UPDATE: Standard bevestigt: Balikwisha dreigt via brief met beruchte wet van '78

UPDATE: Standard bevestigt: Balikwisha dreigt via brief met beruchte wet van '78

30-06-2021 16:49 Laatste update: 17:45
72

Michel-Ange Balikwisha beleeft het Belgische niet-EK-nieuws en zijn transfersoap zou de komende dagen wel eens een extra dimensie kunnen krijgen. Volgens RTBF is de aanvaller namelijk bereid om de beruchte wet van '78 te gebruiken om zich vrij te maken van Standard Luik.

De Waalse omroep heeft 'uit zekere bron' vernomen dat de entourage van Balikwisha met de fameuze wet gedreigd heeft. Die stipuleert dat een voetballer zijn eigen contract kan afkopen, als hij de resterende jaren loon uit eigen zak uitbetaalt. Blijkbaar zou onze landgenoot zijn hand er niet voor omdraaien om dat achterpoortje boven te halen. In het verleden deed onder meer Steven Defour dat al, maar die actie werd toen overladen met een storm aan kritiek.

Of Balikwisha datzelfde pad bewandelt, zullen de komende dagen moeten uitmaken. Dat de revelatie van het afgelopen seizoen Standard zal verlaten, staat inmiddels vast. In eerste instantie leek Club Brugge met hem te gaan lopen. De landskampioen bood zes miljoen euro, wat de Rouches leek te bekoren. Toen Royal Antwerp FC Balikwisha echter uitnodigde voor een gesprek met kersvers trainer Brian Priske, keerde die plots zijn kar. De Luikenaar wil nu absoluut naar de Bosuil. Antwerp is echter niet zo happig om zes miljoen op tafel te leggen.

Overigens is het maar zeer de vraag of Balikwisha zijn eigen toekomst niet zou verbranden door de wet van '78 effectief te gebruiken. Onder de Belgische profclub bestaat namelijk een gentlemen's agreement om spelers die zich op die manier laten gelden, niet aan te trekken. Benieuwd wat Antwerp denkt van de dreigende actie van haar target ... Balikwisha kwam alvast niet opdagen op de training van Standard.

Update: Standard heeft de geruchten rond Balikwisha meteen bevestigd. Via een officieel persbericht op de eigen website laat het weten dat de entourage van de jonge aanvaller een brief heeft gestuurd naar de club, waarin hij eist om zijn contract eenzijdig op te zeggen op basis van de wet van '78. Makelaar Didier Frenay lijkt het brein achter die actie te zijn.

Standard reageert alvast erg ontgoocheld op de démarche van Balikwisha. Als jeugdproduct, dat volop kansen kreeg op Sclessin en pas afgelopen seizoen doorbrak, hadden de Rouches op meer loyaliteit gerekend. Bovendien benadrukken ze dat er de laatste dagen wel degelijk diepgaande onderhandelingen liepen met andere clubs, meer bepaald Club Brugge en Antwerp. Standard hoopt dat de solidariteit onder de Belgische clubs ervoor zal zorgen dat Balikwisha zijn kar keert.