Copa América: Messi levert glansprestatie af in recordmatch voor Argentinië

29-06-2021 08:26

Argentinië had in zijn laatste Copa América-groepsduel niets meer om voor te spelen, maar heeft er toch een feestelijke voetbalavond van gemaakt. Lionel Messi ging tegen het al uitgeschakelde Bolivia Javier Mascherano voorbij als recordinternational en luisterde deze mijlpaal op met twee doelpunten en een assists.

Bolivia-Argentinië 1-4
De Argentijnen hadden één speeldag rust gekregen en Messi kon in de tussentijd zijn 34ste verjaardag vieren. Tegen Bolivia ging La Albiceleste al vroeg los: Messi bereidde na zes minuten de schitterende openingstreffer van Alejandro 'Papu' Gómez voor. Nadat diezelfde Gómez door Diego Bejarano werd neergehaald in de zestien meter, schoot Messi vanaf de penaltystip de 0-2 binnen. Nog voor rust werd het ook 0-3 via de aanvoerder, die na een steekbal van maatje Sergio Agüero de te ver uitgekomen Carlos Lampe verschalkte.

De buit was halverwege wel binnen voor Argentinië, dat het als groepswinnaar op mag nemen tegen Ecuador in de kwartfinales. In de tweede helft werd er aan beide kanten nog gescoord in Cuiabá. Erwin Saavedra liet na een uur spelen Franco Armani kansloos en redde de eer voor Bolivia. Niet veel later werd de marge echter weer drie doelpunten in het voordeel van Argentinië, na een intikker van Lautaro Martínez.

Uruguay-Paraguay 1-0
Uruguay en Paraguay waren na vier van de vijf pouleduels al zeker van een plek in de knock-outfase en streden in Rio de Janeiro om de tweede plek achter Argentinië. Dankzij Edinson Cavani is Uruguay nog twee plekken gestegen in de laatste speelronde van de groepsfase. El Matador mocht vroeg in de eerste helft aanleggen voor een penalty en stuurde doelman Antony Silva de verkeerde hoek in: 1-0. Het bleek de enige goal van de wedstrijd, mede doordat Omar Alderete met gevaar voor eigen leven de 2-0 voorkwam.

De kaarten in Poule A waren al geschud, maar de groepsfase is nu definitief afgerond. Nummer twee Uruguay is gekoppeld aan Colombia, de nummer drie van de andere poule. Paraguay moet het doen met een wedstrijd tegen Peru, de verliezend finalist van de vorige Copa-editie in 2019. Chili kwam niet in actie, is uiteindelijk vierde geworden in zijn poule en kan zich nu opmaken voor gastland en titelhouder Brazilië.