Waar ligt het gevaar van Denemarken? Geheim wapen en alternatief Eriksen

Waar ligt het gevaar van Denemarken? Geheim wapen en alternatief Eriksen

17-06-2021 10:30 Laatste update: 15:00
2

Het is bijna 30 jaar geleden dat Denemarken voor het laatst de EK-trofee won. Toch blijft de Deense nationale ploeg altijd een gevaarlijke ploeg. Door de situatie met Christian Eriksen hebben de manschappen van Kasper Hjulmand een flinke klap gekregen, maar ze zijn gebrand op eerherstel. Huisanalist Andy Mulders duidt het gevaar aan van de Denen.

Ze slaagden er niet in om zich te kwalificeren voor de laatste EK's, dus we moeten teruggrijpen naar Euro 2012 om hun laatste optreden te bekijken. Tijdens dat toernooi kwamen ze niet verder dan de groepsfase. Denemarken heeft de knock-outrondes van het EK sinds 2004 zelfs niet meer gehaald, waar ze verloren in de kwartfinales. Als we hun groep bekijken (Rusland, Finland en onze Rode Duivels) dan kunnen we concluderen dat ze een duidelijke kans maken om de volgende ronde te behalen.

De sterpeler: Christian Eriksen
Het belang van Christian Eriksen voor de Deense ploeg is onmiskenbaar. Hoewel er al een overvloed aan talent in de ploeg is, hebben we in de loop der jaren gezien waartoe deze creatieve middenvelder echt in staat is.

Zijn gemiddelden per 90 minuten op gebieden als slimme passes, doorsteekpasses en nauwkeurigheid van passen zijn allemaal hoger dan het gemiddelde t.o.v. een andere centrale middenvelders uit de Serie A. Zijn gemiddelde cijfers op gebieden als passes in het strafschopgebied en "touches" in het strafschopgebied tonen ook zijn honger en vermogen om effectief bij te dragen in gevaarlijke delen van het veld.

We kunnen ook zien dat hij niet vies is van trappen naar doel, iets wat Denemarken nodig zal hebben op het middenveld, omdat ze niet altijd de luxe zullen hebben om duidelijke kansen te creëren voor hun spitsen. Eriksen’s xG-waarde (xG-waarde= expected goal waarde: waarde van de positie wanneer men naar doel trapt, simpel gezegd: hoe dichter bij doel, hoe hoger de kans op een doelpunt, hoe hoger de xG-waarde ) zijn ook van een indrukwekkend niveau, waarvan dit Denemarken zeker gebruik van zal maken. (xG-waarde= 4,45 xG  -> 5 doelpunten in 8 wedstrijden).

Hoewel zijn voorwaartse passeerbewegingen boven het gemiddelde van centrale middenvelders uit de Serie A liggen, is dit nog steeds niet zo hoog. We kunnen dus concluderen dat Eriksen eerder het spel zal vertragen i.p.v. te versnellen (achterwaartse passing, laterale passing). Dit kan in het voordeel spelen van de Denen, zodat ze in balbezit kunnen blijven en de controle kunnen behouden.

We weten echter allemaal wat er Christian Eriksen is overkomen. Gelukkig is hij bij bewustzijn en komt alles goed met hem. Vanzelfsprekend komt hij dit EK niet meer in actie. Een vrij groot gemis voor dit Denemarken (en alle voetballiefhebbers).

Maar hoe gaat Denemarken dit oplossen, hoe gaan ze spelen tegen onze Rode Duivels (en het eventuele verdere verloop van dit EK)?

Aangezien Christian Eriksen de sterspeler is (moest hij fit zijn, dan zou hij elke wedstrijd starten). Ze gaan geen vergelijkbaar alternatief kunnen vinden binnen de huidige selectie. Zeker niet op basis van zijn kwaliteiten en ervaring. (Hierboven zijn de kwaliteiten van Eriksen beschreven).

Als we gaan kijken naar de spelersdata van de Deense selectie, dan springen de goede cijfers van Christan Nørgaard eruit (speelde een indrukwekkend seizoen bij Brentford in de Championship in Engeland). Zeker als we kijken naar de defensieve kwaliteiten, passing en progressieve passing. Maar ik zie hem eerder in een ondersteunende rol op het middenveld.

Een ander alternatief zou ook Mathias Jensen kunnen zijn. Hij was al de vervanger van Eriksen tijdens de eerste wedstrijd tegen Finland. Als we gaan kijken naar de statistieken van M. Jensen dan springen de succesvolle dribbels, aanvallende kwaliteiten (kansen creëren) en passing (vooral op eigen helft) erboven uit.

Maar de meest vergelijkbare oplossing zou Mikkel Damsgaard kunnen zijn. De 20-jarige speler van Sampdoria heeft er een zeer goed seizoen op zitten in Italië. Dit seizoen was hij 35 matchen geselecteerd voor Sampdoria, waarin hij 2 doelpunten maakte en 4 assists gaf. Hierin doet hij beter dat Eriksen bij Inter, die 3 doelpunten maakte en 0 assists aanbracht.  Damsgaard blinkt uit in zijn positiespel, korte passing en heeft een dreigende eindpassing in de voeten.

De dribbels die hij aangaat zijn effectief en meer succesvoller dan Eriksen. Als we over de defensieve kwaliteiten van Damsgaard spreken dan kan hij zeer goed druk zetten op de tegenstander in balbezit. Daarnaast komen zijn defensieve tackles en defensief positiekeuze zijn spel bij Denemarken ten goede. Maar aanvallend liggen de kwaliteiten van Eriksen veel hoger dan Damgaard, vooral het trappen naar doel ligt bij Eriksen wel veel hoger dan bij Damsgaard, die laatste moet het vooral van zijn loopacties en splijtende passing hebben.

Conclusie
Eriksen valt niet te vervangen in het huidige spelsysteem van Denemarken. Ze hebben Nørgaard, Damsgaard en Jensen op de bank zitten. Nørgaard komt volgens de statistieken het meest in de buurt van Eriksen. Rekening houden met de belangrijke eigenschappen op basis van zijn positie. Ik spreek dan vooral over de aanvallende kwaliteiten. Hij kan een medespeler alleen voor doel brengen, heeft een goede passing in de voeten en is een dreigende factor.

Toekomstgericht zie ik Mikkel Damsgaard de positie van Eriksen overnemen. In Denemarken zien ze Damsgaard als een aankomend talent. Beiden spelen ze in de Serie A en hebben ze vergelijkbare statistieken. Daaruit blijkt dan Damsgaard misschien wel de beste oplossing zou zijn, in het huidige systeem van Denemarken.

Maar als ik mocht beslissen dan zou ik me ‘spiegelen’ aan de Belgen -> 1-5-2-3 formatie.

Dit wil zeggen dat ik Jannik Vestergaard voor Christian Eriksen zou brengen. De rest van het team blijft hetzelfde. Ik zou dit doen omdat de Denen dan relatief weinig van hun speelwijze zouden moeten veranderen. Extra ervaring en kracht in de verdediging, lopende backspelers met de nodige snelheid en diepgang in hun spel, 2 goede en lopende centrale middenvelders met de nodige werkkracht. En vooraan de aanvallende dreiging van Wind, ervaring van Braithwaite en het loopvermogen en werkkracht van Y. Poulsen.

Verwachte opstelling Denemarken: Schmeichel; Kjaer, Christensen, Vestergaard; Wass, Hojbjerg, Delaney, Maehle, Wind - Poulsen, Braithwaite.

Denemarken speelt graag in een 1-4-3-3.

Hierboven is wat volgens mij de sterkste line-up van Denemarken is:
-Centraal middenveld dat belangrijk is voor dit team omdat hier hun kwaliteit rondloopt.
-Snelheid en diepgang op de vleugels.
-(Behoorlijke) ervaring in de verdediging.

Ze hebben een absolute sterkhouder tussen de palen staan in de persoon Kasper Schmeichel, met jarenlange internationale en Premier League-ervaring op zijn naam.

Voor hem staan de ervaren Simon Kjaer en Andreas Christensen , beiden zijn spelers met de nodige internationale ervaring.

De veelzijdigheid van Daniel Wass zal een soort geheim wapen zijn voor de Deen (de polyvalente speler van Valencia kan op verschillende posities uit de voeten, van vleugelverdediger tot verdedigende middenvelder tot nummer 10). De andere vleugelverdediger zal Joakim Maehle (ex-KRC Genk) zijn, die waarschijnlijk aan de linkerkant zal plaastnemen.

Als we naar de kwaliteit van dit team gaan kijken, dan kunnen we niet om het middenveld heen: De verdedigende dekking op het middenveld komt van Borussia Dortmund’s Thomas Delaney en Tottenham’s Pierre-Emile Højbjerg. Delaney is al een aantal jaren een steunpilaar van Dortmund en zorgde voor stabiliteit op het middenveld, terwijl Højbjerg een indrukwekkend seizoen achter de rug heeft bij de Tottenham, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht.

Het tempo op de vleugels is essentieel voor deze kant om door te breken in het laatste derde deel, zodat ze uiteindelijk gevaarlijke kansen kunnen creëren. Van Barcelona-speler Martin Braithwaite wordt verwacht dat hij aan de linkerkant opereert (ondanks dat hij van nature een spits is, is hij een ervaren vleugelspeler). Ondertussen wordt op de rechterflank verwacht dat Yussuf Poulsen, ook een natuurlijke spits die in grote gebieden kan spelen.

Hij beschikt over snelheid en het vermogen om met de bal aan zijn voeten naar verdedigers te lopen (een combinatie met Wass en Eriksen zou een aanvalssleutel van Denemarken kunnen zijn). Hoewel hij niet gezegend is met een razendsnelle snelheid, is zijn behendigheid aan de bal misschien net genoeg om een ​​verdediger te dribbelen en in het strafschopgebied te komen. Diep in de spits zal Jonas Wind plaatsnemen (Andreas Cornelius of Kasper Dolberg als alternatief).

Jens Styger Larsen (defensieve ingestelde speler – defensie of middenveld), Mikkel Damsgaard (aanvallend ingestelde speler – middenveld of aanval) en Nicolai Boilesen (linkse flankverdediger) zijn de alternatieven om in te vallen. Andreas Skov Olsen is dan weer een rechter vleugelaanvaller, een aankomend talent.

De aanvallende fase


Het is onwaarschijnlijk dat Denemarken een wedstrijd probeert te controleren.

Hoewel, ze zullen proberen aan te vallen waar mogelijk (ze weten dat het voor hen een moeilijke taak zal zijn om het balbezit te behouden en te domineren). Ze hebben wel de spelers die in staat zijn om dat op de juiste momenten te doen. Ze zijn in staat om zich aan te passen aan de tegenstander. Ze kunnen zowel spelen met lange passing alsook met directe, korte passing (wanneer ze favoriet zullen zijn).

Als we naar de xG-waarde (19.5 xG -> 23 doelpunten in 8 wedstrijden) gaan kijken dan zien we dat ze wel de kwaliteit hebben om een doelpunt te maken, zeker als we naar de resultaten van afgelopen jaar gaan kijken. Hierbij spelen hun diepgang en veelzijdigheid een belangrijke rol.

Ik verwacht niet dat ze een groot aantal voorzetten zullen trappen, omdat dit hun niet ten goede komt (Ze zijn namelijk niet zo goed in de luchtduels).               

Wanneer de Denen, tijdens een wedstrijd, de controle over het spel krijgen en op zoek gaan naar een doelpunt, dan zullen ze proberen de vleugelverdedigers te betrekken in het aanvallend spel.


In het bovenstaande voorbeeld blijven de achterste vier van de tegenstander (wit team, voorbeeld genomen uit de wedstrijd tegen België) compact en strak, maar niet diep. De voorste drie van Denemarken (rode team) weerspiegelen dit, met hun twee vleugelspelers naar binnen om die vier achteraan te dwingen om compact te blijven. Dit zorgt voor ruimte op de flanken die kan worden benut.

Denemarken heeft ook oog voor detail en weet wanneer het moet toeslaan als de tegenpartij slecht in positie staat.


Dit is volgens mij het zwakke punt van de Denen. Als ik even naar de statistieken ga kijken dan merk ik op dat ze weinig ballen recupereren, zowel op eigen helft niet alsook op de helft van de tegenstander. Dit wil zeggen dat ze geen hoog niveau hebben van druk zetten.

Daarnaast zie ik zelden dat de Denen van achteren uit zullen opbouwen. Ze weten wel goed in positie te staan wanneer ze onder druk komen te staan. Hierbij gaan ze ook niet snel d.m.v. korte passing er proberen uit te voetballen. Dit zou ook kunnen worden gebruikt om tegenaanvallen uit te voeren als de tegenstander achterin veel ruimte laat. Vooral met de flanken omdat Denemarken in staat is om overgangen om te zetten in gevaarlijke kansen.

