De twaalf lessen van Sambi Lokonga, toonbeeld uit het grote Anderlecht-handboek

De twaalf lessen van Sambi Lokonga, toonbeeld uit het grote Anderlecht-handboek

14-07-2021 11:00 Laatste update: 22:13
4

Nog even de verplichte quarantaine verbijten en dan vervoegt Albert Sambi Lokonga het trainingskamp van zijn kersverse club, Arsenal FC. Zo neemt RSC Anderlecht afscheid van haar rugnummer 48, dat als perfecte rolmodel kan dienen voor de volgende generatie Ketjes op Neerpede. 48, dat is 4 + 8 en maakt samen 12. VoetbalPrimeur.be stelt een handleiding op, met twaalf wijze lessen aan de hand van Sambi’s opmars bij Anderlecht.

Wat goed is, komt snel (31 oktober 2017)
Zoals het een waar Anderlecht-product betaamt, laat Sambi zich al van bij de jeugd opmerken met zijn bovengemiddelde techniek en spelinzicht. Wanneer de beloften van paars-wit in de Youth League van 2017/2018 met 2-3 zegevieren op het veld van Paris Saint-Germain, kan dat gerust als het hoogtepunt uit zijn formatie beschouwd worden. Een hoogtepunt dat tevens een eindpunt vormt. Luttele dagen later begint namelijk het echte werk …

Geduld loont (10 november 2017)
Toeters, bellen, taart en champagne: de achttienjarige Sambi mag zijn eerste, langdurige profcontract ondertekenen! Toenmalig sportief directeur Herman Van Holsbeeck is er als de kippen bij om op de foto te gaan met het meest verse goudhaantje. Hoewel de Luikenaar ook bij de jeugd al stevig aan de mouw getrokken is vanuit het buitenland, beseft zijn entourage dat een doorbraak in België het best mogelijke carrièrepad zal ontvouwen.

Goed begonnen is half gewonnen (22 december 2017)
Een dikke maand na zijn plechtige tekenmoment staat de middenvelder voor zijn debuut. Hein Vanhaezebrouck gunt hem tegen KAS Eupen zelfs prompt een plek in de basiself. Vanop de eerste rij maakt hij de allereerste paars-witte treffer van Francis Amuzu mee, goed voor een 1-0-zege. Toch laat Sambi zich zelf minstens even bewonderenswaardig aangapen door een volgepakt Astridpark. Dan al valt zijn oneindige rust aan de bal in positieve zin op. De gedroomde avond, zeg maar!

Keep your friends close, but your enemies closer (28 januari 2018)
Opgepast voor de infiltrant uit het andere kamp, waarschuwen zowel Anderlecht als Standard aan de vooravond van hun zoveelste veldslag. New kind on the block Sambi is namelijk het jongere broertje van … Paul-José Mpoku, de Luikse spelmaker. Na amper een handvol duels als A-speler belooft dat emotioneel een lastige klus te worden voor de youngster. Die vervult zijn rol echter met verve. Een hattrick van Sofiane Hanni doet de rest: 3-3.

Na regen komt zonneschijn (16 december 2018)
Het lot kan verschrikkelijk zijn, maar niemand blijft ervan gespaard. Ook Sambi krijgt vrij vroeg in zijn loopbaan af te rekenen met brute pech. Haast dag op dag een jaar na zijn debuutmatch begeeft zijn knie het op het veld van Cercle Brugge. Onderzoek wijst uit dat een operatie noodzakelijk is, met zes maanden revalidatie tot gevolg. Al snel slaagt de pechvogel erin de knop om te draaien: hard werken betekent sterker terugkomen.

Het gras is niet altijd groener aan de overkant (7 november 2019)
In de herfst van 2019 lopen de spanningen binnen de Brusselse bestuurskamer even hoog op. Sambi, stilaan melkkoe in spe, flirt namelijk openlijk met een vertrek uit Anderlecht. Of moeten we zeggen: zijn entourage? Dat uitgerekend Mpoku deel uitmaakt van de onderhandelaars, doet het Brusselse bloed enkel meer koken. Na enkele intense sessies stoomt er dan toch witte rook op vanuit de schouw in het Lotto Park. Er is nog voldoende ruimte tot verbetering om nadien door de grote poort af te zwaaien.

