De Glazen Bal van VP's fanbase: wie prijkt volgens jou met Gouden Stier op de rug?

De Glazen Bal van VP's fanbase: wie prijkt volgens jou met Gouden Stier op de rug?

Gepubliceerd: maandag 19 juli 2021 om 11:10ma 19-07-2021 om 11:10

Laatste update: maandag 19 juli 2021 om 21:40ma 19-07-2021 om 21:40

Vrijdag start het JPL seizoen 2021 – 2022. Hoe gaat het nieuwe seizoen volgens de VoetbalPrimeur.be-lezers verlopen? Dat kunnen jullie de komende dagen kenbaar maken. In dit artikel behandelen we de topschutter van aankomend seizoen. Ook onze redactie waagt zich aan een pronostiek.

Vorig seizoen introduceerde VoetbalPrimeur.be haar Glazen Bal. Toen gaf elke redacteur zijn voorspelling van het nieuwe seizoen. Helaas, midden in onze voorbeschouwingen gingen we van zestien naar achttien ploegen, waardoor we op het einde niet helemaal konden terugblikken op onze voorspellingen. Zo slecht deden we het trouwens niet. Op één redactielid na had iedereen de kampioen goed. Ook in de degradatiestrijd kregen heel wat redactieleden gelijk.

Maar dat was vorig jaar. Dit jaar doen we het iets anders. In de komende dagen voorspelt de redactie van VoetbalPrimeur.be als één man de volgende zaken: de topschutter, de laatste vier in de stand, de tegenvaller van het seizoen, de verrassing van het seizoen en de vier ploegen die Europees halen inclusief de kampioen. Elke dag belichten we één onderwerp. In de reacties mogen jullie dan laten weten of jullie het met ons eens zijn of niet. En natuurlijk mogen jullie jullie voorspellingen voor het seizoen 2021 – 2022 achterlaten.

Aftrappen doen we met: de topschutter. Wie duwt straks de ene na de andere bal tegen de netten, draagt aan het einde van het komende seizoen met trots de Gouden Stier op zijn rug en gaat zo Paul Onuachu achterna?

VP's voorspelling: Bas Dost (Club Brugge)
Geef toe: een spits die in zijn carrière al 240 professionele doelpunten achter zijn naam heeft staan, daar moet je toch even bij blijven stilstaan? De 32-jarige Dost heeft eigenlijk nauwelijks een excuus om géén topschutter te worden. Eerst en vooral spreken zijn adelbrieven boekdelen. Zowel in de Eredivisie (2012) als de Primeira Liga (2017) kroonde de lange Nederlander zich al eens tot beste Bomber. In dat laatste jaar eindigde hij zelfs als nummer twee in de Europese Gouden Schoen, na de onvermijdelijke Lionel Messi.

Vorig seizoen heeft Dost bewezen dat hij perfect past binnen het aanvalsspel van Philippe Clement. Bij zijn intrede in het Belgische voetbal leek hij zelfs uit te groeien tot een ware sensatie. In zijn eerste vier wedstrijden voor Club scoorde hij telkens, waardoor hij meteen een clubrecord op zijn naam schreef. Nadien viel de productie van onze noorderbuur geleidelijk aan stil, al rondde hij toch nog af op een verdienstelijke negen treffers uit 1348 JPL-minuten. Over een heel seizoen beschouwd moet een 25-tal rozen een aanvaardbaar streefdoel zijn. Daarmee zal Dost er toch niet al te ver af zitten ...

Als klap op de vuurpijl heeft Dost ook nog eens het voordeel bij de beste ploeg van het land te spelen. Ontegensprekelijk duikt Club Brugge ook nu weer het nieuwe seizoen in als titelfavoriet nummer één. Die status zette het in de Supercup overigens nogmaals in de verf. Een ploeg die helemaal bovenin draait, die vindt traditiegetrouw ook vlot de weg naar het doel. Vorig seizoen zette Blauw-Zwart de netten liefst 81 keer bol in de vaderlandse competitie. Als Clement diezelfde doelgerichtheid kan behouden, lijdt het geen twijfel dat Dost daar een stevig graantje van zal meepikken.

