Rode Duivels kunnen tegen Denemarken voor Belgische primeur zorgen

16-06-2021 10:00 Laatste update: 18:40
2

De Rode Duivels nemen het donderdag op tegen Denemarken in hun queeste naar groepswinst. Een terugblik op het recente verleden zal het geloof van Roberto Martinez en zijn groep sterken.

Vijftien keer speelde ons land al tegen het Deense voetbalelftal. De balans oogt in evenwicht. Zes keer wonnen de Rode Duivels, zes keer wonnen de Denen. Drie keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Ons land kwam in al die wedstrijden 27 keer tot scoren terwijl het 25 doelpunten incasseerde.

Die cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Zo is een blik op het recentere verleden een stuk waardevoller om de waardeverhoudingen in te schatten. Het afgelopen jaar namen we het tweemaal op tegen de Denen. Telkens was de Nations League het decor. In Denemarken gingen de Rode Duivels winnen met 0-2. In eigen land werd het 4-2 na onder meer twee doelpunten van Romelu Lukaku. Een kunstje dat de spits ongetwijfeld nog wel eens wil herhalen.

Die dubbele confrontatie was overigens de eerste keer in twintig jaar tijd dat beide elftallen elkaar troffen. In de zomer van 2000 speelden de Denen 2-2 gelijk tegen ons land tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Peter Schmeichel stond toen in doel bij Denemarken. Zijn zoon Kasper zal donderdag normaalgezien het zelfde doen.

De Rode Duivels speelden nog een heleboel andere vriendschappelijke wedstrijden tegen Denemarken in de vorige eeuw. Ons land trof het Scandinavische land echter ook éénmaal eerder op een groot tornooi. Op Euro 1984 gingen we in de groepsfase de boot in na een spektakelstuk. Na goals van Jan Ceulemans en Frank Vercauteren zag het er bij rust nochtans goed uit. In de tweede helft knokten de Denen zich echter terug naar een 3-2 overwinning.

Ons land krijgt donderdag dus de kans om voor het eerst in de geschiedenis van Denemarken te winnen op een groot tornooi. De geschiedenis moet ons echter geen schrik aanjagen, de meest recente ontmoetingen werden telkens gewonnen.