Finland in een notendop: EK-debutant is zowaar een angstgegner van onze Duivels

Finland in een notendop: EK-debutant is zowaar een angstgegner van onze Duivels

Gepubliceerd: maandag 21 juni 2021 om 10:00ma 21-06-2021 om 10:00

It’s Deviltime! Om 21u ronden de Rode Duivels hun groepsfase op dit EK af. De achtste finales zijn al binnen, waardoor de zoektocht naar de allergrootste triomf uit onze vaderlandse voetbalgeschiedenis nog minstens tot volgend weekend verder loopt. Ten hoogste vijf andere naties versperren nog de weg naar eeuwige roem. VoetbalPrimeur.be neemt hen met vakkundige precisie onder de loep. In een notendop, tegenstander drie: Finland.

Steekkaart
Aantal deelnames aan EK: /
Beste resultaat: /
Balans: /
Vorige EK: /

Meest memorabele moment
Aangezien Finland pas voor het allereerst aanwezig is op een Europese eindronde, liggen de hoogtepunten logischerwijze niet dik bezaaid. Voor de strafste prestatie hoeven we slechts negen dagen terug in de tijd te reizen. Bij hun debuut op een groot toernooi maakten de Finnen meteen het ongelooflijke waar: een driepunter, uitgerekend tegen de buren uit Denemarken.

Op papier betekende dat een fikse krachttoer, maar in werkelijkheid kraaide geen haan naar de historische zege van Finland. Het drama rond Christian Eriksen sneeuwde dat resultaat namelijk (terecht) helemaal onder. Hoewel ook de Finse spelers en supporters zich bijzonder meelevend opstelden ten opzichte van de onfortuinlijke Eriksen, moet het ergens toch geknaagd hebben. 

Onderlinge confrontaties

Een blik op de geschiedenis verraadt een opvallende vaststelling. In deze poule B beschikt niet Denemarken of Rusland, maar Finland over het beste track record tegenover de Rode Duivels. In het verleden vonden al twaalf onderlingen duels plaats, waarin ons land slechts drie keer aan het langste eind trok. Bovendien is het al van 1968 (!) geleden dat de nationale driekleur nog eens uit mocht.

Ook in recente tijden, met het enorme krachtenverschil in het achterhoofd, slaagden de Duivels er niet meer in om afstand te nemen van de Finnen. Integendeel, op 1 juni 2016 (de voorlopig laatste ontmoeting) konden ze pas ternauwernood een nederlaag vermijden. Pas een minuut voor affluiten slaagde Romelu Lukaku erin om de 0-1 van Kasper Hämäläinen uit te wissen. Een angstgegner, met andere woorden!

Opvallendste figuur
Slechts één kandidaat voor de functie van hoofdrolspeler: Teemu Pukki natuurlijk. Op dit EK kon de diepe spits nog geen potten breken, mede door blessureperikelen, maar de voorbije jaren liet hij zich geregeld opmerken. In twee seizoenen Championship staat zijn teller op 55 treffers. Zelfs in een erg lange competitie als de Engelse tweede klasse zijn die cijfers fenomenaal.

Tussendoor zette Pukki zich pas echt op de kaart in dat ene seizoentje van Norwich City in de Premier League (2019-2020). Toen schoot de Fin als een pijl uit een boog uit de startblokken. Halverwege september had hij er al zes in het mandje liggen, met een sensationele hattrick tegen Newcastle United als indrukwekkendste wapenfeit. Uiteindelijk zouden zijn elf competitiegoals The Canaries niet behoeden van degradatie, helaas. Gelukkig voor hen zakte hun doelpuntenmachine zonder morren mee.

Weetje om mee uit te pakken
In Belgische voetbalkringen staat het beeld op netvliezen gebrand: de befaamde uil die op de doellat kwam zitten tijdens een oefenpot in 2007, waardoor de wedstrijd enkele minuten stil lag. Ook in Finland is dat voorval nooit vergeten. Straffer zelfs, de uil in kwestie is daar een legende geworden. Zo kroonde hij zich eens tot 'Inwoner van het Jaar' van de stad Helsinki en ligt hij ook aan de basis van de bijnaam van het Finse elftal. Sinds die 6e juni gaan zij namelijk door het leven als Huuhkajat, wat 'de Oehoes' betekent. 

Blik op de selectie
- Ondanks de beperkte reputatie van het Finse voetbal blijken hun afgezanten wel wereldreizigers te zijn. Bondscoach Markku Kanerva ontving zijn manschappen dan ook vanuit alle windrichtingen: Nederland, Italië, Cyprus, de Verenigde Staten of Canada;
- Ook België levert een Fin af op Euro 2020. Jere Uronen is stilaan een meubelstuk bij KRC Genk en doet het ook bij zijn nationale elftal uitstekend. In de openingswedstrijd tegen de Denen verzorgde hij zelfs de beslissende assist;
- Naast Pukki beschikt Finland eigenlijk slechts over één andere speler die het ook kon waarmaken in een Europese topcompetitie. Lukas Hradecky verdedigt nu al drie jaar met verve de kooi van Bayer Leverkusen. De 31-jarige, ietwat onorthodoxe doelman werd zelfs al eens opgenomen in het Elftal van het Seizoen in de Duitse Bundesliga.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Winnen de Rode Duivels van Finland?

Ja
86%
Nee, gelijkspel
6%
Nee, de Finnen winnen
9%
(35 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws