelers in het moderne spel. De kracht van Kristoffer Olsson ligt in zijn besluitvaardigheid, fysieke paraatheid en zoals eerder gezegd zijn passing.

Als het team de bal herovert, verspilt hij weinig tijd aan zijwaartse passes. Hij geeft er de voorkeur aan om de bal naar voren te spelen, naar de snelle full backs of naar de vooruitgeschoven spelverdeler. Zijn passing en bewegingen zijn ingewikkeld en doen denken aan Tomas Rosicky in zijn glorietijd. Als hij diep op eigen helft in balbezit is, is het zeldzaam dat hij de bal alleen maar verdeelt en diep gaat zitten.

Een intrigerend deel van het spel van Olsson is zijn bewustzijn van de spelers om hem heen en dit op elk moment. Hij is erg gevaarlijk als hij zich in de buurt van het strafschopgebied bevindt. Hij beschikt over een doelgericht schot.

Geen man voor de luchtduels
Heeft Olsson ook werkpunten? Ja, bijvoorbeeld op het gebied van luchtduels. Hij aarzelt vaak om ze aan te gaan. Daarnaast is zijn tackle ook niet geweldig, misschien uit angst om een overtreding weg te geven in een gevaarlijke positie. Ook aan zijn kracht zou gewerkt moeten worden. Met zijn 1m78 en 70 kg is hij niet de meest krachtige centrale middenvelder. Dat wil niet zeggen dat hij over zich heen laat lopen. Hij gaat daadwerkelijk wel in het duel, defensief zal hij zeker zijn steentje bijdragen, maar als het op pure kracht aankomt, moet hij soms het onderspit delven.

Conclusie
Anderlecht deed een goede transfer. Olsson kan een meerwaarde voor het team worden en een waardige vervanger voor Sambi Lokonga blijken. Tijdens het afgelopen EK speelde hij alle wedstrijden voor Zweden, waarvan de laatste wedstrijd tegen Oekraïne sterk was. Van zijn ervaring kan Anderlecht profiteren.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws