Aftellen naar de Supercup: EK-stof is nauwelijks gaan liggen, ijver versus geduld

Aftellen naar de Supercup: EK-stof is nauwelijks gaan liggen, ijver versus geduld

16-07-2021 10:00 Laatste update: 17-07-2021 15:44
11

Amper zes dagen na de nu al legendarische EK-finale tussen Engeland en Italië trapt het Belgische seizoen 2021-2022 zich op gang. Zaterdagavond kijken Club Brugge en KRC Genk elkaar diep in de ogen in de strijd om de Supercup. VoetbalPrimeur.be staat te trappelen en schenkt u vijf onmiskenbare redenen om de voetbaldraad weer op te pikken.

Vijf dagen rust is voldoende
We haalden het al aan in onze inleiding: het mythische Wembley heeft nog maar net haar poorten gesloten, of daar gaat de Belgische campagne al van start. Na een overdaad aan intense EK-wedstrijden, liefst 51 in totaal, valt het te begrijpen dat zelfs de grootste voetbalfan even snakt naar pauze. Die heb je nu ook gehad! Vijf voetballoze dagen, dat volstaat best, toch?

Terug van weggeweest
Een al te beste reputatie heeft de Supercup niet bepaald (het wordt zelfs zelden als echte trofee gerekend), maar na een jaar afwezigheid sluiten we het kleinood met plezier weer in de armen. Vorig seizoen vond het traditionele duel tussen landskampioen en bekerwinnaar immers niet plaats, om de simpele reden dat er toen helemaal nog geen laureaat van de Croky Cup was. Op 1 augustus moesten Royal Antwerp FC en Club Brugge hun door corona uitgestelde bekerfinale nog afwerken. Nadat The Great Old aan het langste eind trok, was er geen ruimte meer om de 41e Supercup te organiseren. Van uitstel komt echter geen afstel.

De laatsten zullen de eersten zijn
Ronder kan een cirkel niet zijn: het duel dat het Belgische clubvoetbal besloot, trapt het nu weer op gang. Op 23 mei, nog geen twee maanden geleden dus, ontving Club Brugge Genk nog voor de slotspeeldag van de Champions Play-Off. Hoewel de kaarten dan al geschud waren, liep Blauw-Zwart een symbolisch blauwtje op. Het bezoek uit de mijnstreek haalde met 1-2 haar gram en zette zo een klein smetje op de titeltriomf van Club, aangezien beiden zo aan het einde van de rit zowaar op hetzelfde puntentotaal eindigden.

IJver versus geduld
Dag en nacht verschil, de transferaanpak van beide uitdagers tijdens de voorbije weken. Waar Genk als een speer uit de mercatostartblokken schoot, met onder meer de veelbelovende aanwinsten Carel Eiting en Mike Trésor tot gevolg, bleef het in Brugge opvallend windstil. Gezien haar uitstekende uitgangspositie predikt Club vooral geduld. Niemand die eraan twijfelt dat de kampioen nog enkele keren stevig zal uithalen op de transfermarkt, maar de Supercup zal het tot een goed einde moeten brengen met haar gekende krachten.

Clements laboratorium
Nog geen vers bloed en enkele sterkhouders afwezig door interlandverplichtingen (denk aan Simon Mignolet, Edouard Sobol of Hans Vanaken) ... De fundamenten verder verstevigen zat er niet meteen in voor Philippe Clement, dus besloot de trainer in de voorbereiding maar volop te experimenteren. 4-4-2, Odilon Kossounou doorschuiven naar het middenveld, Charles De Ketelaere op de zes ... Je kon het zo gek niet bedenken, of het laboratorium van Clement vormde het decor. Welke gouden formules daaruit voortgekomen zijn, krijgen we zaterdagavond misschien al te zien.