Kroatië klopt dappere Schotten en bewijst Oranje daarmee goede dienst

22-06-2021 22:53
2

Kroatië heeft het do-or-die-duel op Hampden Park gewonnen van Schotland. De formatie van bondscoach Zlatko Dalic had het heel zwaar, maar werd op het juiste moment bij de hand genomen door Luka Modric: 1-3.

De Schotten - zonder Jack Hendry van KV Oostende hadden het enthousiaste publiek achter zich en dat werd al gauw vertaald in aanvallende intenties. De ballen werden voor het doel gegooid en een openingstreffer voor de gastheren hing in de lucht, maar het was Kroatië dat tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Nikola Vlasic schoot de bal in de benedenhoek en snoerde de fans voor even de mond.

Dat duurde echter niet lang. Schotland wist dat het tenminste twee keer moest scoren om nog door te kunnen naar de achtste finales en de opportunistische pogingen om er nog wat van te maken leverden voor rust de gelijkmaker op. Callum McGregor vond een afgeslagen bal voor zijn voet en drukte die knap de verre hoek in: 1-1.

Het dolenthousiaste publiek geloofde er weer helemaal in en spoorde de ploeg ook na rust aan om de tweede goal te maken. Toch stootten de Schotten zich weer aan dezelfde steen, want Kroatië slaagde erin om weer uit het niets een doelpunt te maken. Luka Modric, die de hele wedstrijd onzichtbaar was, stuurde de bal met buitenkant schoen de kruising in.

Met de 1-2 op zak timmerden de Kroaten het achterin dicht en was het wachten op dat ene moment dat de wedstrijd zou beslissen. Een kwartier voor tijd was dat moment er: Ivan Perisic knikte een corner van Modric binnen en kopte zijn ploeg daarmee naar de laatste zestien van dit EK. Hun vier punten zijn genoeg voor een tweede plaats achter Engeland. Tsjechië gaat als nummer drie ook door met vier punten.