Memorabel EK-spektakel: Fransen naar huis, gekke Hongaren, Deens sprookje en meer

Memorabel EK-spektakel: Fransen naar huis, gekke Hongaren, Deens sprookje en meer

12-07-2021 12:00 Laatste update: 22:48
1

Na een maand boordevol voetbal zit het EK er op. De Italianen bleken de sterksten, de Rode Duivels moesten vroeger dan verhoopt weer naar huis. Dat weerhield dit Europese Kampioenschap er echter niet van om ons enkele memorabele momenten voor te schotelen. VoetbalPrimeur.be pikt er vijf uit.

Deens sprookje
De Denen begonnen met grote ambities aan het tornooi. De ‘gouden generatie’ moest dit EK gaan knallen en het vaderland trots maken. Die ambities kregen echter meteen een flinke knauw wanneer talisman Christian Eriksen zijn hart het begaf op speeldag één. Eriksen zweefde even tussen leven en dood maar kwam toch weer bij bewustzijn. De Deense ploeg was aangeslagen en verloor de partij tegen Finland, het zwakkere broertje in de groep.

Wanneer de Denen, ondanks een knappe prestatie, ook tegen ons land de boot in gaan op speeldag twee lijkt hun EK-verhaal over. Met een flinke portie grinta, motivatie en voetballende kwaliteit knokken de Denen zich echter nog richting knock-out fase. Daar stopt het sprookje niet, de Denen zouden finaal pas in de halve finales hun meerdere in Engeland moeten erkennen. De ploeg verovert echter het hart van voetbalfans over de hele wereld.

Hongaren doen stadion kolken tegen Frankrijk
Terwijl in de meeste stadions maar een beperkt publiek aanwezig was, gooide Hongarije de stadionpoorten volledig open. De Puskas Arena zat dan ook afgeladen vol wanneer Hongarije op speeldag twee Frankrijk ontvangt. De Hongaren zijn op papier een vogel voor de kat maar slepen toch een gelijkspel uit de brand tegen de wereldkampioen. Vooral de waanzinnige taferelen na de openingstreffer van Attila Fiola blijven ons bij. Na maanden voetbal in lege stadions deed het nog eens deugd om een volledige arena zo uit zijn dak te zien gaan.

Spanning troef in groep des doods
Diezelfde Hongaren zorgden samen met Frankrijk en Duitsland voor een krankzinnige slotspeeldag in groep F. Met alle teams nog in de running voor een plekje in de knock-out fase beloofde het alvast spannend te worden. De veranderende scores tussen Hongarije en Duitsland én Frankrijk en Portugal zorgde ervoor dat de virtuele rangschikking in de groep haast niet bij te houden was. Ook voor de Rode Duivels was het spanning troef, zij zouden namelijk tegen de nummer drie uit de groep uitkomen. Na een doldwaze 90 minuten kwam uiteindelijk Portugal uit de bus als tegenstander.

Zwitsers schakelen Frankrijk uit
Frankrijk begon als torenhoge favoriet aan dit tornooi. Niemand had dan ook verwacht dat de Zwitsers de Fransen weer met de voetjes op de grond zouden brengen. Dat is echter exact wat er gebeurde. En hoe! Nadat de Zwitsers eerst nog op voorsprong kwamen leek het na drie treffers van Frankrijk game-over. In de laatste 10 minuten scoorde Zwitserland echter nog twee keer waardoor de match naar verlengingen ging. Uiteindelijk moest het op penalty’s worden beslist. Daarin was Yann Sommer de grote held van de Zwitsers. De wereld, op Frankrijk na dan, genoot met volle teugen.

Spektakelmatch tussen Spanje en Kroatië
Diezelfde dag stond ook de affiche tussen Spanje en Kroatië op het programma. Wie nog maar net was bekomen van de Franse uitschakeling mocht zich meteen klaarmaken om nog eens verwend te worden. Er vielen maar liefst acht doelpunten, waaronder twee Kroatische goals in de laatste vijf minuten van de match. Geen onbelangrijke goals trouwens, de match ging daardoor opnieuw naar verlengingen. Daarin was Spanje echter te sterk, na de 3-3 na 90 minuten stond er na 120 minuten uiteindelijk een 5-3 eindstand op het bord. Acht goals in een EK-match? Zelden gezien.