Anderlecht of toch Ajax? De voor-en nadelen voor supertalent Bounida

Anderlecht of toch Ajax? De voor-en nadelen voor supertalent Bounida

09-07-2021 18:20 Laatste update: 22:45
2

Ajax heeft zijn pijlen gericht op supertalent Rayane Bounida. Momenteel komt de 15-jarige dribbelkont uit voor Anderlecht. Bounida zal een belangrijke keuze moeten maken: blijft hij trouw aan het Anderlecht-project of kiest het raspaardje toch voor de Ajax-school? Voetbalprimeur.be wikt en weegt de voor-en nadelen.

Voordelen Anderlecht-project
Bounida is kind aan huis bij Anderlecht en kent de club en omgeving als zijn broekzak. Als Bounida trouw blijft aan Anderlecht kan de tiener opgroeien in zijn vertrouwde omgeving. Die stabiliteit is niet onbelangrijk voor een jonge speler.

We moeten er niet flauw over doen, Anderlecht is voorlopig nog ver verwijderd van het Ajax-niveau. Dat betekent in principe ook dat Bounida bij Anderlecht makkelijker en vroeger zijn kans zal krijgen in de A-kern. Meer speelminuten vanaf jongere leeftijd, als jonge speler kan dat een boost in de ontwikkeling betekenen.

Ten slotte is er nog Vincent Kompany. De Anderlecht-coach weet als geen ander wat het betekent om als supertalent aan een voetbalcarrière te beginnen in Brussel. Kompany heeft alle watertjes die Bounida nog moet doorstaan al eens doorzwommen en is dan ook de ideale mentor voor het supertalent. Kompany kan Bounida niet enkel op het veld wegwijs maken maar kent ook alle valkuilen naast het veld.

Nadelen Anderlecht-project
In wat voor ploeg zal Bounida terechtkomen wanneer hij het tot de A-kern van Anderlecht schopt? Een titelkandidaat of toch nog een ploeg die moet strijden voor Europees voetbal? Voor veel waarnemers is de sportieve toekomst van de club op korte termijn nog onzeker. Het zou een afschrikwekkend effect kunnen hebben op de Bounida-clan. Zeker als de jonge aanvaller er van droomt om van de Champions League te kunnen proeven.

Ook de externe druk zal in ons land groter zijn. Bounida mag nu dan al wereldwijde faam hebben, in ons land weegt het vergrootglas extra zwaar door. Is Bounida klaar om met die druk om te gaan of wil hij toch liever in een iets rustigere omgeving door breken?

Ten slotte is er nog het financiële aspect. In principe zou dit voor een talent van zijn kaliber geen rol mogen spelen. Geld verdienen zal hij normaalgezien op latere leeftijd sowieso kunnen doen. Bij Anderlecht zal het salaris echter lager liggen dan wat buitenlandse club hem kunnen aanbieden. Voor het snelle geld zijn er andere clubs beter geschikt.

Voordelen Ajax-project
Elke jonge voetballer droomt van een carrière bij een Europese topclub. Wie een blik werpt op de transfergeschiedenis van Anderlecht en Ajax merkt al snel dat bij die laatst genoemde de stap makkelijker gezet kan worden. Ajax verkoopt vaak direct aan de grootste clubs terwijl Anderlecht vooral aan Europese subtop verkoopt.

Een ander voordeel is dat bij Ajax CL-voetbal bijna gegarandeerd is. De Amsterdamse club is een vaste klant in het Kampioenenbal en mikt zelfs op overwintering in dat zelfde Kampioenenbal. Voor een jonge speler als Bounida kan dat een enorme leerschool zijn. Op voorwaarde natuurlijk dat hij het tot de A-kern van Ajax kan schoppen.

Ten slotte is er ook nog het fysieke aspect. Bounida is een technisch verfijnde voetballer, zijn fysieke kwaliteiten lopen echter nog achter op het technische gedeelte. In een fysiek veeleisende competitie als de Belgische kan dat een probleem vormen. In Nederland is de fysieke druk echter een stuk minder. Het zou de aanpassing naar het profvoetballer kunnen vergemakkelijken.

Nadelen Ajax-project
Bij Ajax zou Bounida voor het eerst in een nieuwe omgeving terechtkomen. Het is nog maar de vraag hoe hij die aanpassing verteert. Zo lieten in het verleden meerdere voetballers al verstaan dat ze verschrikkelijke heimwee hadden toen ze de switch maakten. Kan Bounida zich zomaar aanpassen of gaat hij gebukt onder een te grote verandering in zijn leefomgeving.

Terwijl bij Anderlecht er een heel plan op poten wordt gezet om Bounida tot in het A-elftal te krijgen, zullen de speelkansen bij Ajax lastiger te verkrijgen zijn. Ajax is een welvermogende club die elk jaar spelers voor miljoenenbedragen kan halen. De jeugd krijgt er uiteraard nog volop zijn kans, de oudere topspelers maken het er echter niet makkelijker op om als jonge speler een vaste stek in het basiselftal te bemachtigen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie