Het vraagstuk RE Virton: club zonder trainer, zonder spelers en met veel zorgen

Het vraagstuk RE Virton: club zonder trainer, zonder spelers en met veel zorgen

14-07-2021 13:00 Laatste update: 23:15
6

We zitten volop in de voorbereiding van volgend seizoen en elke Belgische profclub maakt zich klaar voor een nieuw seizoen vol met nieuwe kansen. Elke Belgische profclub behalve Excelsior Virton. Daar blijft het opvallend stil. Wat is er aan de hand met de club? VoetbalPrimeur.be zocht het voor u uit.

Op 15 augustus start het seizoen voor de club uit Wallonië. Virton neemt het dan in een thuiswedstrijd op tegen KVC Westerlo. Nog amper één maand dus voor de start van het nieuwe seizoen. Al is daar bij Virton niets van te merken. Geen trainingen, geen oefenwedstrijden en zelfs... geen spelers.

Op de officiële website van de club zien we bij het eerste elftal spelers als Abdoul Karim Danté, Guillaume François en Anthony Moris staan. Op het eerste zicht lijkt er dus geen probleem te zijn. Al moet er wel een kanttekening bij gemaakt worden. Elke speler op die pagina speelt inmiddels al voor een andere club. In werkelijkheid heeft Virton op dit moment de volle 0 profspelers. Maar hoe komt dat?

Amateurploeg
Het hele verhaal begint al in de zomer van 2020. Excelsior Virton kreeg geen proflicentie van de Licentiecommissie van de KBVB en degradeerde dus naar de amateurreeksen. Daar was men in Wallonië niet tevreden mee en de club trok richting de Belgische Mededingsautoriteit (BMA). Ook daar ving men in eerste instantie bot en werd het dus een Eerste Klasse B zonder Virton. Daardoor kreeg onder andere Club NXT een kans in Eerste Klasse B én stond het een volledig jaar stil bij Virton.

Mede door de coronacrisis werd er niet tot amper gevoetbald in de amateurreeksen en kon Virton zich dus volledig focussen op het behalen van een proflicentie. Alles stond bij de club het voorbije jaar ook in het teken van dat ene feit: de licentie.

Virton trok naar rechtbanken, opnieuw naar de BMA en diende een nieuwe licentieaanvraag in. In april kreeg de club ook goed nieuws en kreeg Virton toch een nieuwe licentie. Het mocht zich voorbereiden op een seizoen in Eerste Klasse B, al waren de zorgen nog niet uit.

Flavio Becca
In 2018 werd Virton overgenomen door de Luxemburgse miljonair Flavio Becca en kende de club ook meteen successen. Het eindigde derde in de reguliere competitie in de amateurreeksen en wist promotie naar Eerste Klasse B te verzekeren.

Het jaar daarop investeerde de Luxemburger ook stevig in de club en eindigde het zelfs tweede in Eerste Klasse B. Promotie zat er echter niet in. Het plan van Becca, die ook eigenaar is van de Luxemburgse club FC Dudelange, werkte niet en de problemen van de voorbije jaren hebben ervoor gezorgd dat hij nu naar een nieuwe overnemer zoekt.

Becca, die zelf niet onbesproken is en waartegen enkele maanden geleden nog een uitgestelde celstraf van twee jaar werd uitgesproken, wil af van Virton. Hij zoekt investeerders, maar makkelijk is die zoektocht nog niet gebleken.

Becca en zijn entourage is aan het onderhandelen met verschillende potentiële overnemers, maar een akkoord is er niet. Naar verluidt zijn er wel genoeg geïnteresseerden, maar wil Becca een goede deal voor zichzelf, maar ook voor de club. Virton moet in goede handen terecht gaan komen. Al ziet de club in tussentijd wel af.

De supporters beginnen zich zorgen te maken. Terecht ook, de laatste officiële communicatie van Virton dateert inmiddels al van 25 mei en gaat enkel over de jeugdopleiding. Inmiddels blijft het angstvallig stil bij de club. Geen transfernieuwtjes, geen oefenpartijen om te bekijken en zelfs geen trainingen. Moeilijk ook, zonder trainer én spelers.

De toekomst
Wat zal er dan gebeuren met Virton? Dat is nog maar de vraag. Veel zal afhangen van de nieuwe overnemers van de club. Als er snel een nieuwe eigenaar wordt gevonden met ook wat ervaring in de voetbalwereld kan het snel gebeuren, maar inmiddels blijft het afwachten voor Virton, maar ook hun tegenstanders.

Hier en daar klinkt het dat Virton de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen weleens forfait zou kunnen geven. Anders kan ook niet, zonder spelers op het wedstrijdblad. Ook dat kan voor problemen gaan zorgen. Wanneer je te vaak forfait geeft, bestaat ook de kans op schrapping uit de competitie.

Nog veel zorgen dus, nog veel vraagtekens en nog meer werk bij Virton. Komt er deze maand nog een nieuwe overnemer mét spelers? Dan kan Virton beginnen aan het nieuwe seizoen. Gebeurt dat niet, dreigt de schrapping, degradatie en het mogelijke einde van de meer dan honderd jaar oude club.