Van Gaal spreekt zich uit over Oranje: 'De geschiedenis herhaalt zich'

Van Gaal spreekt zich uit over Oranje: 'De geschiedenis herhaalt zich'

09-07-2021 07:14
7

Louis van Gaal heeft zich in een groot interview met L'Équipe uitgesproken over een terugkeer als bondscoach van het Nederlands elftal. Aan de 69-jarige Amsterdammer, die voor zijn derde ambtstermijn bij de KNVB staat, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet liggen.

Van Gaal is met afstand de belangrijkste kandidaat om Frank de Boer op te volgen na het voor Oranje mislukte EK. "De geschiedenis herhaalt zich", zegt hij tegen L'Équipe, nog vóór de KNVB-top donderdag afreisde naar Portugal voor een gesprek met de beoogde bondscoach.

"Zo ging het ook toen Ronald Koeman naar FC Barcelona ging (in augustus 2020, red.). Toen kreeg ik in de polls ruim dertig procent van de stemmen. Nu is dat ongeveer tachtig procent. Ik ga er zeker over nadenken. Want de positie van bondscoach is heel belangrijk met het oog op de ontwikkeling en innovatie van het voetbal in een land."

Van Gaal vindt het naar eigen zeggen een 'enorme eer' om weer benaderd te worden. Hij ziet genoeg potentie in Oranje, dat hem teleurstelde tijdens het EK. "Het beste team wint, niet de beste individuen. Dat zeg ik al veertig jaar. Nederland heeft fantastische spelers, maar tegen Tsjechië hebben we die niet gezien. Dat moet je je afvragen waarom dat is gebeurd."

"Dat is ook het geval bij Frankrijk of Portugal. In mijn ogen zijn dit geen teams maar een verzameling van individuen", aldus Van Gaal, die Kylian Mbappé aanhaalt als voorbeeld. "Fysiek en technisch is hij een fantastische speler, maar tactisch is hij nog niet van het hoogste niveau. Als je kan passen en gaat dribbelen en de bal verliest, en dat gebeurt hem vaak, speelt hij dan voor het team? Ik vraag me dat af."