Tegenvaller voor Nederland, De Ligt mist de eerste match van Oranje

Tegenvaller voor Nederland, De Ligt mist de eerste match van Oranje

12-06-2021 18:00

Bij de Rode duivels ontbreken op de eerste speeldag van het EK Kevin De Bruyne en Axel Witsel. Nederland moet het dan weer stellen zonder Matthijs de Ligt. De centrale verdediger had in geval van nood kunnen spelen tegen Oekraïne, maar Frank de Boer wil geen risico nemen met De Ligt. Dat zei de Nederlandse bondscoach op een persconferentie. De Juventus-stopper heeft last van zijn lies.

Het halen van de wedstrijd was een race tegen de klok voor De Ligt, die uiteindelijk in zijn nadeel is uitgevallen. "Voor hem komt het net iets te vroeg", legt De Boer uit. "We willen geen risico nemen en we hebben nog twee andere wedstrijden te spelen. Als het heel spannend was geweest, had hij waarschijnlijk wel kunnen spelen."

Dat betekent dat de bondscoach geen problemen verwacht voor de tweede groepswedstrijd die Oranje speelt. Aanstaande donderdag is Oostenrijk de tegenstander. "Gezien de aard van de blessure nemen we er nu geen risico mee, maar hij zit er heel dicht op en we verwachten ook dat hij de volgende wedstrijd honderd procent inzetbaar is."

Nederland stapt af van 4-3-3
De Boer gaf ook te kennen dat 5-3-2 definitief het systeem zal zijn waarin op dit EK gespeeld gaat worden. Op dat systeem en de mogelijkheid tot vijf keer wisselen heeft hij zijn selectie ook ingericht. "We hebben ons ook voorbereid met het idee dat we vijf keer kunnen wisselen."