Rode Duivels en Martinez opgelet: waar liggen de pijnpunten van Italië?

Rode Duivels en Martinez opgelet: waar liggen de pijnpunten van Italië?

02-07-2021 10:00 Laatste update: 18:00

De Rode Duivels nemen het vanavond om 21u op tegen Italië in de kwartfinale van het EK. Bondscoach Roberto Martinez zal zijn tactisch plannetje waarschijnlijk al klaar hebben, maar huisanalist Andy Mulders neemt de Italiaanse ploeg ook onder de loep.

Italië stormde door de groepsfase van Euro 2020 en komen in de kwartfinale onze Rode Duivels tegen. Italië krijgt tot nu toe veel lof voor hun afgelopen prestaties en terecht. De statistieken spreken voor zich: ongeslagen in 30 wedstrijden, 11 overwinningen op rij, 11 opeenvolgende clean sheets, 20 doelpunten in de laatste 9 wedstrijden.

Blessures van routinier Giorgio Chiellini en de rechtse wingback Alessandro Florenzi hebben hun verdediging verstoord, en het valt nog te bezien hoe ze het zullen doen tegen een van de toernooifavorieten, maar ze hebben ongetwijfeld indruk gemaakt met hun samenhorigheid, passie en prestaties tot nu toe. 

Tactisch overzicht
De belangrijkste kenmerken van het succes van Italië in de groepsfase waren spelen met een hoge verdedigingslinie (zeker in relatie tot een meer traditionele catenaccio-stijl), agressief druk zetten, snel op de tegenaanval en snelle hernemingen. In balbezit hebben ze met een zeer duidelijke identiteit en tactische structuur gespeeld. 

Deze structuur heeft gezorgd voor een sterk kader en voor zeer goede prestaties, maar biedt ook de vrijheid en creativiteit voor specifieke spelers. Hoewel ze in een 1-4-3-3-formatie spelen, lijkt het in de aanval eigenlijk meer op een 1-3-2-5 tot een 1-3-5-2. Interessant genoeg was dit nog steeds duidelijk in de laatste groepswedstrijd tegen Wales, zelfs met zoveel wijzigingen in de basis.

In het doel staat Gianluigi Donnarumma, een vrij jonge doelman maar met toch al veel ervaring op zijn teller. Hij wordt ondersteund door de ervaren verdediger Leonardo Bonucci in het hart van de Italiaanse verdediging. Giorgio Chiellini begon beide openingswedstrijden van Italië, maar moest vervolgens de twee volgende laten schieten door blessure. 

De opbouwstructuur van Italië betekent dat hun rechtsback veel meer betrokken is bij het verplaatsen van de bal vanaf de achterkant dan de hoogvliegende linksback, en die rechtszijdige rol is betwist tussen PSG's Alessandro Florenzi en Napoli's Giovanni di Lorenzo. De linksback (of laten we zeggen linkse winger) is tot nu toe een van de sterren van het toernooi geweest, met Leonardo Spinazzola's belang voor Italië, wat wordt aangegeven door zijn afwezigheid in de laatste groepsfase van het team om zijn benen te laten rusten voor de komende knock-outwedstrijden. 

Zijn hoge positie aan de linkerkant betekent dat hij zelden als een echte linkse back speelt, zowel in aanval als verdediging, en dat echte linksbuiten Lorenzo Insigne naar binnen drijft. De rechtsbuiten heeft ondertussen meestal meer breedte en een lagere defensieve positie, en Domenico Berardi heeft die positie stevig tot zijn recht laten komen ondanks de strenge concurrentie in de vorm van Federico Chiesa. Bovenaan heeft Ciro Immobile niet altijd het beste doelpuntenrecord voor de Italianen gehad, maar op het EK op volle toeren geschoten en twee goals gescoord in twee wedstrijden. 

Het 3-mans middenveld is echter de belangrijkste eenheid geweest voor het succes van Italië tot nu toe, en werd geleid door Nicolo Barella van Inter, de Champions League-winnaar Jorginho en Manuel Locatelli van Sassuolo. De balans van het middenveld 3 is met name de sleutel om alle andere interessante facetten van het bovengenoemde team door te laten gaan. Barella is normaal gesproken de meer avontuurlijke in het naar voren schieten, hoog drukken en kansen creëren, maar Manuel Locatelli heeft ook blijk gegeven van een ongelooflijke intelligentie door op de juiste momenten naar voren te komen. 

