De Glazen Bal van VP’s fanbase: welk kwartet haalt volgens jou Champions Play-Off?

De Glazen Bal van VP’s fanbase: welk kwartet haalt volgens jou Champions Play-Off?

Gepubliceerd: vrijdag 23 juli 2021 om 10:00vr 23-07-2021 om 10:00

Laatste update: vrijdag 23 juli 2021 om 23:12vr 23-07-2021 om 23:12

Vrijdag start het JPL seizoen 2021 – 2022. Hoe gaat het nieuwe seizoen volgens de VoetbalPrimeur.be-lezers verlopen? Dat kunnen jullie de komende dagen kenbaar maken. In dit artikel behandelen we de topschutter van aankomend seizoen. Ook onze redactie waagt zich aan een pronostiek.

Vorig seizoen introduceerde VoetbalPrimeur.be haar Glazen Bal. Toen gaf elke redacteur zijn voorspelling van het nieuwe seizoen. Helaas, midden in onze voorbeschouwingen gingen we van zestien naar achttien ploegen, waardoor we op het einde niet helemaal konden terugblikken op onze voorspellingen. Zo slecht deden we het trouwens niet. Op één redactielid na had iedereen de kampioen goed. Ook in de degradatiestrijd kregen heel wat redactieleden gelijk. 

Maar dat was vorig jaar. Dit jaar doen we het iets anders. In de komende dagen voorspelt de redactie van VoetbalPrimeur.be als één man de volgende zaken: de topschutter, de laatste vier in de stand, de tegenvaller van het seizoen, de verrassing van het seizoen en de vier ploegen die Europees halen inclusief de kampioen. Elke dag belichten we één onderwerp. In de reacties mogen jullie dan laten weten of jullie het met ons eens zijn of niet. En natuurlijk mogen jullie jullie voorspellingen voor het seizoen 2021 – 2022 achterlaten. 

In dit vijfde en laatste deel van onze Glazen-Bal-reeks gaan we op zoek naar de top-vier van het komende seizoen. Zoals bekend zullen de eerste vier opnieuw aantreden in de Champions Play-Off, waarin de beslissing valt over wie zich tot kampioen kroont en het gros van de Europese tickets. Welke clubs zijn voldoende gewapend om na 34 speeldagen op zo’n top-vier-plaats te eindigen?

Twee zekerheden
Zou er iemand zijn in het Belgische voetballandschap die eraan twijfelt dat Club Brugge straks uit de bovenste vier tuimelt? Nee, toch. De voorbije jaren heeft de regerende landskampioen zo’n voorsprong opgebouwd op de concurrentie dat die aanname behoorlijk absurd lijkt. Vier titels in zes jaar tijd, steevast verzekerd van de vetpotten uit de Champions League en af en toe een lucratieve uitgaande transfer erbovenop: dat succesrecept zal ook nu weer naar de belangrijkste Play-Off leiden. Dat betekent uiteraard niet dat een nieuwe bekroning zomaar op bestelling zal komen, want de tegenstand zit ook nooit stil. Toch lijkt het gat met de subtoppers té groot geworden om in één jaar tijd dicht te fietsen, zelfs zonder dat er midden juli noemenswaardige versterkingen neergestreken zijn op Jan Breydel.

VP.be voegt daar nog een tweede zekerheidje aan toe: KRC Genk. Ook hier is het altijd met twee woorden spreken, maar de vice-kampioen heeft best wel een sterk tussenseizoen achter de kiezen. Dimitri De Condé loodste al enkele interessante profielen naar de mijnstad en liet nog geen enkele sterkhouder verkassen. Dat laatste zal ongetwijfeld nog gebeuren (met Paul Onuachu als grootste kandidaat uiteraard), maar het zegt wel iets. Genk heeft zich voorgenomen om de kloof met Club Brugge op zijn minst kleiner te maken. Vanaf februari waren de manschappen van John van den Brom al dé ploeg van ons land. Met de zomertransfers in het achterhoofd kan het die status zomaar doortrekken, hoewel de voorbije Supercup die stelling eerder ontkrachtte.

De overige kemphanen
Slechts vier stekjes in de Champions Play-Off, die harde realiteit zorgde vorig seizoen al voor flink wat frustratie en enkele traantjes. Ook nu weer zullen verschillende hanen het erf betreden. RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC waren er in april en mei al bij en hopen hun abonnement te kunnen verlengen. Voorlopig lijken vooral de sterren in Deurne gunstig te staan. Ondanks het vertrek van enkele klasbakken, zoals Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov, leverde de sportieve cel al stevige inspanningen om de kern te versterken. Daarbovenop kwam er met Brian Priske een stuurman aan het roer te staan die een erg betrouwbare indruk nalaat. 

In Anderlecht is het optimisme toch net wat verder te zoeken. In principe vallen er nochtans een heleboel positieve punten te rapen: de jonge garde staat een leerproces verder, met Refaelov en Wesley Hoedt maken twee ervaren bonken hun intrede en ook Vincent Kompany is weer een jaartje rijper. Toch heerst er twijfel over de paraatheid van zijn elftal. De kansloze 0-2-nederlaag tegen een veredeld B-elftal van Ajax heeft daar zeker geen verandering in gebracht, wel integendeel. Een opvolger voor Lukas Nmecha is een absolute must met het oog op een vredige seizoensstart. Het moet alvast een hele opluchting geweest zijn voor de paars-witte aanhang toen Peter Verbeke bevestigde dat hij daarmee bezig is.

Wie een déjà-vu wil vermijden, ziet waarschijnlijk liever een andere club doorstoten naar de top-vier. De meest logische kandidaat lijkt dan KAA Gent. Met een volledige voorbereiding onder Hein Vanhaezebrouck én een meer uitgebalanceerde spelerskern moeten De Buffalo’s in staat zijn om hun plaats bij de elite van ons vaderlandse voetbal (weer) op te eisen. Desalniettemin zeurde de trainer de voorbije weken behoorlijk over de late invulling van enkele sleutelposities. Daarnaast kan het Europese ticket wel eens een vergiftigd geschenk worden, aangezien Gent wel erg vroeg aan de bak moet, meer bepaald deze donderdag al! Op basis van naam en faam zou ook Standard Luik een hartig woordje moeten meespreken in de debatten om de hoogste plekken, maar vanwege de huidige financiële malaise op Sclessin lijkt een ticket voor de Europe Play-Off al een huzarenstukje.

Verder zullen KV Mechelen en KV Oostende hun stinkende best doen om hun knappe seizoen te evenaren (of wie weet, verbeteren), maar echt meedingen naar het allerhoogste? Dat is toch een brug te ver. Dan zet onze redactie haar weinige geld liever op Sporting Charleroi. Naar goede gewoonte glippen De Zebra’s in zowat elke pronostiek en voorbeschouwing weer door de mazen van het net, maar onderschat de revanchedrang in het Zwarte Land niet na een faliekant 2020-2021. Bovendien blijven ingewijden er heilig van overtuigd dat Charleroi nooit zo’n sterke selectie kende als het afgelopen seizoen. Waarom de mayonaise toen niet pakte, valt enkel intern te verklaren, maar in haar voorlopige transferijver lijkt de groep enkel versterkt. Met Hervé Koffi, Stefan Knezevic en Aboubakary Keita kwamen er interessante profielen bij, terwijl geen enkele basiskracht het nest verliet. Wraak kan een wreed beestje zijn …

VP’s pronostiek voor de Champions Play-Off: RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC, Club Brugge en KRC Genk

Wie kroont zich uiteindelijk tot kampioen?
Het verstand haalt het van het hart: Club Brugge. Niet dat het de West-Vlamingen niet gegund zou zijn, maar dominantie van één bepaalde club is zelden gunstig gebleken voor een nationale competitie. Toch is de verwachting dat Blauw-Zwart het nieuwe seizoen opnieuw induikt als favoriet bij uitstek. In de Supercup deelde het al een premature uppercutje uit aan één van de grootste belagers. Dan tekenden Simon Mignolet, Hans Vanaken en Ruud Vormer nog niet eens present …

Bovendien gelooft werkelijk niemand dat de transferwind op Jan Breydel tot en met eind augustus geluwd zal blijven. Vroeg of laat strijken er een drietal waardevolle aanwinsten neer, waardoor Philippe Clement weer wat extra luxeproblemen krijgt. Slechts één ontwikkeling zou de riante positie van Club kunnen doen afbrokkelen: uitzinnige verkoopwoede. Als pakweg Charles De Ketelaere én Noa Lang andere oorden opzoeken, bijvoorbeeld. Maar waarom in godsnaam zou het Brugse bestuur overstag gaan? Uit geldnood alvast niet.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Zie jij dezelfde vier namen in de Champions Play-Off aantreden?

Ja
41%
Nee, Gent duwt een ploeg eruit
41%
Nee, Charleroi duwt een ploeg eruit
1%
Nee, een andere club duwt een ploeg eruit
13%
Nee, er komen zelfs twee of meerdere clubs bij
4%
(288 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws