Schuin oog naar poule A: Rode Duivels supporteren best voor Zwitsers tegen Turkije

Schuin oog naar poule A: Rode Duivels supporteren best voor Zwitsers tegen Turkije

20-06-2021 11:30 Laatste update: 11:34

Na twee groepswedstrijden staat het al vast dat we de Rode Duivels in de achtste finales van Euro 2020 aan het werk zullen zien. Welk land de tegenstander wordt, is voorlopig koffiedik kijken, niet in het minst dankzij het huidige systeem waarbij vier van de beste derdes ook doorstoten. VoetbalPrimeur.be tracht een pad te vinden in de UEFA-doolhof. Conclusie: haal nog snel Zwitserse vlaggen en koebellen in huis!

Eerst en vooral is een belangrijke nuance op haar plaats: na de zeges tegen Rusland (3-0) en Denemarken (2-1) is België al verzekerd van een plek in de knock-out-fase, maar de groepswinst kan ons nog ontsnappen. Als debutant Finland maandagavond het onverwachte waarmaakt, wipt het over de troepen van Roberto Martinez heen op basis van het onderlinge duel. Dat is althans zo als de Russen niet winnen van de Denen ...

Wanneer dat laatste wel gebeurt, ligt ook een ander scenario nog op tafel. Daarin eindigen zowel de Duivels, Finland áls Rusland op zes punten. Dan vormt het doelpuntensaldo het doorslaggevende criterium. Aangezien onze nationale ploeg in Sint-Petersburg met duidelijke 0-3-cijfers zegevierde, zit het op dat vlak wel snor. Op papier (en in een zeer onwaarschijnlijk geval) kan België echter nog als derde eindigen in poule B. Gezien de krachtenverhoudingen lijkt het daarentegen aannemelijk dat de Duivels zich plaatsen als groepswinnaar. Een punt tegen de Finnen volstaat. In het vervolg van dit artikel gaan wij dus uit van groepswinst.

Systeem
Hoe zitten die achtste finales nu in elkaar? Zoals bekend stoten vier van de zes derdes op dit EK ook nog eens door naar de achtste finales. Als gevolg daarvan krijgen vier poulewinnaars een nummer drie voor de kiezen in de volgende ronde. België zou bij dat selecte clubje horen. Op voorhand valt het echter onmogelijk te voorspellen welke derde nu net uit de bus komt vallen. Welkom in het labyrinth van Euro 2020 ...

In totaal heeft de UEFA nu al vijftien scenario's uitgetekend, gebaseerd op de groepen waarin een derde voldoende punten heeft gesprokkeld om door te gaan. Concreet voorbeeld: scenario één voltrekt zich wanneer de poules A, B, C en D de beste derde afleveren. In dat geval krijgen de Rode Duivels (als hypothetische winnaar van poule B) die uit poule A voor de kiezen. Dat zou dan Wales of Zwitserland zijn, afhankelijk van het resultaat op de slotspeeldag van de groepsfase. Zo liggen er dus vijftien verschillende paden op tafel.

Komaan Zwitserland!
Is het dan simpelweg een kwestie van kansberekening om de volgende tegenstander te bepalen? Nee, zo eenvoudig ligt het nu ook weer niet. Sommige nummers drie maken namelijk meer kans om de Duivels te treffen dan andere. Slechts in drie van de vijftien scenario's komt België een opponent uit poule A tegen. Voor poule D zakt die kans zelfs naar twee op vijftien. Waarschijnlijker is het dat de uitdager in de achtste finales uit E of F komt (allebei vijf op vijftien). Groepen B en C zijn dan weer uitgesloten.

Poule F, die letter doet bij de meeste fans ongetwijfeld een alarmbelletje afgaan. Dat is immers de gevreesde 'Poule des Doods', waarin Duitsland, Frankrijk of Portugal als derde kan eindigen (of zorgen de vurige Hongaren nog voor een enorme stunt?). Hoe kunnen de Duivels nu vermijden om één van die kleppers al zo vroeg in het toernooi te loten? Als één blok achter Zwitserland staan, blijkt het antwoord te zijn!

Volg even mee. De Zwitsers staan momenteel derde in groep A, met slechts één puntje op de teller. Zondagavond krijgen zij met Turkije echter het zwakke broertje tegenover zich. Als de Alpenbewoners die partij naar zich toe trekken, eindigen zowel zij als Wales minstens op vier punten. Dat aantal zal altijd volstaan om de volgende ronde te halen. Dat zou de Duivels goed uitkomen, want wanneer het nummer drie uit poule A bij de beste derdes hoort, vallen vier van de vijf scenario's weg waarin poule F de tegenstander aanreikt voor onze achtste finale. Nog enkele uren tijd om het Zwitserse volkslied van buiten te leren, dus.