Alternatieve wereldranglijst van Gracenote: Rode Duivels klimmen weer naar één

Alternatieve wereldranglijst van Gracenote: Rode Duivels klimmen weer naar één

01-07-2021 10:04 Laatste update: 10:17
9

Terwijl toplanden als Duitsland, Frankrijk en Portugal hun Waterloo al vonden op Euro 2020, draait België nog mee. De Rode Duivels lijken hun status van nummer één van de wereld zo weer wat in de verf te zetten. Ook Gracenote, dat al jaren een alternatieve ranking bij houdt, zet hen nu opnieuw helemaal bovenaan.

De enige ranking die er officieel toe doet, is uiteraard die van de FIFA zelf. Sinds september 2018 neemt België daar onafgebroken de eerste positie in. Ook het Britse statistiekenbureau Gracenote stelt regelmatig een ranglijst op. Aangezien die op lichtjes verschillende criteria steunt, komt die niet altijd overeen met die van de FIFA. Zo moesten de Rode Duivels na de groepsfase van het EK nog vrede nemen met een tweede stek. Brazilië, dat momenteel aan de bak is op de Copa America, prijkte toen bovenaan.

Na de 1-0-zege tegen Portugal in de achtste finale zijn die rollen echter omgedraaid, mede omdat Brazilië op diezelfde dag slechts 1-1 gelijkspeelde tegen Ecuador. Daarom mogen de Rode Duivels zich volgens Gracenote opnieuw 's werelds beste landenelftal noemen. Afhankelijk van de prestaties van zowel de Duivels als de Goddelijke Kanaries kan daar de komende dagen nog verandering in komen.

Overigens maakt de alternatieve ranglijst duidelijk dat België echt wel in de zwaarste tabelhelft van Euro 2020 zit. Bij het ingaan van de achtste finales zaten met de Rode Duivels zelf (toen tweede), Frankrijk (derde), Italië (vierde), Portugal (zesde) en Spanje (zevende) de vijf sterkste Europese landen aan één zijde van de toernooiladder. Daar schieten er nu wel nog maar drie van over ...

Ter vergelijking, de huidige FIFA-ranglijst. De laatste versie dateert van vóór de start van het EK:

1. België - 1783
2. Frankrijk - 1757
3. Brazilië - 1743
4. Engeland - 1687
5. Portugal - 1666
6. Spanje - 1648
7. Italië - 1642
8. Argentinië - 1642
9. Uruguay - 1639
10. Denemarken - 1632