'1A blijft met 18 ploegen, beloftenploegen krijgen kans in 1B en amateurvoetbal'

'1A blijft met 18 ploegen, beloftenploegen krijgen kans in 1B en amateurvoetbal'

14-06-2021 14:23 Laatste update: 14:40
59

Het heeft lang geduurd, maar er is eindelijk een akkoord gevonden over 1A en 1B. In Eerste Klasse A blijven we twee jaar langer met achttien ploegen spelen, terwijl we voortaan ook beloftenploegen te zien krijgen in Eerste Klasse B én het amateurvoetbal.

De prof- en amateurclubs vergaderden maandenlang over de toekomst van ons voetbal en maandag is er uiteindelijk toch een akkoord gevonden. Volgens Het Laatste Nieuws zullen we in Eerste Klasse A nog twee seizoenen met achttien spelen en blijft het competitieformat dus behouden. Onder andere KRC Genk, Charleroi en Royal Antwerp FC gingen akkoord. Club Brugge niet, dat de halvering van de punten in de Play-Offs wilde afschaffen.

Ook over beloftenploegen is er meer duidelijkheid. Dat zal nog niet voor komend seizoen zijn, maar vanaf het seizoen 2022-2023 pas. Dan worden de beloftenteams geïntegreerd in het prof- en amateurvoetbal. De profs en amateurs moeten daar nog een definitief akkoord over vinden, al zou dat geen probleem meer mogen vormen.

Dat betekent dus ook dat er in de toekomst meer beloftenploegen te zien zullen zijn in Eerste Klasse B, maar ook in de amateurliga's. Het is nog niet bekend hoeveel ploegen en welke ploegen dat zullen zijn.

Update: De Pro League bracht het nieuws nu ook naar buiten en spreekt over een 'princiepsakkoord' van de integratie van beloftenteams.