Lessen uit de voorbereiding: Gent ‘gokt’ op nieuwelingenlegioen en JPL-ervaring

Lessen uit de voorbereiding: Gent ‘gokt’ op nieuwelingenlegioen en JPL-ervaring

14-07-2021 09:00 Laatste update: 22:21
13

Nu het Euro 2020 haar poorten gesloten heeft, krijgt de voetbalfan nauwelijks tijd om op adem te komen. Minder dan twee weken na de Italiaanse triomftocht gaat immers al een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. VoetbalPrimeur.be gebruikt de tussenperiode om je wegwijs te maken in de voorbereiding van de verschillende Belgische topclubs. In deel drie van deze reeks: de lessen die KAA Gent moet trekken.

Huidige spelerskern

Nieuwkomers
KAA Gent heeft wat goed te maken na het afgelopen seizoen en pakte dan ook al enkele door op de transfermarkt. Zo shopte het voor aanvallende versterkingen vooral in eigen land. Gianni Bruno werd weggehaald bij Zulte Waregem. Vorig seizoen was de polyvalente spits nog goed voor twintig doelpunten. Andrew Hjulsager werd dan weer weggeplukt bij KV Oostende. Beide spelers betekenen een gevoelige versterking voor de Gentse aanval. Met Julien De Sart werd er ook nog een defensieve middenvelder gestrikt.

Verder is het ook uitkijken naar de fysiek sterke Vakoun Bayo. De diepe spits komt over van Celtic, bij Gent hopen ze dat de Ivoriaan kan uitgroeien tot de nieuwe Paul Onuachu in onze competitie. In het verdedigende compartiment is het dan weer uitkijken naar Joseph Okumu. De 24-jarige verdediger werd voor 3,5 miljoen euro weggehaald uit de Zweedse competitie. Een stevig prijskaartje is echter geen garantie op succes. Ten slotte werd Christopher Operi gratis binnengehaald. De linkerflankverdediger komt over uit de Franse lagere regionen.

Teruggekeerde huurlingen
Het overgrote deel van de huurlingen wist Gent deze zomer definitief te verkopen. Ook voor Jordan Botaka wordt er nog naar een definitieve oplossing gezocht. De verdediger kwam de afgelopen maanden uit voor Charleroi maar de Waalse club had geen oren naar een definitieve aankoop. Er zou interesse zijn uit Turkije, maar wie weet komt er uiteindelijk niets uit de bus en mag Botaka zich opnieuw bij Gent bewijzen.

Doorgestroomde jongeren
Hein Vanhaezebrouck deed in de voorbereiding vooral beroep op de gebruikelijke spelers en enkele nieuwe aanwinsten. Toch konden ook enkele jonge jongens eens proeven van het ‘grote werk’. Matisse Samoise (19), Wouter George (19) en Mathéo Parmentier (18) kregen hun kans. Heel erg verrassend is dat natuurlijk niet, zo kregen zij ook vorig seizoen ook al mondjesmaat hun kans bij de A-kern. Ook Cederick Van Daele mocht opdraven in de voorbereiding, in tegenstelling tot de anderen moet hij wel nog wachten op zijn eerste officiële minuten. Mogelijk krijgt de 20-jarige verdediger dit seizoen wél zijn kans in de Jupiler Pro League.

Ten slotte is er ook nog Louis Fortin. Al moet wel gezegd worden dat de 19-jarige doelman eigenlijk doorstroomt uit de Luikse jeugd. KAA Gent plukte Fortin weg bij de Luikse U21 en lijkt in Gent aanspraak te maken op de positie van derde doelman. Wie weet mag hij af en toe nog een wedstrijdje meepikken dit seizoen.

Blik op de voorbereiding

Spelanalyse
KAA Gent keek vooral naar Nederlandse sparringpartners. Zo oefende het tegen Feyenoord, Utrecht en Sparta Rotterdam. Tegen Feyenoord werd er 1-1 gelijkgespeeld. Nieuwkomers De Sart en Operi begonnen meteen aan de wedstrijd. Net als de 19-jarige Samoise, die volop zijn kans lijkt te gaan krijgen van Vanhaezebrouck. Zo mocht de jonge aanvallende middenvelder ook tegen Utrecht in de basis beginnen. Die wedstrijd werd overigens met 0-3 verloren.

Tegen Sparta Rotterdam kwam aanwinst Hjulsager dan weer aan de aftrap. De Deen kende een goede wisselwerking met Vadis Odjidja en Tarik Tissoudali. Vanhaezebrouck lijkt erop te rekenen dat het trio dit team zal dragen. Het elftal dat tegen Sparta begon, de match eindigde overigens op 3-3, lijkt min of meer de basisopstelling van Gent te gaan worden.

Beste aanwinst
Het is natuurlijk nog vroeg om nu al grote uitspraken te doen, de aankoop van Hjulsager zou echter wel eens het missende puzzelstukje kunnen worden. In de voorbereiding liep de verbinding met die andere Gentse steunpilaren, zoals onder anderen Odjidja, vlekkeloos. Het belooft alvast voor de start van het seizoen.

Grootste verlies
De transfer is nog niet in kannen en kruiken maar het lijkt er nu toch echt sterk op dat Roman Yaremchuk een stap hogerop zal zetten. Niet onlogisch natuurlijk, zeker na een sterk EK, voor Gent betekent het echter een sportieve aderlating. Yaremchuk was de laatste jaren een garantie op succes in Gent. Het is dan ook nog maar de vraag of de Gentse vervangers die leemte zullen kunnen opvullen.

Dit was het eerste hoofdstuk ‘Gent’ uit onze voorbereidingsreeks. Volgende week verschijnt een tweede deel, waarin VoetbalPrimeur.be een to-do-lijstje opstelt voor de club. Welke profielen moet Gent best nog in huis halen? En wie mag andere oorden opzoeken? Zeker blijven volgen dus!