Denemarken in een notendop: Danish Dynamite, RD kunnen geschiedenis wreken

Denemarken in een notendop: Danish Dynamite, RD kunnen geschiedenis wreken

17-06-2021 08:30 Laatste update: 08:31

It’s Deviltime! Om 18u vatten de Rode Duivels hun tweede groepswedstrijd op dit EK aan in hun zoektocht naar de allergrootste triomf uit onze vaderlandse voetbalgeschiedenis. Ten hoogste zes andere naties versperren nog de weg naar eeuwige roem. VoetbalPrimeur.be neemt hen met vakkundige precisie onder de loep. In een notendop, tegenstander twee: Denemarken.

Steekkaart
Aantal deelnames aan EK: 9
Beste resultaat: winst in 1992
Balans: 7W – 6G – 14V
Vorige EK: 2012, uitgeschakeld in een groep met Duitsland, Nederland en Portugal

Meest memorabele moment
Stap een bruine kroeg binnen, roep ‘Denemarken’ en ‘voetbal’ in één zin en de kans is erg groot dat je een hele avond vertrokken bent voor flashbacks naar het Europese Kampioenschap van 1992. Bijna dertig jaar geleden zorgden de Denen namelijk voor één van de opmerkelijkste stunts uit de internationale voetbalhistorie. Het verhaal is genoegzaam bekend: door de politieke spanning rond het toenmalige Joegoslavië ging de UEFA last minute op zoek naar een vervanger, waarop de Deense selectie, zoals de mythe het overleverde, ‘van het strand geplukt werd’ en zich prompt tot eindwinnaar kroonde.

Laat het nu wel typerend zijn voor een mythe dat er enkele fictieve aspecten aan vast hangen. De werkelijkheid wil immers dat de in allerijl opgeroepen Denen helemaal niet in vakantie waren, aangezien zij nog op afzondering zaten voor een oefenduel. Dat doet echter geen afbreuk aan de krachttoer die ze in de zomer van 1992 uit de voeten schudden. Vooral de halve finale tegen Nederland staat in het Deense collectieve geheugen gegrift. Ondanks een dubbele treffer van Henrik Larsen moest een bloedstollende strafschoppenserie beslissing brengen. Daarin bleven de Denen Scandinavisch koel: 5-4. Die mentale boost bleek ook Duitsland uiteindelijk te machtig.

Onderlinge confrontaties
Historisch gezien houden België en Denemarken hun balans zowat perfect in evenwicht. De vijftien onderlinge duels die al betwist werden, zijn uitstekend verdeeld over beide kampen. Zelfs het doelpuntensaldo vertoont een griezelig evenwicht, al leiden onze Duivels nog net met 27-25. Niettemin kwamen we elkaar slechts één keer tegen op een eindronde. Op het EK van 1984 leek de generatie Jan Ceulemans en co titelrijp, tot het Danish Dynamite de boel deed ontploffen en een 2-0-achterstand nog helemaal omkeerde.  

Onderlinge balans: 6W – 3G – 6V

Voor de laatste ontmoeting met de Denen moeten we maar een slordige acht maanden terugspoelen. In de UEFA Nations League zaten ze immers ook al in onze poule. Aan Den Dreef maakten de troepen van Kasper Hjulmand het de Duivels knap lastig, al flikkerde er aan het eind wel een 4-2 op het scorebord. Ook de ‘heenwedstrijd’ in Kopenhagen bleek niet van de poes. Niettemin plaatste ons land zich ten koste van Denemarken voor de Final Four van het toernooi. Herhaalt de geschiedenis zich op dit EK?

Opvallendste figuur
In principe kan je niet om Christian Eriksen heen, maar nadat afgelopen zaterdag het noodlot toesloeg, valt het vooral te hopen dat de sierlijke spelmaker ooit nog op een voetbalveld te bewonderen zal vallen. Het is hem van harte gegund. Donderdagavond zullen zijn landgenoten er alles aan doen om hem gepast te eren tegen de Belgen, met Kasper Schmeichel ongetwijfeld op kop. Het wordt een ferme kluif om een ontketende Romelu Lukaku het scoren te beletten, maar in een goede dag is de blonde doelman daar zeker toe in staat.

Nu al jaren behoort Schmeichel tot de betere sluitposten uit de Engelse Premier League. In 2016 toonde hij zich aan het grote publiek,  als steunpilaar in het titelsprookje van Leicester City. Voordien deed zijn naam vooral belletjes rinkelen vanwege vader Peter, de legendarische keeper van Manchester United rond de eeuwwisseling. Opvallend: zoonlief Kasper leerde het doel verdedigen in de jeugd van … aartsrivaal Manchester City. Voor het A-elftal van The Cityzens kwam hij zelfs acht keer uit. Ruzies op familiefeestjes heeft dat naar verluidt nooit opgeleverd.

Weetje om mee uit te pakken
Denemarken is naar inwonersaantal het kleinste land dat er ooit in slaagde om de EK-trofee te veroveren. Momenteel wonen er net geen zes miljoen mensen op het schiereiland. Op wereldvlak steekt één land de Denen naar de kroon: Uruguay. Daar schommelt de bevolking tussen de drie à vier miljoen. In 1930, toen Uruguay het allereerste WK naar zich toe trok, lag dat aantal nog een stuk lager.

Blik op de selectie

- Ga er even voor zitten: AC Milan, Atalanta, FC Barcelona, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Tottenham Hotspur, Valencia … Ook bij de Deense selectie staan er prachtige clubs op de cv’s van de spelers. Terwijl het bij de Rode Duivels vaak om bepalende krachten gaat, staan de Denen echter voornamelijk in dienst van de grotere sterren uit hun clubelftal.

- In het verleden maakte een resem Deense spelers furore in de Belgische competitie, maar in de huidige selectie brak er slechts eentje door op onze bodem: Joakim Maehle. Na enkele uitstekende jaren bij KRC Genk doet de vleugelverdediger het ook bij Atalanta naar behoren. Overigens bestrijkt Maehle onder Hjulmand niet de hem vertrouwde rechterflank, maar opereert hij vanop links.

- Jammer genoeg moeten we afsluiten met bedenkingen rond Eriksen. De pechvogel laat niet alleen mentaal, maar ook fysiek een bijzonder groot gat na in de Deense selectie. Hjulmand beschikt immers niet meteen over een vervanger op nummer tien. Benieuwd hoe de bondscoach dat varkentje zal wassen.