De Sassuolo-man zal echter eerder bij Jorginho blijven als een soort middenveldspil, en defensieve stevigheid en dekking achter Spinazzola bieden. Jorginho is intussen een belangrijke orkestrator geweest in de opbouw, maar ook fenomenaal in overgangen, waar het team van Mancini er wonderwel in geslaagd is tegendruk te leveren. Alsof dat nog niet genoeg is, scoorde Matteo Pessina het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Wales, dat werd geassisteerd door een andere centrale middenvelder – Marco Verratti – die de wedstrijd van begin tot einde leidde. Maar ondanks hun positieve prestaties, was de balans tussen Barella, Jorginho en Locatelli een echte meesterzet van Mancini en zal waarschijnlijk de sleutel zijn voor het aanhoudende succes van Italië in de knock-outfase.

Aanvallende omschakeling
Animatie Italië aanvallende fase

Alle drie de verdedigers die het aanvankelijke spel opbouwen, zijn zeer comfortabel in balbezit, zowel in termen van passen als ook in de ruimte wanneer ze dat doen. Ze zijn behoorlijk agressief met deze opbouw en proberen hun vorm op te leggen aan de tegenstander, waardoor ze terug naar hun eigen helft van het veld worden gedwongen. 

Jorginho en Verratti zijn erg intelligent met hun positionering en ruimtebewustzijn. Ze hebben over het algemeen posities in centrale gebieden, maar hebben ook de flexibiliteit om naar grotere gebieden te trekken als daar ruimte is. Door dit te doen, krijgen ze passen van de achterste drie of trekken ze druk die de passeerlijnen naar Insigne of Barella tussen de verdedigingslinies van de tegenstander opent. 

In het diepere opbouwspel is het meestal Verratti aan de linkerkant die zich vaker terugtrekt, waardoor Spinazzola hoger kan spelen en zijn atletisch vermogen kan benutten. Naarmate ze hoger op het veld komen, zal Barella zich terugtrekken vanuit zijn halve ruimte tussen de lijnen in grotere gebieden om een ​​optie te bieden om te ontvangen. Dit stelt Berardi vervolgens in staat hoger te blijven waar hij kan dreigen met runs binnen en naar de achterkant van de verdedigingslinie van de oppositie.

Aanvallende principes
Italië is om vele redenen een van de meest efficiënte partijen op het EK geweest. Een van die redenen was hun efficiëntie in de aanval, 7 doelpunten en 16 kansen per wedstrijd. Alleen Denemarken heeft meer geschoten naar doel of meer kansen gecreëerd, terwijl alleen Oekraïne meer schoten op doel heeft gehad. Italië heeft dit allemaal gedaan zonder Federico Chiesa, van wie velen dachten dat hij het meest bepalend zou zijn voor hun aanvallende succes, die zijn tijd moest afwachten vanaf de bank.

In de aanval probeert Italië alle de spelers op de helft van de tegenstander te krijgen, en vervolgens hun overbelasting en spelwisselingen te gebruiken om de gaten in de tegenstander te benutten. Alle positionele bewegingen die we tot nu toe hebben genoemd over Spinazzola, Insigne en Berardi, gelden als Italië vorm in iets van een 1-3-2-5, met zelfs Barella hoog zwevend.

Hoewel ze solide waren van spelhervattingen en tegenaanvallen, omvatten de twee belangrijkste aanvallende facetten van Italië brede overbelastingen en spelwisselingen. Ze proberen voornamelijk over de linkse flank aan te vallen met de achterste drie in die richting, voordat Insigne en Spinazzola hun magie gebruiken. De twee mannen combineren vaak door middel van een-twee-pass- en bewegingssequenties, en Spinazzola probeert vaak zijn tegenovergestelde rechtse of rechtse verdediger 1v1 uit te schakelen, terwijl de eigenlijke rechtsback of rechts-centrale verdediger Insigne's innerlijke beweging volgt. De Roma-verdediger heeft een enorme vaardigheid in het nemen van spelers op 1v1, naast het dreigen in het strafschopgebied met scherpe passes of schoten die net de paal missen.

