Oostenrijk komt met de schrik vrij en pakt de overwinning tegen Noord-Macedonië

13-06-2021 19:53

Oostenrijk heeft zijn allereerste EK-overwinning geboekt. De ploeg van Franco Foda had meer moeite met debutant Noord-Macedonië dan vooraf verwacht, maar Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic bezorgden hun land alsnog een late 3-1 overwinning.

De Oostenrijkers waren de favoriet en begonnen ook voortvarend in speelstad Boekarest. Marcel Sabitzer bereidde in de openingsfase twee kansen voor: de eerste werd door Stefan Lainer met een schitterende acrobatische actie tot 1-0 gepromoveerd, de tweede bleek niet aan Sasa Kalajdzic besteed.

Na een half uur spelen stond er echter een 1-1 stand op de borden. Na twee misverstanden op rij in de Oostenrijkse defensie viel de bal voor Goran Pandev, die de gelijkmaker voor het intikken had. In de tweede helft wist Oostenrijk aanvankelijk niet veel klaar te spelen. Foda bracht na een uur spelen Gregoritsch en oudgediende Marko Arnautovic binnen de lijnen.

Die ingreep bleek effect te hebben: met name Gregoritsch zorgde voor extra stootkracht en dwong doelman Stole Dimitrievski tot een knappe save. Het bleek echter uitstel van executie voor Noord-Macedonië: twaalf minuten voor tijd troefde Gregoritsch de uitgekomen Dimitrievski af na een bekeken voorzet van David Alaba, waarmee de 2-1 alsnog een feit was. Kort voor tijd was het zelfs Arnautovic die alleen op de doelman af kon en de wedstrijd definitief in het slot gooide: 3-1.