UEFA ontkent 'politiek' besluit in statement: 'Verzoek van München was politiek'

UEFA ontkent 'politiek' besluit in statement: 'Verzoek van München was politiek'

Gepubliceerd: woensdag 23 juni 2021 om 13:35wo 23-06-2021 om 13:35

De UEFA heeft in een verklaring gereageerd op de ophef die is ontstaan in aanloop het duel tussen Duitsland en Hongarije op het EK. De Europese voetbalbond verbood om de Allianz Arena te laten verlichten in de kleuren van de regenboog, maar bestrijdt dat dat een politiek besluit is.

Afgelopen week werd in het Hongaarse parlement een wet aangenomen, waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot achttien jaar. De regering van premier Viktor Orbán stelt op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici noemen het een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

De gemeenteraad van München wilde een statement maken door de Allianz Arena in de kleuren van de regenboog te laten verlichten, maar daar stak de UEFA een stokje voor omdat het politiek en religieus neutraal wil blijven. Het kwam de bond op veel kritiek te staan. 'Sommige mensen hebben het besluit van de UEFA geïnterpreteerd als 'politiek'. Het tegenovergestelde is waar, het verzoek was politiek, verbonden aan het bezoek van het Hongaarse voetbalteam aan het stadion voor de wedstrijd tegen Duitsland', valt te lezen in het statement.

De UEFA maakt bekend dat het woensdag 'met trots de kleuren van de regenboog zal dragen'. 'Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt, dat alles promoot waarin wij geloven: een rechtvaardigere en gelijkwaardigere samenleving, die iedereen toleert, ongeacht zijn achtergrond, geloof of geslacht.'

Het UEFA-verbod lokte in heel Europa reacties uit. Zo zal Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum zondag met een OneLove-aanvoerdersband spelen. Ook worden meerdere locaties in Europa verlicht in de regenboogkleuren.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws