Kweekvijver van talent: Vijf Belgische JPL-talenten om dit seizoen te bekijken

Kweekvijver van talent: Vijf Belgische JPL-talenten om dit seizoen te bekijken

20-07-2021 08:45 Laatste update: 22-07-2021 08:13
17

De Jupiler Pro League staat al enkele jaren te boek als een kweekvijver van talent. Ook deze jaargang staan er weer een heleboel jongeren te popelen om zich te bewijzen voor het grote publiek. VoetbalPrimeur.be pikt er vijf Belgische jongeren uit die we dit seizoen best extra in de gaten houden.

Zeno Debast (17 jaar, RSC Anderlecht)
Ondanks zijn piepjonge leeftijd geniet Debast al behoorlijk wat aanzien in de voetbalwereld. De jonge verdediger debuteerde in de play-offs tegen Club Brugge en mocht enkele weken later zijn basisdebuut vieren op de slotspeeldag tegen Antwerp. Debast had duidelijk geen last van angstzweet en voetbalde mee alsof hij de status van routinier had.

Dat Anderlecht de jongeling naar waarde schat blijkt uit de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Debast maakte behoorlijk wat minuten en stelde vrijwel nooit teleur. Een basisplaats lijkt de komende maanden nog wat te vroeg te komen, Vincent Kompany zal hem echter zeker kansen blijven geven. En wie weet staat het Anderlechtproduct op het einde van het seizoen gewoon in de basis. Het zou zomaar kunnen.

Mario Stroeykens (16 jaar, RSC Anderlecht)
Slechts zestien maar wel al vier keer mogen opdraven in een officiële wedstrijd. Stroeykens, een aanvallende middenvelder, staat al zijn gehele jeugd te boek als een groot talent en wordt nu geleidelijk aan gebracht. Vorig seizoen mocht de jongeling al enkele keren proeven van het echte werk, ook dit seizoen lijkt Kompany plannen te hebben met Stroeykens.

In de voorbereiding mocht Stroeykens alvast zijn minuten maken. De middenvelder heeft ook een extra troef dat dit seizoen wel eens handig van pas zou kunnen komen. Met zijn polyvalentie kan Stroeykens in principe ook uit de voeten op de spitsenpositie. Een grote troef, zeker gezien het acute gebrek aan spitsen bij de recordkampioen. Een uitgelezen kans voor ‘Super Mario’ om zijn bijnaam alle eer aan te doen.

Noah Mbamba (16 jaar, Club Brugge)
Mbamba stak eind vorig seizoen zijn neus aan het venster bij Club Brugge. De verdediger, die ook als defensieve middenvelder uit de voeten kan, imponeerde bij Club NXT en werd overgeheveld naar de A-kern. De laatste weken kreeg hij volop zijn kans in de voorbereiding. In de oefenmatchen werd het voor het bredere publiek duidelijk wat voor supertalent Mbamba is. Vooral de maturiteit van de tiener valt op.

Dat coach Philippe Clement in het raspaardje gelooft bewijst zijn basisplaats in de Supercup tegen Genk. Ook daarin liet Mbamba zijn klasse zien. Het ziet er alvast veelbelovend uit voor de verdediger. Een basisplaats zal er nog niet inzitten, naar alle waarschijnlijkheid zal Mbamba echter doormiddel van invalbeurten zich mogen integreren in het A-elftal. Op zestienjarige leeftijd is dat al een heuse prestatie.

Sekou Diawara (17 jaar, KRC Genk)
Wordt door waarnemers al de nieuwe Lukaku genoemd. Een etiket dat met hoge verwachtingen komt, Diawara heeft echter het potentieel om die verwachtingen waar te maken. De diepe spits is fysiek sterk en kan verschroeiend uithalen met zijn linkervoet. Kwaliteiten die Genk overtuigden om hem enkele keren op te nemen in de wedstrijdselectie.

Voor een officieel debuut was het toen nog te vroeg, naar alle verwachtingen komen die eerste minuten er dit seizoen wel. Wij kijken alvast uit naar het moment dat hij zijn opwachting mag maken. Een nieuwe jonge Belgische spits die op jonge leeftijd komt piepen, het doet ons inderdaad aan een welbekende Rode Duivel denken.

Matisse Samoise (19 jaar, KAA Gent)
De jongeling met al het meeste ervaring in deze lijst. Samoise kreeg vorig seizoen al meermaals zijn kans. Zo mocht hij zelfs meespelen in de Europese kwalificatiematch tegen Dynamo Kiev. Op het einde van het seizoen toonde Hein Vanhaezebrouck hoe hard hij in de jonge middenvelder gelooft door hem enkele keren in de basis te droppen.

Als hij de lijn van het seizoenseinde weet door te trekken lijkt er ook dit seizoen behoorlijk wat speelgelegenheid weggelegd voor Samoise. KAA Gent heeft ook enkele ervaren middenvelders in de selectie die hem de kneepjes van het vak kunnen aanleren.