Van topclub naar grijze middenmoter: Ik kijk met heel veel zorgen naar Standard

Van topclub naar grijze middenmoter: "Ik kijk met heel veel zorgen naar Standard"

20-07-2021 09:35
11

Standard Luik wordt dezer dagen geconfronteerd met de harde realiteit van een pover economisch beleid. De kas is nagenoeg leeg en dus moet het bestuur vooral binnen de eigen Academie op zoek naar 'versterking' voor het A-elftal. René Vandereycken ziet het niet meteen goed komen.

"Ik kijk met heel veel zorgen naar Standard", stelt de gewezen bondscoach bij Het Belang van Limburg. Aan dure inkomende transfers hoeven de supporters zich niet langer te verwachten. "Het trekt de kaart van de jeugd, maar niet op de goede manier waarop het dat vroeger deed." Vandereycken verwijst naar de periode met onder meer Steven Defour, Marouane Fellaini en Axel Witsel, die enkele jaren het mooie weer maakten op Sclessin alvorens lucratief verkocht te worden. Nu ligt de nadruk voornamelijk op een snelle verkoop, vindt hij.

Uiteraard zal het teruggeschroefde budget ook een impact hebben op de sportieve resultaten, vreest Vandereycken. "Het is meer een gewone middenmoter geworden in plaats van een potentiële topploeg. Het zal een aantal jaren duren vooraleer dat anders is", klinkt het hard. Vandereycken ziet ook te weinig "vaste as" of "stramien" om de middenmoot te overstijgen, ondanks "een aantal gasten met potentieel", zoals Hugo Siquet.

En dan is er nog de gevoelige situatie rond Selim Amallah, Mehdi Carcela en Maxime Lestienne. Standard wil hen eigenlijk zo snel mogelijk naar de uitgang begeleiden, maar voorlopig behoren ze nog steeds tot de kern van Mbaye Leye. Vandereycken noemt hen "een blok aan het been". De ambitie van Standard zou dan ook bijgesteld moeten worden naar een stek in de Europe Play-Off. "Dat zal al moeilijk genoeg worden", blaast Vandereycken.