Hieronder ziet u een voorbeeld van Denemarken die waarschijnlijk de defensieve kant van de dingen benadert, vooral wanneer ze ertegen zijn en tegenover een team staan ​​dat sterker is dan zijzelf.


Zoals we hierboven kunnen zien, is Denemarken defensief goed getraind, waarbij elke eenheid zijn eigen instructies heeft om iedere tegenstander het moeilijk te maken. De achterste vier spelen erg compact, waardoor de vleugelverdedigers rugdekking kunnen geven om de aanvallende dreiging door het midden tegen te gaan.  (hun aanwezigheid in een smallere zone betekent dat het middenveld hiervoor niet dieper hoeft in te vallen, wat stelt hen in staat om iets hoger te blijven, waardoor de ruimte voor de tegenstander wordt geblokkeerd om door te spelen).

De vleugelspelers zullen vaak inzakken om een vlakke vier op het middenveld te creëren (hun rol is om de flanken te verdedigen tegen de vleugelspelers van de tegenstander).

Met hun compacte situatie wordt de taak van de twee vleugelspelers erg belangrijk, omdat ze niet te veel ruimte tussen zichzelf en de centrale middenvelders kunnen laten (met een grote opening tussen de twee zou de tegenstander veel gemakkelijker door de linies kunnen spelen).

De verdedigende rol van Eriksen is om tussen zijn spits en middenveld te blijven en elke mogelijke passoptie nauwlettend in de gaten te houden.

De spits zal een vergelijkbare rol vervullen. Hij moet alert blijven als diepste punt en aanspeelbaar zijn.

De omschakeling
Het is onwaarschijnlijk dat ze een intense counter (tegenaanval) in elkaar zullen steken, maar dit wil niet zeggen dat ze de kans zullen zoeken om hun balbezit verder naar voren te verplaatsen.

Ze zullen vaak opereren met een smalle defensieve formatie (smal verdedigend blok), waarbij de flanken de nodige ruimte hebben om mee te werken in het geval van een omschakeling.


Timing is de sleutel in deze kleine momenten. Poulsen, de man op de rechterflank die op het punt staat de bal te ontvangen, zakt niet meteen dieper om een ​​betere hoek voor de pass te maken. In plaats daarvan komt hij op het allerlaatste moment af van zijn vleugelverdediger. Dit zorgt ervoor dat zijn tegenstander hem volgt, waardoor er ruimte overblijft om in te duiken. Op dit moment zal een teamgenoot (Eriksen in dit voorbeeld) in deze ruimte duiken waardoor Denemarken de kans krijgt om een ​​numeriek voordeel te creëren.

Verdedigend zijn er ook verschillende opties. In wedstrijden waarin ze zichzelf als de favorieten zijn zullen ze af en toe proberen hun tegenstanders op hun eigen helft vast te zetten.

Als de Denen zich kort rond de bal bevinden, dan gaan ze hevige druk uitoefenen op de tegenstander in balbezit. Twee spelers zullen direct drukken, waardoor het voor de tegenstander in het begin bijna onmogelijk is om vooruit te spelen. Daarnaast zal er steun komen van een vleugelspeler of een spits, die gaat proberen om de tegenstander in een bepaalde richting te duwen (zijlijn, achterlijn of naar een ruimte die beter is voor de Denen).

Mijn voorspelling voor dit EK 2020
Denemarken zal niet genoemd worden als potentiele halve finalist (laat staan als finalist). Ondanks dat ze een sterke ploeg (mix van ervaren spelers met getalenteerde spelers) worden ze nog lang niet in één adem genoemd met landen als Frankrijk, Engeland of België. De Denen zijn lang niet zeker om de groepsfase te overleven na het verlies van Christian Eriksen en de nederlaag tegen Finland (0-1). De kwartfinale halen zou een zeer groot succes zijn voor deze ploeg, terwijl de 16e ronde behalen realistischer zou zijn. Ik denk dat ze alsnog 2e gaan worden in de groep, wat hen een lastige tegenstander kan opleveren in de eerste knock-outronde.

Auteur: Andy Mulders, elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be.
Welke speler, club of land wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.