Wat geleerd na Rusland? 'Voetbal is bijzaak én Belgen zijn klaar om te oogsten'

Wat geleerd na Rusland? 'Voetbal is bijzaak én Belgen zijn klaar om te oogsten'

13-06-2021 10:45 Laatste update: 18:50
16

Stap één richting EK-winst is zaterdag door de Rode Duivels gezet. Tegenstander Rusland was nog geen echte test voor de Belgen, zeker niet als Romelu Lukaku in vorm is. VoetbalPrimeur.be trekt zeven lessen na de openingsmatch van de Rode Duivels op het EK

1. Voetbal even bijzaak
We keken niet twee, maar drie jaar uit om België terug op een eindtoernooi te zien. En toch, plots was de match van zaterdag tegen Rusland (even) niet van tel. De wereld stond stil toen het licht uitging bij Christian Eriksen. Gelukkig had de Deen een bewaarengel, Simon Kjær. Wat een kapitein. Het leven van je ploegmaat redden. De vrouw van Eriksen troosten en ervoor zorgen dat medici niet onder het toeziend oog van de camera hun werk kunnen doen. Wat er nu nog gebeurt op het EK, het maakt niet uit. Kjær is nu al de speler van het toernooi.

2. Topschutter Lukaku
Koning Voetbal en al zeker de UEFA wacht niet, de Denen moesten zaterdag nog aan de bak. En ook de match van België ging door. Mentaal was dat ongelooflijk zwaar. Voor jongens als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Romelu Lukaku nog dat tikkeltje meer. Zij spelen of speelden met Eriksen en beschouwen hem als een vriend. Op het veld verdwenen de demonen even naar de achterkant en toonde Lukaku dat hij samen met Robert Lewandowski momenteel de beste spits ter wereld is. We willen handen zien. Wie noteerde bij zijn pronostiek voor het EK dat Lukaku topschutter zou worden?

Zaterdag liet de aanvaller merken even scherp te staan als de voorbije maanden, toen hij Inter kampioen maakte. De eerste goal kwam in cadeauverpakking, maar geschenken hoor je uit te pakken. Dat deed Big Rom. Nadien stak hij Eriksen deels in het Nederlands een hart onder de riem. In het slot volgde zijn tweede van de avond. Lukaku zit nu aan 62 doelpunten voor de Rode Duivels. In zijn laatste 43 interlands scoorde Lukaku 45 keer. Pure klasse!

3. Boyata en Carrasco tonen zich
Tegen Rusland had Roberto Martinez een verrassing in petto. Dedryck Boyata begon in de basis. Onze huisanalist Andy Mulders sprak vooraf al dat dat een goede optie zou zijn. Hij kreeg gelijk, want Boyata speelde een solide partij. De Russen konden nooit gevaarlijk zijn. Terwijl Boyata achteraan vocht voor zijn plaats, deed Yannick Carrasco dat op de flank. Met de Spaanse titel in zijn zak toonde Carrasco een enorme drive tegen Rusland. We zagen het graag gebeuren.

4. Pechvogel Castagne
Net zoals Carrasco kan Timothy Castagne terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen met de FA Cup-winst als hoogtepunt. Bij de Rode Duivels had Castagne Thomas Meunier eindelijk naar de bank verdrongen, maar wat zijn toernooi moest worden eindigde al na een klein halfuur. Het verdict is hard, een dubbele breuk in de oogkas. Terwijl zijn collega's straks proberen het EK te winnen zit Castagne thuis. Eerst moet hij nog onder het mes. Dit had de speler van Leicester niet verdiend.

5. Droominvalbeurt voor Meunier
Maar hoe gaat dat en zeker in het voetbal, de een zijn dood is de ander zijn brood. De voorbije maanden was Thomas Meunier voornamelijk bankzitter bij Dortmund en ook tegen Rusland mocht hij plaatsnemen langs de coach. In de 27e minuut mocht Meunier dan toch van de bank. Nog geen 10 minuten later scoorde hij op het EK. In de tweede helft gaf Meunier nog de assist voor de 3-0 van Lukaku. Alle zorgen waren ineens van de baan en Meunier is plots ook zeker van een basisplaats de komende matchen.

6. De dualiteit van de groepsfase 
Tegen Rusland had België niet (haar op papier) sterkste elftal nodig. Axel Witsel en Kevin De Bruyne konden rustig in Tubize revalideren. Terwijl Eden Hazard vlak voor tijd een beetje wedstrijdritme kon opdoen. Na de match gaf Hazard aan zelf te beseffen dat hij nog minuten nodig heeft om er echt te staan. Het is voor de Belgen een geluk dat de groepsfase daarvoor gebruikt kan worden. Toch kan de groepsfase nefast zijn voor de feestvreugde. De Rode Duivels zijn al Castagne kwijt en het was ook even schrikken toen Jan Vertonghen naar de enkel greep. Uit voorzorg ging de verdediger naar de kant. De eerste testen waren gelukkig hoopgevend.

7. Londen is calling
We moeten er niet onnozel over doen. België zit al met 1,5 been in de volgende ronde. Ook de beste derdes gaan immers door. Donderdag moeten de Rode Duivels de klus al klaren. Dan nemen ze het op tegen de gehavende Denen, die mogelijk al niet meer met hun hoofd op het EK zitten. Wie neemt het hen kwalijk? Niemand. De eerste echte test voor België laat dus nog even op zich wachten. Maar dat is niet erg. Deze Belgische groep lijkt klaar om te oogsten op 11/7 in Wembley.

Daan Slingers
VoetbalPrimeur.be