Terwijl de tegenstander bedenkt hoe ze de linkszijdige aanvallen van Italië kunnen stoppen, kunnen ze plotseling naar rechts overschakelen om precies hetzelfde te doen. Giovanni di Lorenzo's grotere aanvalsvrijheid aan de zijkant stelde Italië in staat om Turkije eindelijk ongedaan te maken op de openingsdag toen hij contact maakte met Domenico Berardi, terwijl het openingsdoelpunt van Manuel Locatelli tegen Zwitserland ook neerkwam op een snelle rechtszijdige aanval. 

Aanvallen in het laatste derde deel
Zodra Italië de aanvallende derde bereikt, bieden ze twee grote aanvallende dreigingen. Ten eerste de dreiging van de aanval die ze hebben opgebouwd, en ten tweede van het snelle tegendrukken wanneer ze balbezit verliezen. Ze proberen met een hoge verdedigingslinie te spelen en aanvallen in te sluiten zodra ze met succes oprukken in en rond het strafschopgebied. 

Het positionele spel en de structuur zorgt nu voor de vrijheid en creativiteit in de eindfase. Er is een heel mooi evenwicht in de voorste drie. Insigne is een creatieve speler die er over het algemeen de voorkeur aan geeft iets dieper tussen de verdedigingslinies van de oppositie te ontvangen en zorgt voor een enorme dreiging bij dribbelen en combineren vanuit de halve ruimtes. 

Met Spinazzola die breedte aan de buitenkant van hem geeft, is Italië erg gevaarlijk aan deze kant van het veld. Beide spelers zijn zeer capabel om naar binnen of naar buiten te gaan en een individuele dreiging te vormen in 1v1-situaties, maar ze combineren ook heel goed. 

In het midden biedt Immobile een centraal punt en is het comfortabel om weg te vallen van centrale verdedigers om balbezit te behouden of om te draaien en naar verdedigingen te rijden. Hij is echter op zijn best met verdedigers in zijn rug en heeft intelligente bewegingen op zoek naar passes die achter of over de verdedigingslinie worden gespeeld. 

Er is steun voor hem die uit diepere gebieden komt, vooral van voorzetten, in de vorm van Barella of soms een van de dubbele spil (zoals Locatelli dit EK met groot succes heeft gedaan). Vanaf de rechterkant doet Berardi precies wat ik hem heb zien doen voor het Italiaanse U21-team tijdens het U21-EK 2015 in Praag. (Chiesa is de doublure van Berardi).

Over het algemeen speelt hij hoger dan Insigne en geeft hij er de voorkeur aan om zo geavanceerd mogelijk te ontvangen, waar hij graag naar binnen snijdt op zijn favoriete linkervoet. Berardi is ook in staat om volledige verdedigers aan hun buitenkant te verslaan wanneer ze 1v1 zijn en maakt echt scherpe runs tussen volledige verdedigers en centrale verdedigers op zoek naar passen van achteren. Als ze eenmaal op weg zijn naar het aanvallende derde en richting het strafschopgebied van de oppositie, geeft de Italiaanse rechtsback late steun en breedte, waardoor Berardi effectief vrijkomt en hem in staat stelt te gaan waar hij het gevaarlijkst kan zijn.

De beweging, snelheid en kwaliteit van het voetbal in deze geavanceerde gebieden van de Italianen was soms uitstekend. Net zo belangrijk is dat ze een echt goede structuur achter de bal behouden. Dit is wat hen in staat stelt om counter van de tegenpartij zo goed mogelijk tegen te houden. 

Verdedigende omschakeling
Animatie Italië verdedigende fase

Verdedigend kunnen de Italianen verschuiven naar een structuur die lijkt op een 1-4-5-1. De verdedigers zullen naar binnen schuiven om een smallere achterlijn te vormen. Jorginho blijft tussen de achterste vier en het middenveld, terwijl Verratti en Barella in de half spaces te vinden zullen zijn. Dit wordt gedaan omdat er zo min mogelijk aanvallende centrale passingsmogelijkheden zijn. Insigne en Berardi hebben weinig defensieve taken ten opzichte van de andere middenvelders. Zij moeten vooral breed gaan staan en aanspeelbaar zijn in de omschakeling.

Wanneer ze de bal veroveren van de tegenstander dan zal Italië zich richten op de ruimtes tussen de centrale verdedigers van de tegenstander en de vleugelverdedigers. Reden: het Italiaanse lage blok overbelasten. Aanvallende teams sturen vaak de vleugelverdedigers mee in de aanvallende fase. Daarom is dit een gemakkelijke beslissing voor de Italiaanse balveroveraar, dat hij direct weet naar waar hij de bal moet spelen.