Niet geschoten, altijd mis (27 september 2020)
44 wedstrijden prijken inmiddels op de teller, maar een doelpuntje, dat was hem nog niet gegund. Dat hiaat ligt ook aan zichzelf, fluisteren critici hem in: Sambi moet vaker verticaal denken en op doel durven schieten. Die raad heeft hij stevig in de oren geknoopt wanneer hij ruim een kwartier voor affluiten, bij een brilscore, de bal ontvangt in het thuisduel tegen KAS Eupen. Trekker overhalen en … scoren! Jammer genoeg ontneemt knullig verdedigen van Derrick Luckassen grotendeels Sambi’s moment de gloire.

Jong geleerd is oud gedaan (22 november 2020)
Het uitvallen van Hendrik Van Crombrugge veroorzaakt een flink kras op de Brusselse carrosserie. Niet alleen is de doelman één van de absolute sterkhouders van het elftal, hij draagt ook nog eens de aanvoerdersband. Vincent Kompany aarzelt niet en schuift het lapje textiel door naar … Sambi. Voordien had het 21-jarige veulen eigenlijk nog niet zo gek veel leiderschap tentoon gespreid, maar de zet van de trainer pakt wonderwel uit. Sambi voegt een extra laag maturiteit toe aan zijn spel.

Geen woorden, maar daden (11 december 2020)
Zijn kersverse status wordt een drietal weken later meteen stevig op de proef gesteld, met Michel Vlap als hoofdrolspeler. In de kraker met KRC Genk wil de Fries dolgraag de net verkregen strafschop voor zijn rekening nemen. Een beetje misplaatst van een invaller zonder vertrouwen, oordeelt ook Sambi, te meer omdat er met Lukas Nmecha een ware specialist in de gelederen rondloopt. De kapitein neemt zijn rol ter harte: hij stopt het gebekvecht tussen beide kemphanen en duwt de bal gedecideerd in de handen van de Duitse expert. Die zet de elfmeter feilloos om. Uiteraard …

Wie wind zaait, zal storm oogsten (7 maart 2021)
Aanvoerder zijn, het is een vak apart. Ook de keerzijde van de medaille zal Sambi snel leren kennen. In de strijd tegen discriminatie deelt de Belgische voetbalbond aanvoerdersbanden uit in de regenboogkleuren, maar bij Anderlecht valt die niet te bespeuren. Sambi bedekt het symbolische exemplaar immers met zijn gebruikelijke band. Niet uit homofobie, zal hij zich later moeten verdedigen, maar puur uit bijgeloof. Een onhandige actie waar zelfs Kompany hem openlijk voor berispt.

Stelen met de ogen (19 maart 2021)
Stilaan is Sambi het niveau van Anderlecht ontgroeid, dat heeft ook Roberto Martinez in de smiezen. De bondscoach haalt hem erbij in aanloop naar het WK-kwalificatiedrieluik van eind maart. Uiteindelijk zal de jongeling daar geen enkele speelminuut verwerven, maar op training krijgt hij wel de kans om zich te meten met de allergrootsten van het wereldvoetbal. Die korte introductie zal Sambi opnieuw de nodige bagage bijbrengen, om vervolgens, op een dag, écht zijn plek op te eisen bij de Rode Duivels.

Sommige treinen passeren slechts één keer (juli 2021)
Wanneer Arsenal FC zich in het Lotto Park meldt, beseft Sambi al snel dat hij deze kans absoluut wil grijpen. Op het eerste zicht lijkt die keuze ook verdedigbaar: The Gunners hebben een geweldige reputatie, prediken van nature verzorgd voetbal, maar zijn evenzeer toe aan wederopbouw. Die fundamenten lijken de geschikte omgeving voor Sambi om zelf in door te groeien. Bovendien blijft ook Anderlecht niet in de kou staan: met een som van om en bij de twintig miljoen euro werpt de jeugdopleiding opnieuw een volrijpe vrucht af.