Turkse pers pakt uit: Kuipers fluit EK-finale na 'politiek besluit' UEFA

Turkse pers pakt uit: Kuipers fluit EK-finale na 'politiek besluit' UEFA

04-07-2021 16:45
4

Björn Kuipers fluit de EK-finale. Althans, dat melden Turkse media, die reppen over 'vriendjespolitiek' nu hun troef Cüneyt Çakir naar huis moet.

De UEFA maakt zondag bekend dat Felix Brych de halve finale tussen Spanje en Italië fluit. Maandag volgen de aanstellingen voor de andere halve finale tussen Engeland en Denemarken én de finale op 11 juli. De verwachting is dat de keuze valt op twee Nederlanders: Danny Makkelie fluit Engeland - Denemarken en de eindstrijd is voor Kuipers.

Dat betekent dat Çakir naar huis moet, tot grote teleurstelling van de Turkse krant Fanatik. 'Dit is het resultaat van een lobby, ondanks de buitengewone prestaties van onze trots (Çakir, red.), die geschiedenis heeft geschreven', klinkt het. Fanatik doelt op het feit dat Çakir vorige week tijdens Kroatië - Spanje zijn negende EK-wedstrijd floot - een record. 'Terwijl Çakir de sterkste kandidaat was voor de finale, heeft de UEFA een politiek besluit genomen en is er gekozen voor Kuipers.'

Kuipers (48) leidde zaterdag de kwartfinale tussen Denemarken en Tsjechië in goede banen. Het was zijn derde EK-wedstrijd deze zomer. Het team van Kuipers bestaat uit zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Voor Kuipers en Makkelie is het gunstig dat het Nederlands elftal al is uitgeschakeld.