Thanks to youth we cash: Sambi helpt Anderlecht de kaap van 130 miljoen ronden

Thanks to youth we cash: Sambi helpt Anderlecht de kaap van 130 miljoen ronden

16-07-2021 14:00 Laatste update: 16:00
13

RSC Anderlecht ziet met Albert Sambi Lokonga opnieuw een jeugdproduct naar de Europese (sub)top verkassen. Vanzelfsprekend staat daar iets tegenover: met ongeveer 17,5 miljoen euro aan transfersom komt er flink wat boter bij de vis. Het is lang niet de eerste keer dat Anderlecht de kassa hoort rinkelen voor iemand met het label 'Made at Neerpede'. Opleiden blijkt zwaar cashen, toont VoetbalPrimeur.be aan.

De Belgische recordkampioen kent al langer een reputatie van uitgekiend opleidingscentrum, waarbij Vincent Kompany jarenlang de vaandeldrager was. Toch heeft het de laatste jaren nog een versnelling hoger geschakeld. Doorstroming vanuit de jeugd is anno 2021 een stokpaardje binnen de club. Niet verwonderlijk, aangezien Anderlecht de voorbije jaren goed geboerd heeft met dank aan haar eigen producten. Totaalopbrengst: 133,7 miljoen euro! Of hoe de leuze ‘In youth we trust’ ook de clubkas vet gespekt heeft … En zal blijven spekken. Een reconstructie:

2014-2016: Toevalstreffers stemmen tot nadenken
Zelfs de kleinste steen kan een reusachtige lawine veroorzaken, dat beseft Anderlecht inmiddels ook. Wanneer paars-wit in augustus 2012 tegen het bescheiden AEL op zoek gaat naar een plek in de Champions League, staat het water aan de lippen. Na een 2-1-nederlaag op Cyprus vinden de troepen van kersvers trainer John van den Brom maar geen opening in de terugwedstrijd. Een kolossale ontgoocheling hangt in de lucht, tot invaller Massimo Bruno de verlossing brengt. Zijn voorzet schotelt Dieumerci Mbokani de verlossende treffer voor. Uiteindelijk wordt het nog 2-0: Anderlecht naar het kampioenenbal!

Op het moment van zijn levensbelangrijke invalsbeurt heeft de dan achttienjarige Bruno nog maar vijf officiële speelminuten voor de Brusselaars op de teller staan. Toch durfde van den Brom het aan om de youngster te brengen, zelfs in hoge nood. De twee jaren die daarop volgen, is Bruno een vaste waarde binnen de basiself van Anderlecht. Wanneer RB Leipzig, een rijzende macht uit het Duitse voetbal, in de zomer van 2014 komt aankloppen en vijf miljoen euro op tafel wil leggen, gelooft het bestuur haar ogen niet. Zo’n bedrag voor een jongen uit de eigen jeugd, die eigenlijk – eerlijk is eerlijk- nooit als toptalent werd beschouwd?! Het betekent het eerste briesje voor de frisse wind die momenteel door de club waait.

Diezelfde zomer gaat overigens ook Nabil Jaadi de deur uit. Hij verkast voor één miljoen euro naar Udinese. Hoewel de loopbaan van de beloftevolle vleugelaanvaller nooit van de grond zal geraken, baalt Anderlecht op dat moment als een stekker. Jaadi stond namelijk te boek als een pareltje met een grootse toekomst. Ook die episode houdt een wijze les in: dankzij het overvloed aan talent in Brussel hoeft RSCA zich voor geen enkele nukkige jeugdspeler op de knieën te storten. Een jaar later is de trein pas helemaal vertrokken. Newcastle United telt liefst twaalf miljoen euro neer voor Chancel Mbemba, de rots in de branding in de achterhoede. Vanaf dan zal Anderlecht zowat elke zomermercato een vette vis vangen.

Transfers: Massimo Bruno (RB Leipzig – 5 miljoen), Nabil Jaadi (Udinese – 1 miljoen), Chancel Mbemba (Newcastle – 12 miljoen)

2016-2019: Uitbouw van een keurmerk, met Tielemans als ambassadeur
Anderlecht heeft de smaak te pakken. Jonge goudhaantjes geleidelijk aan in het eerste elftal brengen, twee tot vier jaar laten renderen en dan met flinke winst doorverkopen, dát wordt de nieuwe beleidsstrategie. De fonkelingen van de Gouden Schoen smukken de vitrine nog wat verder op. Dennis Praet, laureaat in 2014, trekt anderhalf jaar na zijn bekroning voor acht miljoen euro naar Sampdoria. Diezelfde transferperiode krijgt paars-wit een tweede opdoffer à la Jaadi te verwerken, al bloedt het hart bij de verhuis van Samuel Bastien (Chievo Verona, voor 1,3 miljoen euro) al minder fel. Lessons learned, zou je denken. Het vertrek van Mile Svilar naar SL Benfica rijt enkele oude wonden niettemin weer open. De 2,5 miljoen euro ter compensatie voelt aan als niet meer dan een doekje voor het bloeden.

