Martinez was Mancini al eens te snel af in FA-Cup-finale: Zijn plan was perfect

Martinez was Mancini al eens te snel af in FA-Cup-finale: "Zijn plan was perfect"

02-07-2021 13:29
2

De Rode Duivels tegen Italië, dat is ook een tactische strijd tussen de 3-4-2-1 van Roberto Martinez en de 4-3-3 van Roberto Mancini. De Belgische voetbalfan kan zich alvast ergens aan optrekken: onze bondscoach verschalkte zijn concullega al eens eerder!

Flashback naar 2013. Na een erg knap parcours haalt het kleine Wigan Athletic, op dat moment nog een vaste waarde in de Premier League, de finale van de FA Cup. Daarin zal het de underdogrol op zich nemen, want met Manchester City komt er een grote tegenstander uit de bus. In die periode is Mancini de hoofdcoach bij de steenrijke, toekomstige supermacht.

Wigan verbaast die 11e mei vriend en vijand op Wembley. Dankzij een strakke organisatie en onverzettelijke weerbaarheid houdt de laagvlieger de sterren van City al bij al gemakkelijk af. Arouna Koné, toen speler van Wigan, steekt de pluimen op de hoed van Martinez. "Zijn plan klopte perfect", vertelt de Ivoriaan bij La Dernière Heure.

City vindt maar geen opening in de afweergordel van Wigan en moet zelf erg waakzaam blijven bij de gevaarlijke tegenprikken. Iets voorbij de negentigste minuut gebeurt zelfs het onmogelijk gewaande: de ingevallen Ben Watson kopt een hoekschop van aan de eerste paal gekruist binnen. Zo schreef Martinez geschiedenis in dienst van Wigan. Vrijdagavond opnieuw als veldheer van de Rode Duivels?