Zweden boven ontketend Spanje, ondanks Poolse comeback: Slowakije en Polen klaar

23-06-2021 19:57
1

Zweden en Spanje mogen zich opmaken voor de knock-outfase van het EK, voor Slowakije en Polen zit het EK erop. De Zweden behielden, ondanks een comeback van hekkensluiter Polen, hun koppositie in de groep, terwijl een ontketend Spanje over Slowakije heen walste en de tweede plek overnam van de tegenstander.

Zweden-Polen 3-2
Het oerdegelijke Zweden had in de vorige twee wedstrijden de nul gehouden en leek in Sint-Petersburg al vroeg op rozen te zitten. Emil Forsberg schoot na amper twee minuten de openingstreffer binnen. Diezelfde Forsberg zorgde na een uur spelen ook voor de 2-0 en daarmee leek de race wel gelopen.

Dat was echter buiten de Poolse vedette Robert Lewandowski gerekend. De Bundesliga-topscorer had voor rust nog opzien gebaard door twee keer achter elkaar de lat te raken, maar nam in de tweede helft sportieve revanche. Eerst knalde hij vanuit een onmogelijke hoek de aansluitingstreffer binnen, vijf minuten voor tijd maakte hij er met een schuiver zelfs nog 2-2 van. Tussendoor werd er een treffer van Jakub Swierczok afgekeurd, maar de Polen hadden nog één doelpunt nodig om alsnog door te gaan.

Dat doelpunt zou echter aan de andere kant vallen. Diep in de blessuretijd counterde Zweden zichzelf naar een 3-2 zege, via Viktor Claeson. Hierdoor blijft men alsnog eerste in de groep en wacht in de achtste finales een treffen met één van de nummers drie.

Spanje-Slowakije 5-0
Spanje stond na twee gelijke spelen op de rand van de uitschakeling en in de openingsfase van de derde wedstrijd ging het aanvankelijk niet van een leien dakje. Arbiter Björn Kuipers gaf de thuisploeg – op aanraden van VAR Pol van Boekel – al vroeg in de wedstrijd een penalty, maar Martin Dúbravka stopte de penalty van Álvaro Morata. Diezelfde Dúbravka hielp Spanje even later echter alsnog in het zadel: de sluitpost zag een afstandspoging van Pablo Sarabia via de lat de lucht in vliegen, wilde de neerdalende bal over tikken, maar werkte hem knullig over de eigen doellijn.

Vlak voor rust moest hij nog eens vissen, na een tegendraadse kopbal van Aymeric Laporte: 2-0. Met deze stand waren de Slowaken virtueel uitgeschakeld, maar na rust ging het van kwaad tot erger in Sevilla. Dankzij fraaie goals van Sarabia en Ferrán Torres én een eigen treffer van Juraj Kucka werd het 3-0, 4-0 en 5-0.

De Spanjaarden leken goed nieuws uit Sint-Petersburg te krijgen, maar zijn alsnog als tweede geëindigd. Kroatië is de tegenstander in de volgende ronde.