Eerste keer Genk vs. Shakhtar Donetsk, enkel Club Brugge kon Oekraïners pijn doen

Eerste keer Genk vs. Shakhtar Donetsk, enkel Club Brugge kon Oekraïners pijn doen

19-07-2021 13:20 Laatste update: 21:10
7

In de derde voorronde van de Champions League zijn KRC Genk en Shakhtar Donetsk aan elkaar gekoppeld. Het is de eerste keer dat de twee ploegen elkaar ontmoeten op het Europese toneel. In het verleden speelde Shakhtar Donetsk al enkele duels tegen Belgische ploegen. Die liepen meestal niet goed af voor ons land. 

In het seizoen 1995-1996 gaf Club Brugge nochtans het goede voorbeeld in de eerste ronde van het Europa Cup II-toernooi. Het won de heenmatch met 1-0 door een goal van Gert Verheyen. De terugmatch eindigde op 1-1, waardoor Club Brugge een ronde verder mocht. In Oekraïne scoorde Mario Stanić namens Blauw-Zwart.

Club Brugge zou later nog drie keer gekoppeld worden aan Shakhtar Donetsk. Enkel in het seizoen 2002-2003 draaide dat nog goed uit voor de Bruggelingen. In de derde kwalificatieronde van de Champions League eindigde de heenmatch en de terugmatch op 1-1. Strafschoppen beslisten wie er door mocht. Voor de troepen van Trond Sollied deden onder meer doelman Danny Verlinden en aanvaller Rune Lange hun deel in de penaltyreeks.

In het seizoen 2004-2005 kwam Club Brugge thuis niet verder dan een 2-2 gelijkspel nadat het de heenmatch in de derde voorronde van de Chamions League verloren had met 4-1. In de Europa League trof Blauw-Zwart hakhtar Donetsk één keer. In de groepsfase van het seizoen 2009-2010 speelde Club Brugge 0-0 gelijk in Oekraïne. In het Jan Breydelstadion werd het een pijnlijke 1-4 nederlaag.

Anderlecht nam het in een Europees hoofdtoernooi één keer op tegen In het seizoen 2015-2016 nam paars-wit het in de achtste finale op tegen de Oekraïense topclub. De heenmatch werd met 3-1 verloren. Een doelpunt van Frank Acheampong zorgde voor een beetje hoop, maar was onvoldoende voor Anderlecht. In Brussel ging het immers opnieuw mis. Shakhtar Donetsk.haalde het met 0-1. Eduardo klopte Silvio Proto.

Gent kreeg er tien om de oren
KAA Gent heeft ook gene goede herinneringen aan Shakhtar Donetsk. In het seizoen 2016-2017 namen de Buffalo's het in de groepsfase van de Europa League op tegen Shaktar. De heenmatch ging met 5-0 verloren. De terugmatch eindigde dan weer in een 3-5 nederlaag voor Gent. Namens de Buffalo's scoorden Kalifa Coulibaly, Jérémy Perbet en Danijel Milcevic.

Genk speelde Europees één keer eerder tegen een ploeg uit Oekraïne. Dat deed het succesvol in de groepsfase van de Europa League in het seizoen 2013-2014. Thuis won het met 3-1. In Oekraine haalde Genk het met 0-1 dankzij een treffer van Julien Gorius.