Deze Italiaanse ploeg houdt het liefste balbezit en probeert deze snel terug te winnen als ze balverlies lijden. In de voorgaande zeven wedstrijden (die tot dit EK leidden) maakten Verratti en Barella en Jorginho gezamenlijk 30 tackles die leiden tot balbezit. Terwijl Bonucci en Jorginho met 17 onderscheppingen in 7 wedstrijden voorop in de strijd gingen. De Italiaanse ploeg is zeker geen verdedigende ploeg meer. Het catenaccio is verleden tijd!

Defensieve principes
Met tot dusver gemiddeld balbezit aan 59% heeft Italië niet veel te verdedigen gehad, vooral niet op hun eigen helft. Maar toen Italië moest verdedigen, waren ze buitengewoon succesvol in het tegendrukken en snel terugwinnen van de bal in de omschakeling. In langere periodes zonder bal blijft Leonardo Spinazzola ook hoog en keert hij zelden terug naar een linksbackrol. Dit geeft hun verdediging een 1-3-5-2-vorm, terwijl Domenico Berardi teruggaat naar de rechterkant van Italië, maar Insigne blijft hoog om naast Immobile te drukken. 

Ze kunnen ook in een 1-4-2-2-2-vorm drukken, waarbij Barella hoog pusht naast Immobile en Insigne/Berardi die omgekeerd blijven terwijl Italië het spel wijd of in hun centrale middenvelders komt. Ondanks dat ze een van de agressievere drukstructuren op het toernooi hebben, zijn de Italianen verre van een overdreven agressief team geweest. 

Matteo Pessina is de enige speler die tot nu toe een boeking heeft ontvangen, en zoals iedereen weet over internationale toernooien, een goede disciplinaire staat van dienst is essentieel om topspelers in de line-up te houden gedurende de hele competitie. Maar het zijn opnieuw hun centrale middenvelders die de sleutel tot hun succes zijn geweest.

Door positionele voorzichtigheid van zowel Marco Verratti ( / Manuel Locatelli) als Jorginho heeft Italië wonderen verricht door de bal snel terug te winnen. Aangezien het team van Mancini de voorkeur geeft aan links in hun aanval, is het logisch dat Verratti/Locatelli zo betrokken waren in de eerste verdedigingslinie van Italië, omdat de tegenstander vaak geen tijd heeft om naar links over te schakelen voordat Verratti/Locatelli en Jorginho naar binnen duiken om ze af te snijden. 

(Marco Verratti was hier ook uitstekend in de plaats van de Sassuolo-man, wat ongelooflijk bemoedigend is voor Mancini om vooruit te gaan). Hoewel Barella zeker de meest avontuurlijke van de drie middenvelders is, blijft hij vaak ook compact met Jorginho en Verratti om meer defensieve degelijkheid te bieden. Dit was vooral te zien in de tweede helft tegen Turkije nadat de Italianen op voorsprong kwamen.

Wat zijn de verwachtingen van hoe ze gaan spelen tegen België?

Pijnpunten van dit Italië

Italië – Oostenrijk
Balbezit Oostenrijk: rest defensie in de vorm van een driehoek rond de diepe spits Immobile, van hieruit heeft de voorste speler 4 aanspeelpunten. Italië staat hier vrij compact en centraal

Animatie Italië pijnpunt 1

1. Ruimte achter Spinazzola benutten
2. Overtal creëren op het middenveld + tussen de linies lopen (in de half spaces aanspeelbaar zijn)
3. Bonucci en Chiellini hebben moeilijkheden met snelle, inlopende spelers
4. In balverlies spelen met 5 middenvelders, E.Hazard en KDB laten inzakken en Lukaku in de punt.

Conclusie
Hopelijk recupereert Martinez De Bruyne en/of Hazard, maar de Italianen zijn alvast de favoriet voor het duel met de Rode Duivels. Een sterke groepsfase werd opgevolgd met een moeilijke 1/8e finale tegen Oostenrijk en daar moeten Martinez en co vertrouwen uit putten. Zeker na de veldslag van de Rode Duivels  tegen Portugal waar een matuur België de overwinning over de streep kon trekken.

Auteur: Andy Mulders, elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be.
Welke speler, club of land wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.