Invaller De Bruyne nekt arme Denen, Rode Duivels naar volgende ronde

17-06-2021 19:51 Laatste update: 20:13
35

De Rode Duivels hadden het 45 minuten lastig tegen Denemarken en kwamen zelfs op achterstand. Na de pauze kwam Kevin De Bruyne tussen de lijnen en kantelde de partij volledig. België won met 2-1 en plaatste zich zo voor de volgende ronde van het EK.

Net zoals tegen Rusland dacht Roberto Martinez zijn revaliderende sterren niet nodig te hebben. Naast De Bruyne begonnen ook Axel Witsel en Eden Hazard op de bank. De bondscoach voerde wel één wissel door in zijn elftal. Dedryck Boyata, die nochtans goed speelde op de openingsspeeldag, zag Jason Denayar zijn plaats in de basis overnemen.

De keuze voor Denayer pakte helaas voor België na nog geen twee minuten al volledig fout uit. Denayer speelde de bal uit in het centrum. De Denen profiteerden optimaal. Yussuf Poulsen schoof de bal onder Thibaut Courtois. Het Deense thuispubliek ging volledig los. Zij zagen het perfecte eerbetoon voor Christian Eriksen voor hun ogen gebeuren.

De match stond natuurlijk deels in het teken van Eriksen. Voor de match gaven de Belgen nog een gesigneerd shirt af om de onfortuinlijke nummer tien van de Denen een hart onder de riem te steken. Na tien minuten legde de scheidsrechter het spel ook even stil om te klappen voor de Denen. Er was afgesproken dat dat ging gebeuren, maar de Belgen twijfelden (te) lang om de bal buiten te trappen. De ref nam ging risico.

In de eerste helft waren de Denen heer en meester. De Rode Duivels speelden hun zwakste 45 minuten sinds lang. Het was zwoegen naar het rustsignaal. De Belgen mochten blij zijn dat de Denen hun voorsprong niet konden vergroten. Kansen hadden ze nochtans genoeg. België zette daar weinig of niets tegenover.

Mertens, die zijn 100e interland speelde, bleef in de kleedkamers achter. De wissel pakte perfect uit. Na 55 minuten kwamen de Belgen langszij. Lukaku zette zich geweldig door. De aanvaller legde breed tot bij De Bruyne. De invaller schoot niet, maar kapte zijn tegenstander uit en bediende Thorgan Hazard, die simpel de 1-1 tegen de touwen duwde.

De arme Denen kregen het deksel op de neus en zagen ook nog eens Witsel en Eden Hazard op het veld verschijnen. Die kwaliteitsinjectie konden de Denen niet aan. Na een geweldige combinatie legde Hazard af voor De Bruyne, die knap de 1-2 op het bord bracht. Daarna weigerde KDB uitbundig te vieren.

De Denen gingen daarna nog op zoek naar de gelijkmaker, maar België hield stand. Het pakte de drie punten en is nu al zeker van een plaats in de volgende ronde. Maandag wacht in de groepsfase nog een duel tegen Finland.