Bij die goed-nieuws-show plaatst VP.be slechts één kanttekening: kan Dost het nog aan om een heel seizoen op topniveau te presteren? Oud willen we de Nederlander nog niet noemen, maar op zijn 32e zal hij toch wat ernstiger moeten nadenken over zijn krachtenverbruik, zeker met het drukke Europese programma indachtig. Aangezien Clement een voorstander is van voldoende rotatie, zal Dost ook lang niet alle wedstrijden aan de aftrap verschijnen. Toch zal er tijd voldoende zijn om de nodige doelpunten te vieren.

Uitdagers voor Dost
Geen eenvoudige missie, voornamelijk gezien de timing van de start van de competitie ten opzichte van de transfermercato. Zoals gewoonlijk staat immers nog heel wat transferactiviteit te gebeuren. Jongens als Onuachu (Genk), Yuma Suzuki (Sint-Truiden) of Roman Yaremchuk (KAA Gent) zijn in principe gedoodverfde concurrenten voor de Gouden Stier, maar lopen zij eind augustus nog rond op de Belgische velden? De kans is groot van niet.

Als we bovengenoemde namen buiten beschouwing laten, neemt Thomas Henry de handschoen misschien wel het kordaatst op. Ook de Franse goalgetter van OH Leuven kan nog verkassen, maar voorlopig is het behoorlijk stil rond hem. Vorig seizoen beleefde hij alvast een boerenjaar met 21 treffers, maar kon hij wel meesurfen op het onverwachte succes van de promovendus. Lukt dat nu weer? Hetzelfde geldt voor Raphaël Holzhauser bij K. Beerschot V.A.. En wat met Dante Vanzeir, topschutter bij Union Saint-Gilloise in Eerste Klasse B?

Waarschijnlijk leggen we onze boontjes beter te week bij een aanvalsleider van een grotere club. Wat gedacht van Gianni Bruno, bijvoorbeeld? Als je er bij SV Zulte Waregem twintig kan inschieten, moet dat in principe ook lukken in dienst van KAA Gent, waar de bediening toch van betere kwaliteit hoort te zijn. Datzelfde kan gezegd worden voor Iche Ugbo. Als zijn transfer naar KRC Genk rond geraakt, is de Nigeriaan zeker een te duchten kandidaat om zijn landgenoot Onuachu op te volgen. Of onploft Cyriel Dessers eens helemaal? Bij Royal Antwerp FC dreigen Michel-Ange Balikwisha en Michael Frey de doelpunten wat te verdelen, terwijl RSC Anderlecht nog op zoek is naar een doelpuntenmachine. Benito Raman beweest althans nog nooit er een te zijn. Standard Luik zou in de persoon van Jackson Muleka dan weer een dark horse kunnen rondlopen hebben. De Congolees speelde na Nieuwjaar sterk.

Maar kijk, misschien komt de allergrootste bedreiging voor Dost wel ... uit eigen rangen. Noa Lang beschikt ook over de nodige troefkaarten om zich tot 's lands beste schutter te kronen. In de Supercup toonde het slangenmens al meteen goed bij schot te zijn, weliswaar vanop de stip. Vorig seizoen legde hij er veertien in het mandje. Met de steun van een herademend Jan Breydel moet een publieksspeler als Lang in staat zijn om er daar nog enkele bij te duwen.

Nu is het aan jullie, lezers van VP.be! Wie zien jullie als grootste kandidaat voor de Gouden Stier? En welke aanvallers zullen door de mand zakken? Geef jullie mening in de poll en reacties.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wie kroont zich volgens jou tot Gouden Stier 2021-2022?

(261 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws