Roep om ABBA-format luider na ‘oneerlijke strafschoppen’ op het EK 2020

Roep om ABBA-format luider na ‘oneerlijke strafschoppen’ op het EK 2020

07-07-2021 15:30
9

Met Italië als winnaar tegen Spanje, won de beginnende ploeg van de reeks weer de wedstrijd. Dat is al elke keer zo dit EK. Op die manier klinkt de roep om een nieuw format steeds luider.

Het is verdediger Gerard Pique die de lont in het kruidvat stak na de verloren strafschoppenreeks van Spanje. “"Het is geen toeval dat de teams die op het EK en de Copa America aan een strafschoppenreeks begonnen, telkens wonnen", zegt de Spanjaard. "Het is niet eerlijk dat je bij een gelijkspel met een achterstand begint.”

Pique stelt daarom een nieuw format voor. Het ABBA-format. Eerst begint team A met de reeks, waarna team B twee keer mag trappen, vervolgens is team A weer twee keer aan zet, enzovoort. Het is te vergelijken met een tie-break in een tenniswedstrijd. 

‘De FIFA experimenteerde al met het ABBA-format tussen 2017 en 2019 op enkele toernooien. Er waren 36 gevallen waarin de wedstrijd ook eindigde op een strafschoppenreeks’, weet Sporza nog. De uitkomst was toen 50%, duidelijk beter dan de 100% van dit EK.