De Glazen Bal van VP’s fanbase: welke clubs strijden volgens jou tegen degradatie?

De Glazen Bal van VP’s fanbase: welke clubs strijden volgens jou tegen degradatie?

Gepubliceerd: dinsdag 20 juli 2021 om 10:00di 20-07-2021 om 10:00

Laatste update: dinsdag 20 juli 2021 om 14:05di 20-07-2021 om 14:05

Vrijdag start het JPL seizoen 2021 – 2022. Hoe gaat het nieuwe seizoen volgens de VoetbalPrimeur.be-lezers verlopen? Dat kunnen jullie de komende dagen kenbaar maken. In dit artikel behandelen we de topschutter van aankomend seizoen. Ook onze redactie waagt zich aan een pronostiek.

Vorig seizoen introduceerde VoetbalPrimeur.be haar Glazen Bal. Toen gaf elke redacteur zijn voorspelling van het nieuwe seizoen. Helaas, midden in onze voorbeschouwingen gingen we van zestien naar achttien ploegen, waardoor we op het einde niet helemaal konden terugblikken op onze voorspellingen. Zo slecht deden we het trouwens niet. Op één redactielid na had iedereen de kampioen goed. Ook in de degradatiestrijd kregen heel wat redactieleden gelijk. 

Maar dat was vorig jaar. Dit jaar doen we het iets anders. In de komende dagen voorspelt de redactie van VoetbalPrimeur.be als één man de volgende zaken: de topschutter, de laatste vier in de stand, de tegenvaller van het seizoen, de verrassing van het seizoen en de vier ploegen die Europees halen inclusief de kampioen. Elke dag belichten we één onderwerp. In de reacties mogen jullie dan laten weten of jullie het met ons eens zijn of niet. En natuurlijk mogen jullie jullie voorspellingen voor het seizoen 2021 – 2022 achterlaten. 

In dit tweede deel van onze Glazen-Bal-reeks leggen we de focus op de degradatiekandidaten. Welke vier clubs komen het hardst in moeilijkheden? Wie ontsnapt ternauwernood en wie moet zich opmaken voor een terugkeer naar het vagevuur van Eerste Klasse B?

VP’s voorspelling:
15. Cercle Brugge
16. KAS Eupen
17. RFC Seraing
18. Sint-Truiden

Traditiegetrouw is het bij de voorspelling van de degradatiestrijd in eerste instantie uitkijken naar de twee promovendi. Zij zijn de usual suspects, al bewijst het recente verleden steeds vaker dat zo’n eerste seizoen op het hoogste niveau vaak de noodzakelijke boost geeft om vrij snel uit de penarie te geraken. Kijk maar naar de knappe prestaties van zowel K. Beerschot V.A. als OH Leuven tijdens het voorbije jaar. Union Saint-Gilloise lijkt over alle troeven te beschikken om dat stichtende voorbeeld te volgen: een straffe coach, een vurige aanhang en het nodige kapitaal om versterkingen in huis te halen. Neen, onze redactie rekent de troepen van Felice Mazzu niet meteen tot de lelijke eendjes uit de Jupiler Pro League.

Over die andere nieuwkomer vallen wél enkele bedenkingen te maken. Allereerst oogt de bankrekening van RFC Seraing heel wat minder gespekt dan die van de lotgenoten uit Sint-Gillis. Dat blijkt ook uit de recente transferactiviteit van de Luikenaars, die hoofdzakelijk mikken op transfervrije krachten en jonge snaken. Bovendien is de spelerskern voorlopig eerder … verzwakt. Succestrainer Emilio Ferrera verbond zich aan KAA Gent, terwijl sluipschutter Georges Mikautadze werd teruggeroepen door FC Metz. Die laatste heeft de sleutel in handen: sturen de Fransen nog de broodnodige versterkingen naar Les Métallos? Hoe dan ook wacht Seraing een lastig karwei om haar verblijf in Eerste Klasse A te verlengen.

Toch ziet VP.be voorlopig nog één club met meer zorgen: Sint-Truiden. Vorig seizoen flirtten De Kanaries al nadrukkelijk met de rode lijn. Enkel de intrede van Peter Maes kon het tij keren, maar intussen is de wonderdokter alweer verdwenen richting het Kiel. Opvolger Bernd Hollerbach zit na enkele weken al met de handen in het haar. Momenteel beschikt de Duitser over nauwelijks een zestiental volwaardige A-kernspelers. Van versterking was, op de komst van Aboubakary Koïta, nog geen sprake. Integendeel, het Japanse bestuur van STVV denkt in de eerste plaats aan verkopen, waarbij topschutter Yuma Suzuki met veel overtuiging in het uitstalraam wordt geplaatst. Dat ook de supporters zich al roerden met enkele niet mis te verstane spandoeken, maakt de cocktail op Stayen enkel explosiever.

Bijkomstig probleem is dat er bij de mogelijke concurrenten eigenlijk stuk voor stuk voldoende basis staat om een zorgenloos seizoen te garanderen. Beerschot en OHL lijken te kapitaalkrachtig om weer te zakken, SV Zulte Waregem wil van het afscheidsjaar van Francky Dury een grand cru maken en KV Kortrijk versterkte zich gevoelig in de zomermercato. Zo blijven enkel Cercle Brugge en KAS Eupen over. De Vereniging beschikt met Yves Vanderhaeghe over een trainer die inmiddels ervaren genoeg is om in moeilijke tijden de rust te bewaren. Daarnaast heeft het de samenwerking met AS Monaco beter in evenwicht gebracht, met een grotere focus op de talentvolle jongeren die ook in Brugge rondlopen. Die gezonde mix, aangevuld met de klasse van een Thomas Didillon en Hannes Van der Bruggen, moet volstaan voor lijfsbehoud.

Daarom hangt het grootste vraagteken boven de Oostkantons. Een jaar geleden mikte Eupen nog even resoluut als tevergeefs op een Europees ticket. Te hoog gegrepen, maar het toonde de ambitie van de club wel aan. Die is twaalf maanden later fel teruggeschroefd. Vanuit Qatar is er een stevige opstropping opgedoken in de geldkraan, waardoor De Panda’s hun droom op de linkerkolom moeten laten varen. Hoewel de sportieve cel het tegendeel beweert, zou het wel eens knokken tot de laatste speeldag kunnen worden met het oog op de redding. Aan verse kwaliteit hoeven de fans zich alvast niet te verwachten. Lichpunt is wel dat sterkhouders als Jordi Amat, Stef Peeters en Smail Prevljak voorlopig nog steeds op de Kehrweg rondlopen. Als Eupen de rode lantaarn wil vermijden, ketent het die jongens best ergens aan een doelpaal vast.

En jij, hoe zie jij de degradatiestrijd verlopen in 2021-2022? Welke club slaagt erin haar vel te redden en hoe zien de zeventiende en achttiende plaats eruit? Laat het ons weten via de poll en de reacties!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wie beschouw jij momenteel als de grootste degradatiekandidaat?

(171 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws