Oranje-fans 'in shock': UEFA verbiedt regenboogvlag in fanzone en stadion

Oranje-fans 'in shock': UEFA verbiedt regenboogvlag in fanzone en stadion

27-06-2021 16:00
11

Oranje-supporters hebben in de aanloop naar de achtste finale van het Nederlands elftal tegen Tsjechië hun regenboogvlaggen moeten inleveren. Dat melden het ANP, RTL Nieuws en TC/Tubantia. De UEFA is daar verantwoordelijk voor.

Meerdere Oranje-fansen droegen in de fanzone in het centrum van Boedapest attributen met een regenboog, in een reactie op de anti-homowet die onlangs werd aangenomen in Hongarije. Wereldwijd is er veel verzet, maar beveiligingspersoneel nam op verzoek van de UEFA de spullen in beslag. Een woordvoerder van de KNVB heeft dat bevestigd aan het ANP.

Volgens RTL-verslaggever Marcel Maijer zijn Nederlanders 'in shock' door het optreden. Eerder kreeg de UEFA veel kritiek toen de Europese voetbalbond het stadsbestuur van München verbood de Allianz Arena tijdens het groepsduel tussen Duitsland en Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. Tijdens Nederland - Tsjechië zal Georginio Wijnaldum een aanvoerdersband dragen met daarop de tekst 'One Love'.

De fanzone in het centrum van Boedapest werd door 10.640 supporters bezocht, voornamelijk uit Nederland. Een Oranje-fan laat aan Tubantia weten dat hij een fan met een regenboogvlag opgepakt heeft zien worden. "Ze werden zonder pardon de fanzone uitgezet", laat hij weten. "Geen idee hoe dat verder afloopt."