Lessen uit de voorbereiding: Antwerp kocht al flink in, maar mist nog creativiteit

Lessen uit de voorbereiding: Antwerp kocht al flink in, maar mist nog creativiteit

12-07-2021 10:45 Laatste update: 22:20
8

Nu Euro 2020 haar poorten gesloten heeft, krijgt de voetbalfan nauwelijks tijd om op adem te komen. Minder dan twee weken na de Italiaanse triomftocht gaat immers al een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. VoetbalPrimeur.be gebruikt de tussenperiode om je wegwijs te maken in de voorbereiding van de verschillende Belgische topclubs. In deel één van deze reeks: de lessen die Royal Antwerp FC hoort te trekken.

HUIDIGE SPELERSKERN

Nieuwkomers
Van alle kandidaten voor een stek in de Champions Play-Off heeft Antwerp zich al het felst geroerd op de zomerse transfermarkt, zowel kwantitatief als kwalitatief. Na enkele weken moeizaam onderhandelen mocht Ortwin De Wolf zich dan toch opmaken voor een verlengd verblijf op de Bosuil. Hij moet de concurrentiestrijd blijven aangaan met Jean Butez, die niet helemaal wist te overtuigen. Voor zijn neus kreeg de defensie een klassevolle injectie dankzij de komst van Björn Engels. Na een non-seizoen bij Aston Villa wil hij zich weer in de kijker spelen. De Portugees Dinis Almeida lijkt de eerste doublure te worden.

Op de rechterflank heeft trainer Brian Priske, nog zo’n nieuwkomer, momenteel nog de keuze uit twee klasbakken. Aurélio Buta kreeg namelijk gezelschap van belofte-international Jelle Bataille, die hoog op het prioriteitenlijstje stond. Jammer genoeg blesseerde die zich meteen in zijn allereerste oefenduel. Benieuwd of dat invloed heeft op de toekomst van Buta, die eigenlijk zou verkassen. Tot slot verwelkomde Antwerp ook voorin de nodige stootkracht. Michael Frey toonde bij Waasland-Beveren een harde werker met torinstinct te zijn, terwijl Michel-Ange Balikwisha voorlopig dé Belgische deal van deze mercato is. Na getouwtrek met Club Brugge en een loos dreigement om de beruchte wet van ’78 toe te passen, rolde Antwerp het hardst met de spierballen. Los van zijn sportieve troeven lijkt de transfer van Balikwisha ook een prestigeslag: Paul Gheysens wil Club Brugge het vuur aan de schenen leggen!

Andere nieuwkomers: Yassine Ben Hamed (Lille OSC, linksachter, 18 jaar), Abderahmane Soussi (RWDM, aanvaller, 18 jaar).

Teruggekeerde huurlingen
Een vijftal gezanten staat weer terug bij af. Voor spitsen Jonathan Bolingi en Guy Mbenza, allebei voor even op expeditie gestuurd richting Lausanne, lijkt er weinig toekomst in Deurne-Noord, al kan die laatste gezien zijn leeftijd (21) misschien nog hopen op meer. Manuel Benson beschikt dan weer wél over enkele aantrekkelijke adelbrieven. Bij PEC Zwolle deed hij het lang niet slecht. In de voorbereiding krijgt hij dan ook volop kansen. Datzelfde geldt voor youngster Robbe Quirynen, die op links eigenlijk vrije baan heeft na het vertrek van Simen Juklerod en Jordan Lukaku. De fysiek sterke Louis Verstraete past op zijn beurt perfect binnen de spelfilosofie van Priske, al is de concurrentie centraal op het middenveld niet van de poes.

Doorgestroomde jongeren
Zoals gebruikelijk kreeg ook bij Antwerp een vers blik youngsters de mogelijkheid om zich te bewijzen tijdens deel één van de voorbereiding. Op de Nederlandse stage in Horst lieten vooral Zeno Van Den Bosch, een centrale verdediger, en Laurit Krasniqi, een optie op linksback, een goede indruk na. Japhet Muanza en Edon Murataj mochten eveneens rekenen op speelminuten in een dubbele oefenpartij tegen Nordsjaelland. Geen van hen behoorde echter tot het ‘type-elftal’ dat met 1-1 gelijkspeelde. Ook Olivier Dewaele en Gwendal Degallaix, recente instromers bij The Great Old, mochten hun debuut vieren.

BLIK OP DE VOORBEREIDING

Spelanalyse
Oefenwedstrijden tegen FC Utrecht, AEK Athene en Nordsjaelland, toch tegenstanders van degelijk allooi, moeten de Antwerp-fan al wat wijzer gemaakt hebben. Op organisatorisch vlak leverde Priske in slechts enkele weken tijd fatsoenlijk werk af. In elk van de drie duels gaven zijn troepen een standvastige indruk, wat tot weinig concreet doelgevaar voor de tegenstand leidde. Enkel vanop stilstaande fases werd het type-elftal af en toe eens in verlegenheid gebracht.  Het middenveld staat stevig, is al goed op elkaar ingespeeld en slaagt er bij momenten in om druk te zetten en de bal hoog te veroveren, een basisvoorwaarde binnen Priskes speelstijl. Aan de overkant valt daarentegen nog veel vooruitgang te boeken ...

Voorin ontbreekt duidelijk de nodige creativiteit. Dat bijvoorbeeld tegen Utrecht de doelpunten van Ritchie De Laet en een strafschop moesten komen, spreekt op dat vlak boekdelen. Voorlopig slaagt enkel Benson erin om een mannetje uit te schakelen, aangezien Koji Miyoshi nog even op zich laat wachten. Hij kreeg toestemming om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Ook probleemkind Didier Lamkel Zé ontneemt Antwerp een hoeveelheid verrassingseffect, al kan de laat gearriveerde Balikwisha dat eventueel wat compenseren. Niet alleen vanop de flanken, ook vanuit de centrale as komt te weinig versnelling. Jongens als Frank Boya, Pieter Gerkens of Birger Verstraete zijn dan ook geen echte spelverdelers. Kortom: in offensief opzicht is er nog nood aan oplossingen om de tegenstander te ontwrichten.

Beste aanwinst
Op papier zouden Bataille, Engels en Balikwisha voor deze onderscheiding moeten strijden (opvallend trouwens, Antwerp kocht erg ‘Belgisch’ in). Aangezien Stamnummer Eén achterin eigenlijk al vrij sterk stond, krijgt die laatste de druk op zijn schouders. Ook vanwege het ferme prijskaartje gaat Balikwisha een jaar met hoge verwachtingen tegemoet. Met zijn diepgang, slimme looplijnen en neusje voor de goal moet de Luikenaar ook vanop de flank voor de nodige portie doelpunten zorgen. Een meerwaarde die Club Brugge al langer kent, denk maar aan de knappe statistieken van Krépin Diatta of Noa Lang. In combinatie met een sterke targetspits moet Balikwisha gensters kunnen slaan op de makkelijk ontvlambare Bosuil.

Grootste verlies
De toekomst van Dieumerci Mbokani lijkt hoe langer hoe minder rood-wit te kleuren en ook Lamkel Zé past hoegenaamd niet in de dynamiek van Priske. Toch zou het vertrek van Lior Refaelov wel eens het zwaarst kunnen doorwegen. Omdat de Gouden Schoen in de Play-Offs zelfs niet meer in actie mocht komen, liggen zijn glansprestaties al even in het verleden, maar als spelmaker vertrolkte hij een cruciale rol in de opbouw van Antwerp. Aangezien de voorbereiding heeft aangetoond dat het creatieve schoentje nog flink knelt, zou bij de competitiestart wel eens met weemoed teruggeblikt kunnen worden naar Refaelovs impact.

Dit was het eerste hoofdstuk ‘Antwerp’ uit onze voorbereidingsreeks. Volgende week verschijnt een tweede deel, waarin VoetbalPrimeur.be een to-do-lijstje opstelt voor de club. Welke profielen moet Antwerp best nog in huis halen? En wie mag andere oorden opzoeken? Zeker blijven volgen dus!