De intrede van Marc Coucke in december 2017 vormt geen belemmering op de doorstroming vanuit Neerpede. Integendeel, de gewiekste zakenman heeft zelf natuurlijk al lang in de smiezen dat het jeugdproject van Anderlecht waarschijnlijk het meest rendabele onderdeel van de club is. Hoewel de kersverse voorzitter in zijn beginmaanden nog ferme sommen op tafel legt om (veelal mislukte) dure transfers naar het Lotto Park te loodsen, blijft het geloof in de jonge garde overeind. Toch volgt er een kleine leegloop van enkele twijfelgevallen. Wout Faes, Michaël Heylen, Nathan Kabasele, Aaron Leya Iseka, Dodi Lukebakio, Jorn Vancamp … Ondanks hun adelbrieven uit de jeugdcategorieën worden zij gewikt en te licht bevonden.

Elk project heeft echter nood aan een ambassadeur, vraag dat maar aan pakweg Unicef of het WWF. In dat opzicht valt er op Anderlecht een geschenk uit de hemel in de persoon van Youri Tielemans. De middenvelder is een raspaardje zonder weerga, maar beschikt ook buiten het veld over alle troeven om als levend reclamebord te dienen voor de Brusselse jeugdwerking: aimabel, geduldig en perfect tweetalig. Tielemans werkt eerst vier volledige seizoen af in paars-en-wit, alvorens door de grote poort te vertrekken richting AS Monaco. Opbrengst? Een toenmalige recordsom van liefst 25 miljoen euro! Een betere ambassadeur kon Anderlecht zich niet dromen.

Transfers: Samuel Bastien (Chievo Verona – 1,3 miljoen), Wout Faes (KV Oostende – 300.000 euro), Michaël Heylen (Zulte Waregem – 200.000 euro), Nathan Kabasele (Gazisehir – 100.000 euro), Aaron Leya Iseka (Toulouse – 1,25 miljoen), Dodi Lukebakio (Sporting Charleroi – 2,6 miljoen), Dennis Praet (Sampdoria – 8 miljoen), Mile Svilar (SL Benfica – 2,5 miljoen), Youri Tielemans (AS Monaco – 25 miljoen), Jorn Vancamp (K. Beerschot V.A. – 150.000 euro) 

2019-heden: Big business
Intussen plukt Anderlecht haast jaarlijks de vruchten van stichtende voorbeelden als Praet en Tielemans. De afgelopen twee seizoenen streek de 34-voudige landskampioen ettelijke straffe bedragen op met dank aan goudmijn Neerpede. Sebastiaan Bornauw en Alexis Saelemaekers deden dat zelfs zonder ooit echt uitgegroeid te zijn tot ontegensprekelijke steunpilaren bij het A-elftal. Toch brachten zij samen een mooie dertien miljoen euro in het laatje. Daartegen steken de transfersommen voor buitenbeentjes Edo Kayembe (pas op zijn achttiende van Congo naar Brussel afgezakt) en Sven Kums (na jarenlange omzwervingen teruggekeerd op het oude nest) slechts bleek af.

Nee, dan zorgde Leander Dendoncker voor een bredere glimlach op de gezichten van het bestuur. In de jeugdreeksen werd de middenvelder annex verdediger nooit als uitzonderlijk omschreven, maar aan het einde van de rit verliet hij onze hoofdstad wel voor grof geld. Net als bij Saelemaekers opteerde Anderlecht voor een aparte deal: de geïnteresseerde partij (in dit geval Wolverhampton Wanderers) mocht de speler voor een jaartje huren ten koste van een kleine vergoeding, waarna er een verplichte aankoopoptie volgde. In totaal verscheen zo een dikke vijftien miljoen euro bij op de rekening, in twee schijven.

Als (voorlopig) klapstuk rondde Anderlecht begin oktober 2020 de recordtransfer van Jérémy Doku richting Stade Rennes af. Hoewel paars-wit haar sneltrein graag nog een tiental maanden langer aan boord had gehouden, bleek het aanbod vanuit Frankrijk simpelweg onweerstaanbaar. Met dank aan een monsterbedrag van 26 miljoen euro staat zijn transfer voor eeuwig in de geschiedenisboeken van de club. Hoe lang die deal historisch zal blijven, kan enkel de toekomst zeggen. Na zijn puike EK schoot zijn marktwaarde alvast flink de hoogte in, waardoor Doku nu al zo’n 60 miljoen euro zou moeten kosten.

Dat gegeven is Anderlecht ongetwijfeld ook ter ore gekomen. Als het van de Brusselaars afhangt, overschrijdt de volgende paars-witte diamant die kaap van de 26 miljoen alweer. Tussendoor nemen ze genoegen met (naar verluidt) 17,5 miljoen voor Sambi Lokonga. Zeker ook geen misselijk bedrag, aangezien voor een controlerende middenvelder gewoontegetrouw toch wat minder duiten op de toonbank komen dan voor een flitsende vleugelaanvaller. Opnieuw is die som welgekomen om de financiële hiaten in de boekhouding op te vullen, al zal een deel ervan ook geherinvesteerd worden in de spelerskern. En in de verdere uitbouw van die geldfabriek uit Neerpede, uiteraard.

Transfers: Sebastiaan Bornauw (1FC Köln – 6 miljoen), Leander Dendoncker (Wolverhampton – 15,3 miljoen), Jérémy Doku (Stade Rennes – 26 miljoen), Edo Kayembe (KAS Eupen – 1 miljoen), Sven Kums (KAA Gent – 1,5 miljoen), Alexis Saelemaekers (AC Milan – 7 miljoen), Albert Sambi Lokonga (Arsenal FC – 17,5 miljoen?)

TOTALE TELLER: 133,7 miljoen euro

Bron: alle transferbedragen zijn afkomstig van Transfermarkt.be.