To-do-lijst Standard: Centen zoeken voor vervanger Vanheusden en dribbelaars

To-do-lijst Standard: Centen zoeken voor vervanger Vanheusden en dribbelaars

19-07-2021 10:00 Laatste update: 10:16
1

Nu het Euro 2020 haar poorten gesloten heeft, krijgt de voetbalfan nauwelijks tijd om op adem te komen. Minder dan twee weken na de Italiaanse triomftocht gaat immers al een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. VoetbalPrimeur.be gebruikt de tussenperiode om je wegwijs te maken in de voorbereiding van de verschillende Belgische topclubs. In het tweede deel van onze serie overlopen we hun to-do-lijstje: wie mag nog verkassen en wat moet er nog bij? Vandaag: Standard Luik.

In het uitstalraam
Eigenlijk hoort elke neutrale voetbalfan een steek in het hart te krijgen bij de hedendaagse realiteit in Luik, want in de eerste plaats ligt er bij Standard verkoopwerk op de plank. De financiële donderwolken boven Sclessin hangen immers nog steeds bijzonder laag en dreigend, zelfs na de lucratieve deal rond Zinho Vanheusden. Ook enkele andere ‘vedetten’ uit het verleden verlaten Luik liefst nog deze zomer, om zo van hun dure contracten verlost te zijn. Selim Amallah, Mehdi Carcela, Noë Dussenne en Maxime Lestienne zitten in dat schuitje.

Benieuwd of Standard erin slaagt om dat viertal volledig van de hand te doen. Op Amallah na vielen hun prestaties tijdens de voorbije campagne vies tegen, wat de zoektocht naar een overnemer niet bevordert. Hoogstwaarschijnlijk zal het Luikse bestuur al vrede nemen bij twee of drie vertrekkers, waarna de andere(n) na verloop van tijd weer in de armen gesloten wordt/worden. Vanuit sportief oogpunt valt het misschien nog het meest te hopen dat Amallah aan boord blijft, al ligt die na enkele incidenten niet meer in de bovenste schuif bij de supporters.

Daarnaast lijkt Standard ook niet erg tegen te stribbelen bij een mogelijke verkoop van Nicolas Gavory. Ten eerste vertegenwoordigt de Fransman nog enige transferwaarde, vooral gezien zijn aantrekkelijke leeftijd (26 jaar). Daarnaast heeft hij een bijzonder zwak seizoen achter de rug op de linksachter. Naar eigen zeggen is Gavory klaar voor het nakende kampioenschap, maar het valt te betwijfelen of Leye er rouwig om zal zijn wanneer hij alsnog de uitgang vindt. Dan zal Standard wel op zoek moeten naar een vervanger, want momenteel telt de selectie slechts één echte linksback. Overigens worden revelaties Nicolas Raskin en Hugo Siquet het hof gemaakt vanuit het buitenland, maar het bestuur lijkt nu toch besloten te hebben om hen aan de ketting te houden.

Nu al in huis
Over de positie onder de lat hoeft Leye zijn slaap niet te laten, die is zo klaar als een klontje. Met Arnaud Bodart beschikt hij over één van de meest betrouwbare sluitposten uit de Jupiler Pro League, terwijl Laurent Henkinet de ideale doublure lijkt. Niet alleen de doelmannen bieden standvastigheid, ook centraal op het middenveld is dat het geval. De driehoek met Samuel Bastien, Gojko Cimirot en Raskin kent elkaar inmiddels door en door. Als Amallah alsnog blijft waar hij zit, komt daar nog een krachtige bonk bij.

Op het boodschappenlijstje
Het huidige devies van Standard is simple comme bonjour: eerst verpatsen en de kas zozeer mogelijk aanspekken, daarna zien we wel. Wie of wat er aan inkomende zijde nog beweegt, zal dus voornamelijk afhangen van de verkoopstechnieken van de Luikenaars. Tot op heden viel er dan ook geen enkele nieuwkomer te noteren … Hier en daar zal er nog wel een appel uit de kast vallen, maar niemand hoeft zich te verwachten aan dure vogels of ronkende namen. Die tijden zijn (even?) voorbij aan de boorden van de Maas.

Wat kunnen de Rouches best gebruiken? Het hiaat dat Vanheusden achterlaat, lijkt cruciaal om op te vullen. Met Bope Bokadi en Konstantinos Laifis blijven er nog twee degelijke alternatieven over, maar voor het overige is de spoeling dun. Dussenne komt op bepaalde vlakken kwaliteit te kort, Moussa Sissako blijft groen achter de oren en de anderen komen pas piepen vanuit de Academie. Een sterke, leidinggevende verdediger is met andere woorden welkom, liefst nog met de nodige ervaring in de tas. Jammer genoeg steekt daar echter weer die ene remmende factor de kop op: zulke mannen kosten normaal gezien een behoorlijke smak geld …

Toch gloort er ook wat licht voor het Standard-legioen. Dankzij Joao Klass en Jackson Muleka draaft er voorin immers een aantrekkelijke tandem rond, met de beloftevolle Abdoul Tapsoba als eerste back-up. De vraag luidt echter wie hen gaat bedienen vanop de flanken. Normaal was die rol weggelegd voor Carcela en Lestienne, maar zij hebben dus afgedaan. Van de teruggekeerde Aleksandar Boljevic zal het hoogstwaarschijnlijk ook niet komen. Daar houdt het lijstje potentiële vleugelaanvallers al op, opnieuw uitgezonderd de inbreng vanuit de eigen jeugd. Als Standard nog enkele miljoentjes uit de kluis kan halen, investeert het die best in dribbelvaardige, snelle wingers met voldoende diepgang. De Noor Aron Donnum, voor wie het interesse toont, zou alvast in dat plaatje passen. Maar of dat zal volstaan ...