Memphis en Wijnaldum blinken uit bij derde groepszege van Nederland

21-06-2021 19:56
1

Het Nederlands elftal gaat met drie zeges naar de knock-outfase van het EK. Ook de derde groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië werd winnend afgesloten: 0-3.

Het duel met Noord-Macedonië ging om des keizers baard. Nederland had zich tegen Oekraïne en Oostenrijk namelijk als groepswinnaar al geplaatst voor de achtste finale. Om die reden gaf bondscoach Frank de Boer twee spelers rust: Donyell Malen verving Wout Weghorst en Ryan Gravenberch speelde voor Marten de Roon, die op scherp stond. Om zoveel mogelijk in het ritme te blijven, bleven de andere spelers wel staan.

Noord-Macedonië is op papier de zwakste tegenstander in de poule, maar kreeg wel de eerste grote kans van de wedstrijd. Sterker nog, het leek op voorsprong te komen. Maar de scheidsrechter keurde de goal van Ivan Trickosvki af vanwege buitenspel. En niet veel later raakte Aleksandar Trajkovski de paal.

Daarna was het woord aan Nederland, dat al counterend op voorsprong kwam in de Johan Cruijff Arena. Op aangeven van Malen maakte Memphis Depay na 27 minuten de 0-1. Scheidsrechter Istvan Kovacs wachtte het oordeel van de VAR even af, omdat er mogelijk sprake was van een overtreding van Daley Blind op de afzwaaiende Goran Pandev, maar de goal stond. Denzel Dumfries had zelf de 0-2 op de schoen, maar miste.

Met Jurriën Timber en Steven Berghuis voor Stefan de Vrij en Dumfries begon Nederland aan de tweede helft. Het was daarin wachten op meer goals. Matthijs de Ligt zag een bal van de lijn gehaald worden, maar kon kort daarna alsnog juichen toen Wijnaldum er van dichtbij 0-2 van maakte. De assist was van Memphis.

Nederland had maandag geen kind aan Noord-Macedonië, dat figurant was in de wedstrijd. Wijnaldum bevestigde met de 0-3 dat hij in absolute topvorm is. Hij is Marco van Basten en Dirk Kuyt voorbij op de topscorerslijst van Nederland.

Na de derde goal van Wijnaldum was de angel wel uit de wedstrijd. De Boer gaf Wout Weghorst en Quincy Promes nog wat minuten en gunde PSV'er Cody Gakpo zijn debuut voor het Nederlands elftal. Van het trio was Weghorst het dichtste bij een doelpunt. Hij raakte de lat. Naast de goals van Wijnaldum was de erehaag voor Pandev, die afzwaait als profvoetballer, het hoogtepunt van de tweede helft.

Nederland speelt aankomende zondag om 18.00 uur de achtste finale in Budapest. Wie de tegenstander is, is nog niet bekend.