Genk-aanwinst Eiting is de antipool van Lang: Je merkt dat hij meer gedoceerd is

Genk-aanwinst Eiting is de antipool van Lang: "Je merkt dat hij meer gedoceerd is"

16-07-2021 09:09 Laatste update: 14:14
3

Een jaar nadat Club Brugge met Noa Lang een pupil van de Ajax-school in huis haalde, deed KRC Genk hetzelfde met Carel Eiting. Als die laatste een gelijkwaardig debuutseizoen op de mat legt als zijn Amsterdamse collega, staat de Luminus Arena in vuur en vlam. Dat zou zeker kunnen, denkt Gery Vink.

Gery Vink is jeugdcoach van Ajax en werkte in het verleden zowel met Eiting als Lang samen. Hij is met andere woorden de geknipte man om beide spelers te vergelijken. Terwijl Lang het predikaat 'bad boy' opgekleefd heeft, luidt de bijnaam van Eiting 'De Professor'. Volgens Vink zijn ze dan ook antipolen. "Noa dacht soms anders dan de andere jongens in de ploeg", herinnert hij zich nog bij Het Nieuwsblad.

Dat was bij Eiting net niet het geval. De middenvelder is eerder het type dat met de coach meedenkt. "je zal hem nooit op rare uitspattingen betrappen. Je merkt dat hij meer gedoceerd is en dat alles daardoor misschien ook wat rustiger is in zijn hoofd", schetst Vink hun verschillende karakters. Bovendien benadrukt hij dat Eiting ook op het terrein over een bovenmatige voetbalintelligentie beschikt.

Echte Ajax-producten
Toch hebben Eiting en Lang ook gemeenschappelijke kenmerken. Dat komt omdat zowat alle spelers binnen de Ajax-school enkele basiswaarden delen, legt Vink uit. "Uitstraling, persoonlijkheid en flair", somt hij op. Hoe dan ook heeft Genk een goede zaak gedaan door Eiting aan boord te halen. "Carel is eerder een tacticus, met een erg goeie pass in zijn linkervoet", wordt hij omschreven.

Hoewel beide heren dus over de nodige kwaliteiten beschikken, slaagden ze er niet in om door te breken bij Ajax. Niet onlogisch, vindt van der Veen, aangezien de lat bij Ajax de laatste jaren steeds hoger gelegd is, zeker na de onverhoopte halve finale in de Champions-League-campagne 2018-2019. "Als jeugdspeler moet je dus al ontzettend goed zijn om je kans te krijgen", vat Vink samen. Met onder meer Hakim Ziyech en Lasse Schöne in de gelederen was de concurrentie voor hen ook niet van de poes.