Deens EK-sprookje duurt voort: Door zege tegen Tsjechië naar halve finale

03-07-2021 19:58 Laatste update: 20:01
2

Denemarken heeft zich ten koste van Tsjechië geplaatst voor de halve finale van het EK. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand rekende door goals van Thomas Delaney en Kasper Dolberg af met de Oranje-beul: 2-1.

Denemarken kende met recht een bliksemstart in het warme Baku. De Tsjechische defensie stond niet helemaal op te letten en Thomas Delaney kopte al na vijf minuten raak uit een hoekschop. Dat die hoekschop gegeven werd door het team van scheidsrechter Björn Kuipers was wel een fout: een Deen raakte de bal als laatst.

Tsjechië was even van de leg door die vroege tegenvaller. Mikkel Damsgaard kwam er gevaarlijk uit, maar speelde de bal iets te ver voor zich uit. Niet veel later liet Delaney een grote kans op zijn tweede treffer liggen doordat hij de bal helemaal verkeerd raakte. Op het moment dat Tsjechië beter in de wedstrijd kwam - Patrik Schick en Ondrej Celustka kregen kansen - sloeg Denemarken aan de andere kant nogmaals toe. Dolberg wist even eerder net niet Jens Stryger Larsen te bereiken met zijn steekpass, maar scoorde wel zelf. Hij rondde na 42 minuten een knappe voorzet van Joakim Mæhle goed af: 2-0.

Denemarken leek in een zetel te zitten, maar Tsjechië begon sterk aan de tweede helft. Het doel van Schmeichel werd snel twee keer onder vuur genomen en na 49 minuten sloeg Schick toe uit een voorzet. Voor de spits was het al zijn vijfde treffer dit toernooi. De spanning was daarmee helemaal terug, maar de Tsjechische storm ging daarna iets liggen, omdat Denemarken het tempo uit de wedstrijd wist te halen.

Tsjechië moest het tijdens zijn slotoffensief bovendien zonder Schick stellen, die een blessure opliep. Aan de andere kant liet Maehle na om de wedstrijd te beslissen, maar de Denen sleepten de zege uit het vuur. Het Deense EK-sprookje duurt daarmee voort. In de halve eindstrijd wacht een treffen met Engeland of Oekraïne op Wembley.