Hoe Ronaldo afstoppen: Hem voortdurend met twee à drie spelers omsingelen

Hoe Ronaldo afstoppen: "Hem voortdurend met twee à drie spelers omsingelen"

25-06-2021 20:15
5

Zondag nemen de Rode Duivels het in de achtste finale op tegen Portugal en Cristiano Ronaldo. De Portugese superster uit de wedstrijd houden lijkt een van de belangrijkste taken voor Roberto Martinez en de zijnen. Hoe dat moet vertellen Peter Van der Heyden en Daam Foulon in het Nieuwsblad

Peter Van der Heyden kwam tijdens zijn carrière onder andere uit voor Eendracht Aalst, Club Brugge en Beerschot. Samen met Benevento-Belg Daam Foulon beantwoorden de ex- en huidige linksachter de hamvraag voor de wedstrijd tegen Portugal: Hoe stop je Cristiano Ronaldo. Beide heren speelden al tegen CR7. Van der Heyden stond in 2007 met België tegenover Portugal en Ronaldo, terwijl Foulon hem afgelopen seizoen trof met Benevento tegen Juventus.

Topschutter na drie wedstrijden
Cristiano Ronaldo wordt tot de grootsten der voetballers gerekend en etaleerde ook op dit EK al zijn klasse. Na drie groepswedstrijden in de groep des doods staat de doelpuntenteller van de Portugees op vijf. De 36-jarige aanvaller scoorde in de eerste wedstrijd tegen Hongarije twee keer, in de verloren wedstrijd tegen Duitsland één keer en tegen de Fransen opnieuw twee keer. Drie van die vijf doelpunten maakte Ronaldo vanop de stip. Dat zagen ook Van der Heyden en Foulon die als eerste tip aan onze Rode Duivels meegeven om geen penalty's weg te geven.

Geen actie laten ondernemen
Verder stelt Van der Heyden dat één van Ronaldo's sterkste troeven zijn dribbel is en dat hij ook uitblinkt als hij kan versnellen. "Volgens mij wordt het vooral zaak hem voortdurend met twee à drie spelers te omsingelen", zegt Van der Heyden die denkt dat Ronaldo hierdoor ontmoedigd zou kunnen worden om te beginnen dribbelen of een actie te ondernemen.

Onbereikbaar maken
Toen Daam Foulon afgelopen seizoen met zijn club Benevento tegen Juventus speelde, benadrukte zijn trainer het belang van de aanvoer voor Ronaldo af te sluiten. "Bij Portugal lopen er in de rug van Ronaldo spelers als Bernardo Silva, Bruno Fernandes en Renato Sanches". Ervoor zorgen dat die mannen Ronaldo niet kunnen bereiken in en rond de zestien, zal een belangrijke opgave worden voor de Rode Duivels weet Foulon.

Niet in het kopje proberen kruipen
Tot slot laat Van der Heyden nog weten dat proberen inspelen op het mentale aspect van Ronaldo niet zal lukken. Van der Heyden stelt dat Ronaldo niet meer vatbaar is voor 'psychologische oorlogsvoering'. Foulon voegt er nog aan toe dat het hem geen goed idee lijkt om aan psychologische oorlogsvoering te doen tegen Ronaldo. "Volgens mij maak je het daarmee alleen maar erger. Hij haalt er alleen nog meer motivatie uit", aldus Foulon.